Connect with us

Bosznia

BIHÁCS ÉS A MIGRÁNSOK: Létrejöhet az első “migránsgettó” a Balkánon

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucjak szurt tablas
A cikk meghallgatása

A bihácsi rendőrök majdnem ötszáz migránst szállítottak át a horvát határ közelében lévő Vučjakba. A Vučjakba – ami akár Farkaslakának is fordítható – mindenekelőtt azokat a migránsokat “deportálják”, akik kihágásokat követnek el, vagy nem rendelkeznek érvényes dokumentumokkal. A kitelepített migránsokat vissza már nem engedik a városba, ezért csak egyetlen irányba mehetnek: a horvát határ felé, ahonnan meg a horvátok küldik majd vissza őket. Így minden adott ahhoz, hogy létrejöjjön az első “migránsgettó” a Balkánon.

Bosznia- Hercegovinában a migránsválság leginkább Bihácsot sújtja. A városnak elege van a migránsokból, és elege van a szarajevói kormány tehetetlenségéből is, és ezért a saját kezébe vette a “migránsválság rendezését”. Nermin Kljajić az Una- Sana Kanton belügyminisztere kijelentette, hogy Bihácsból már közel félezer migránst helyeztek át a város közelében lévő Vučjakba.

Tábor a szemétlerakó tetején

– A tábort egy szemétlerakó helyére telepítették, amelyet munkagépekkel “tettek rendbe”, miután kamionokkal hordták a követ az “előzmények” elfedésére.

A vučjaki táborban az első napokban a rendőrökön és a migránsokon kívül megjelentek a bihácsi vízművek dolgozói is, akik egy ciszterna vizet hoztak, majd jöttek a villanyszerelők, hogy gondoskodjanak a világításról. Mert eddig sem víz, sem áram nem volt.

A migránsok harapnak
Nermin Kljajić BišćaninNermin Kljajić, az Una- Sana Kanton belügyminisztere: Négy alkalmazottunk könnyebben megsérült, az egyik migráns pedig az áthelyezés alkalmával megharapott egy beosztottat. A helyzetet ellenőrzésünk alá vontuk, és most már nincsenek problémáink a migránsok viselkedését illetően.

Nyolcezer migráns Bihácsban

Az ellenőrzés azt jelenti, hogy a rendőrök nem engedik a kitelepített migránsok visszatérését a mintegy 40 ezer lakosú Bihácsba, ahol az utóbbi hónapokban és hetekben a migránsok jelentősen feltorlódtak.

Legázolták Bihácsot
Šuhret Fazlić bihacŠuhret Fazlić, bihácsi polgármester: Az utóbbi 10 napban szó szerint legázoltak bennünket. A bihácsi lakosság több mint 20%-át ma már a migránspopuláció adja. Az Una- Sana kanton vezetésének becslése szerint a városban körülbelül 8000 migráns tartózkodik.

A táborba mindenekelőtt a problémás migránsokat telepítik ki, de a rendőrök elviszik a magánszállásokon vagy az elhagyatott épületekben lévő migránsokat is. A szarajevói Avaz hírportál közzétett egy videót, amelyben mintegy húsz illegális migráns látható, amint elhagy egy félkész bihácsi épületet. Ezt követően rendőrségi járművekkel szállították el őket.

A migránsok közelebb kerültek a határhoz

A migránsok viszont kapnak enni, amire eddig Bihácsban nem igen volt példa. Az élelmet a bihácsi Vöröskereszt biztosítja. Az első tapasztalatok szerint éppen ételosztás idején nehéz fenntartani a rendet.

Naponta új migránsok érkeznek
Selam Midžić bihac crveni krst crveni krizSelam Midžić, a bihácsi Vöröskereszt titkára: Most szoknak hozzá ehhez a térséghez. Kezdik felfogni, hogy bizonyos értelemben arra vannak ítélve, hogy a következő időszakban itt éljenek. Tisztában vannak a helyzettel, hogy itt kell maradniuk, mert a rendőrség komolyan veszi, hogy nap, mint nap újabb migránsokat hoz ide.

Az ENSZ bosznia-hercegovinai missziója ellenezi, hogy a helyi hatóságok Vučjak térségében migráns központot hozzanak létre. Korábban a környező horvát települések – Zavalje, Skočaj, Vedro Polje és Žegare – lakossága szintén nemtetszését fejezte ki, és levélben kért támogatást a horvát parlamenttől a migránstelep létrehozásának megakadályozására.

– A migránsok szempontjából a kitelepítésnek az a jó oldala, hogy közelebb kerültek a horvát határhoz.

Nem kizárt, hogy a bihácsi hatóságok éppen azért telepítették a migránsokat Vučjakba, hogy azok onnan Horvátországba induljanak. Másfelé egyébként sem vezet út, a Plješevica-hegység pedig tele van aknákkal.

Afelől viszont semmi kétség, hogy a horvátok nem engedik be a Vučjakba deportált migránsokat. Tehát sem Bihácsba, sem Horvátországba nem mehetnek. Itt bezárul a kör, és ezáltal minden adott ahhoz, hogy létrejöjjön az “első migránsgettó” a Balkánon.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava