A kormányzás újragondolásához vezetett az uniós parlamenti választás Görögországban

Olvasási idő: 1 perc

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután a kormányzó Sziriza a vártnál rosszabbul szerepelt az EP-választásokon, és közel tíz százalékkal alulmaradt a jobboldali Új Demokráciával szemben. Az előrehozott választásokat Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök jelentette be.

A baloldali Sziriza 24 százalékot szerzett az EP-választásokon, a jobboldal legnagyobb pártja, a vezető ellenzéki erő Új Demokrácia viszont 33 százalékot. A 2015-ben megszorításellenes programjával hatalomra került Ciprasz elismerte, hogy ez az eredmény rosszabb annál, mint amit reméltek.

A kormányzás újragondolásához vezetett az uniós parlamenti választás Görögországban A kormányzás újragondolásához vezetett az uniós parlamenti választás Görögországban gorog valasztas

Az Új Demokráciát vezető Kiriakosz Micotakisz szintén új választások kiírására szólított fel. Micotakisz adócsökkentésekkel és kisebb családi terhekkel kampányolt, de a migráció is értelemszerűen fontos téma volt Görögországban is, ahol 60-70 000 migráns tartózkodik az ország szinte egész területén szétszórt táborokban.

A görög sajtó beszámolója szerint az előrehozott választásokat előreláthatólag június 30-án tartják. A választásokat megelőző mintegy egy hónapban nem lesz ügyvezető kormány, mint 2015 nyarán, bár kisebb változások várhatók a görög kabinetben. Alekszisz Ciprasz minden bizonnyal lecseréli a belügy- és az igazságügyi minisztert, és előfordulhat, hogy új kormányszóvivő is lesz.

Ciprasz szerint fel kell állni
A kormányzás újragondolásához vezetett az uniós parlamenti választás Görögországban A kormányzás újragondolásához vezetett az uniós parlamenti választás Görögországban ciprasz 300x201A görög miniszterelnök az uniós választási vereséget követően sürgette a pártját, hogy csoportosítsa át az erőket, és az előrehozott görög parlamenti választások előtt hallja meg a szavazók üzenetét. Alekszisz Ciprasz kicsit bölcselkedve azt mondta, hogy “az életben nem az a fontos, hogy valaki elbukik, hanem az, hogy talpra áll”. A görög kormányfő ezért arra kérte a párttársait, hogy álljanak fel, rendezzék a soraikat, és vegyék fel a harcot.

Az előrehozott választások a gyakorlatban nem jelentenek óriási változást, hiszen szeptemberben kellett volna új parlamentet választani Görögországban. Ciprasz az elmúlt hónapokban egy új szövetséget próbált meg létrehozni a „progresszív” erők részvételével, de a görög jobboldalt évtizedek óta domináló Új Demokrácia előnyét nem tudta csökkenteni.

A neonáci Arany Hajnal és a kommunisták egyaránt hat százalék körüli eredményt értek el a vasárnapi EP-választásokon. Ezzel egy-egy képviselőt küldhetnek Brüsszelbe.A kormányzás újragondolásához vezetett az uniós parlamenti választás Görögországban A kormányzás újragondolásához vezetett az uniós parlamenti választás Görögországban balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!