Connect with us

Fehéroroszország

Kínai katonák érkeztek Európába, közös hadgyakorlatot tartanak fehérorosz társaikkal

A fehérorosz elnök szerint a Fehéroroszországnak nyújtott kínai katonai segítség nem irányul harmadik országok ellen, amit a jelenlegi helyzetben leginkább Ukrajnára lehet vonatkoztatni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Megérkeztek Fehéroroszországba a hétfőn kezdődő hadgyakorlaton résztvevő kínai katonák
Megérkeztek Fehéroroszországba a hétfőn kezdődő hadgyakorlaton résztvevő kínai katonák (Forrás: Telegram, fehérorosz védelmi minisztérium)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 6 Átlag: 4.3]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A kelet-európai és ázsiai geopolitikai helyzet újabb jelentős fejleménye, hogy Kína és Belarusz közös katonai gyakorlatokat tart. A fehérorosz védelmi minisztérium szerint ez a kezdeményezés fontos pillanat a két nemzet katonai együttműködésében, amely a terrorizmus elleni küzdelemre és a stratégiai együttműködés javítására összpontosít. A hadgyakorlat hétfőn kezdődik és egészen július 19-éig tart.

Kínai-fehérorosz hadgyakorlat

A kínai hadsereg egy csoportja tegnap (július 6-án) érkezett Fehéroroszországba, hogy részt vegyen egy közös “terrorellenes kiképzésen” – jelentette a fehérorosz védelmi minisztérium.

Ez néhány nappal azután történt, hogy Fehéroroszország – Moszkva kulcsfontosságú szövetségese – csatlakozott a Kína és Oroszország által vezetett Sanghaji Együttműködési Szervezethez.

A szervezet eurázsiai politikai, gazdasági, biztonsági és védelmi kérdésekre összpontosít.

A másfélhetes gyakorlatok célja a minisztérium szerint “a tapasztalatcsere, a fehérorosz és kínai egységek összehangolása, valamint a fehérorosz-kínai kapcsolatok továbbfejlesztésének megalapozása a csapatok közös kiképzése terén”.

A parancsnokok egyeztettek

A parancsnokok egyeztettek (Forrás: Telegram, fehérorosz védelmi minisztérium)

Fehéroroszország támogatta az Ukrajna elleni orosz agressziót, de saját csapatait nem kötelezte arra, hogy közvetlenül harcoljanak Ukrajnában.

Az orosz erők 2022 elején Fehéroroszországból indítottak inváziót Ukrajna ellen, de Kijev közelében feltartóztatták őket, amit követően visszavonultak.

Kína ugyan hivatalosan semleges álláspontot képvisel az ukrajnai háborút illetően, Peking és Moszkva azonban tovább erősíti kapcsolatait.

Több ország, köztük az USA, azzal vádolja Kínát, hogy folyamatosan segíti Oroszország ukrajnai háborús terveit azzal, hogy szerszámgépeket, fegyvertechnológiát, műholdképeket, félvezetőket és más kettős felhasználású technológiákat biztosít Moszkva számára.

Tavaly beszélték meg

A közös fehérorosz-kínai hadgyakorlatról tavaly augusztusban történt megállapodás, amikor Minszkben járt az azóta már egy korrupciós botrány során politikai süllyesztőbe küldött kínai védelmi miniszter.

Li Sang-fu minszki látogatása alkalmával bejelentette, hogy Kína megerősíti katonai együttműködését Fehéroroszországgal.

A volt kínai miniszter tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, akivel megállapodott a kétoldalú katonai együttműködés további erősítésében.

A két fél egyike sem közölte az együttműködés részleteit, viszont az nyilvánosságra került, hogy idén közös hadgyakorlatokat tartanak, ennek végrehajtása a kínai katonák Fehéroroszországba történő érkezésével kezdetét vette.

A fehérorosz elnök szerint a hazájának nyújtott kínai katonai segítség nem irányul harmadik országok ellen, amit a jelenlegi helyzetben leginkább Ukrajnára lehet vonatkoztatni.

A nyilatkozatból egyúttal azt is ki lehet olvasni, hogy Kína katonai segítséget nyújt Lukasenka birodalmának, és minden bizonnyal fegyverszállításról lehet szó, amivel kapcsolatban azonban nincsenek közvetlen információk vagy bizonyítékok.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 6 Átlag: 4.3]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava