Connect with us

Szerbia

A szerb belügyminiszter szerint egy vahhabita támadt egy csendőrre Belgrádban 🔞

Yahel Vilan izraeli nagykövet úgy értékelte, hogy a támadás nagy valószínűséggel Izrael ellen irányult, és hangsúlyozta, hogy hálás a szerb hatóságoknak, különösen annak a bátor csendőrnek, aki megállította a támadót.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az izraeli nagykövetség erődítményszerű épülete Belgrádban, ahol egy feltehetően vahabista férfi megtámadott egy szerb csendőrt
Az izraeli nagykövetség erődítményszerű épülete Belgrádban, ahol egy feltehetően vahhabista férfi megtámadott egy szerb csendőrt (Forrás: Screenshot)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Egy konvertita férfi számszeríjjal támadt a belgrádi izraeli nagykövetségnél szolgálatot teljesítő csendőrre. A támadó nyakon lőtte a csendőrt, aki a szolgálati fegyveréből több lövést adott le az elkövetőre, aki ennek következtében nem sokkal később elhunyt. A nagykövetség az incidens idején zárva volt. Ivica Dačić szerb belügyminiszter szerint semmi kétség, hogy terrorista támadás történt. Lapértesülések szerint a támadó kopasz volt, szakállt viselt és egy konyhakést is találtak nála.

A Salahudin nevet viselte

A szerb belügyminiszter elmondása szerint a támadó többször megközelítette a Miloš Jevremovićként megnevezett 34 éves csendőrt, akinél egy környéken nem létező múzeummal kapcsolatban kért útbaigazítást, majd miután visszatért, kinyitotta a nagykövetség előtti őrkunyhó ajtaját, és egy táskából előhúzta a számszeríjat, amellyel nyakon lőtte Jevremovićot.

A megsebesült csendőr

A megsebesült csendőr még műtét előtt (a kép forrása: X platform, Stratégiai Politikák Fóruma, Forum za strateške politikem, FSP)

A megtámadott csendőr a pisztolyával többször is rálőtt az elkövetőre, aki nem sokkal később elhunyt. Az esetet a speciális ügyészség és a biztonsági ügynökségek vizsgálják.

Az elkövető

Salahudin, aki egy Besa nevet viselő montanegrói nő számára kért tartózkodási engedélyt Szerbiában néhány hónappal ezelőtt (Forrás: Facebook)

Dačić szerint a támadás egyértelműen terrorista cselekmény volt, amely a rendőrség és Szerbia ellen irányult.

– Megállapítottuk, hogy a támadást Miloš Žujović követte el, de már a Salahudin vallási nevet viselte, és Mladenovacból származó konvertita, aki újabban Novi Pazarban élt. A rendőrség további helyszíneken folytatja a razziákat. Minden erőforrásunk a legmagasabb készültségi fokon van

– nyilatkozta a belügyminiszter, aki azt gyanítja, hogy a támadó a vahhabita/vahhabista mozgalom tagja lehetett, vagyis egy ortodox vallásból iszlám hitre áttért személy, aki már ismert volt a hatóságok előtt. Dačić azonban hangsúlyozta azonban, hogy ezek az információk még nem nyertek megerősítést.

Vahhabitáknak/vahhabistáknak az iszlám szélsőséges irányzatának tagjait nevezik a Balkánon, ahol a kilencvenes évek háborúi idején jelentek meg, hogy a bosnyák hadsereg oldalán harcoljanak.

Fő céljuknak az iszlám eszméinek a megtisztítását tartják a rárakódott idegen elemektől, és a Korán eredeti tanainak érvényre juttatására törekszenek.

A vahhabisták Szerbiában a bosnyák többségű Szandzsákban telepedtek meg, amelynek központja az előbb említett Novi Pazar, de előfordulnak az ország más részein is.

A nyakon lőtt csendőr eszméleténél volt, amikor súlyos állapotban a belgrádi Sürgősségi Központba szállították, az orvosoknak sikerült eltávolítaniuk a nyílvesszőt a nyakából, és azóta intenzív megfigyelés alatt tartják.

Az orvosok remélik, hogy Jevremović teljesen felépülhet, bár a sérülései súlyosak.

Biztonsági intézkedések Belgrádban

A támadást követően a szerb főváros egész területén fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, ez minden bizonnyal Mladenovacra is vonatkozik, amely közigazgatási értelemben Belgrádhoz tartozik.

A szerb belügyminiszter kijelentette, hogy az izraeli nagykövetséget más egységek védik, és senki sem volt veszélyben a nagykövetség személyzetéből.

Yahel Vilan izraeli nagykövet úgy értékelte, hogy a támadás nagy valószínűséggel Izrael ellen irányult, és hangsúlyozta, hogy hálás a szerb hatóságoknak, különösen annak a bátor rendőrnek, aki megállította a támadót.

Az izraeli kormány hivatalos közleményt adott ki, amelyben elítélte a támadást, és együttérzését fejezte ki a sérült rendőrrel és családjával, továbbá felajánlotta segítséget a szerb hatóságoknak a nyomozásban és a biztonsági intézkedések megerősítésében.

A szerb elnök kitünteti a csendőrt

A szerb elnök a belgrádi Sürgősségi Központban meglátogatta a sérült Miloš Jevremovićot, aki az izraeli nagykövetség előtt hivatali feladatai ellátása közben súlyosan megsérült, és bejelentette, hogy kitüntetésben részesíti, mert komolyan és felelősségteljesen válaszolt a támadásra, és likvidálta a terroristát.

A szerb elnök felkereste a sebesült csendőrt

A szerb elnök Ivica Dačić belügyminiszter társaságában felkereste a sebesült csendőrt, aki már túl volt a műtéten (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Aleksandar Vučić újságíróknak elmondta, hogy Jevremović eszméleténél van, és jól érzi magát a sikeres műtétet követően, egyúttal kiemelte, hogy a csendőr ügyesen és komolyan reagált.

A szerb elnök kijelentette, hogy még egy embert keresnek, akit ugyanaz az elv vezérel, mint Salahudint, és hozzátette, hogy már követték őket.

Szerinte további hét-nyolc napra lett volna még szükség a bizonyítékok összegyűjtésére és letartóztatásukra, amihez hozzátette, hogy olyan emberekről van szó, akik szélsőséges és terrorista körökhöz csatlakoztak.

Vučić közlése szerint Szerbiában száz olyan csoport van, amelyeknek a tagjait terrorizmusra utaló illegális tevékenységek miatt figyelik. A szerb elnök szerint ők csak azért vannak szabadlábon, mert nincsenek bizonyítékok velük szemben, ezért nem lehet őket letartóztatni, de nem kegyelmeznek a terrorizmusnak.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava