Connect with us

Szerbia

VAHABISTÁK: Belgrádban őrizetbe vettek egy férfit, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

345264 igor despotovic f
A cikk meghallgatása

Dzsihádra szólított fel egy szerb férfi az interneten, akit Belgrádban vettek őrizetbe. Igor Despotovićot öt évvel ezelőtt már letartóztatták, mert kamionos merényletet készített elő Belgrád sétálóutcája ellen. A szerb férfi erre azt követően készült, hogy áttért az iszlámra, majd radikalizálódott.

Belgrádi médiajelentések szerint a szerb állampolgárságú Despotovićot most terrorcselekmények elkövetésére történő nyilvános felbujtás gyanújával állították elő.

A férfit a szerb terrorelhárítás, a szerb rendőrség és a szervezet bűnözés elleni ügyészség együttműködésének keretében vitték be.

Despotović már öt évvel ezelőtt a szerb rendőrség látókörébe került, amikor a 13 emberéletet követelő barcelonai merénylethez hasonló kamionos támadást akart végrehajtani Belgrád főutcája, a Knez Mihailova ellen. Ennek terveit akkor megtalálták a nála lévő telefonokban és laptopban.

Az viszont nem világos, hogy most tervezett-e esetleg hasonló merényletet, miután egy internetes csoport adminisztrátoraként nyilvánosan erőszakra bújtatott, és dzsihádra szólított fel.

– Nagy mennyiségű pénz találtak nála, és most folyik annak ellenőrzése, hogy ezt a kifejezetten nagy összeget mire szánták, netalán ebből akarták-e finanszírozni a támadásokat


– írja a belgrádi kormánypárti Informer meg nem nevezett informátora, aki szerint faji és vallási gyűlölet szítása miatt korábban már elítélték a most 30 napos őrizetbe került férfit.

A BIA szerb titkosszolgálat jelenleg az összes nyomot ellenőrzi, amelyek potenciálisan más radikális iszlamistákhoz vezethetnek, akik készek az ISIS utasítására merényleteket végrehajtani Szerbiában.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava