Connect with us

Politikusok

Magányos hősők: Magyar Péterek a Balkánon és környékén

Világszerte, így a Balkánon is csökkenőben van a hagyományos pártok támogatottsága, és a keletkező űrt sokszor karizmatikus személyek által alapított, általában nem ideológiai alapú pártok vagy mozgalmak töltik ki. Négy ilyen személyt mutatunk be, közülük három komikusból lett politikus, mintha ez a két szakma annyira közel állna egymáshoz, hogy van köztük átjárás: elvégre mindkettő a népek szórakoztatását szolgálja, a különbség a jegy árában van

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az egyszemélyes pártokat a választói elégedetlenség hozza felszínre, de vajon meddig tudnak fennmaradni a protestszavazatokkal diadalmaskodó hősök?
Az egyszemélyes pártokat a választói elégedetlenség hozza felszínre, de vajon meddig tudnak fennmaradni a protestszavazatokkal diadalmaskodó hősök?
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 4 Átlag: 4.8]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Világszerte, így a Balkánon is csökkenőben van a hagyományos pártok támogatottsága, és a keletkező űrt sokszor karizmatikus személyek által alapított, általában nem ideológiai alapú pártok vagy mozgalmak töltik ki. A korábban támogatott pártokban csalódott választók nyitottak a sokszor a szórakoztatóiparból érkezett újsütetű politikusok támogatására, ám az egyszemélyes pártok által elért látványos győzelmek egyáltalán nem jelentenek garanciát arra, hogy a protestszavazatokkal diadalmaskodott erők tartósan képesek a felszínen maradni.

Komikusból kormányfő

Szlovéniában – ahol Orbán Viktor közeli szövetségese, Janez Janša több teljes, illetve részmandátumot is kitöltött, és ezen idő alatt sikeresen rombolta az egykori jugoszláv tagköztársaság demokratikus intézményeit – több fordulóban is szerephez jutottak a hagyományos pártoktól független politikusok.

Egyikük, a pályáját komikus színészként és humoristaként kezdő Marjan Šarec, 2014-ben alapította meg a saját magáról elnevezett Marjan Šarec Listát, és a 2017-es elnökválasztáson a voksok 47 százalékát szerezte meg, kishíján legyőzve a jóval ismertebb Borut Pahort.

Marjan Šarec nem csak politikusként, hanem komikusként is bírálta Janez Jansát

Marjan Šarec nem csak politikusként, hanem komikusként is bírálta Janez Janšát, a felvétel 2009-ből származik (Forrás: Screenshot, YouTube)

A 2018-as parlamenti választáson Šarec listája a második helyen végzett, és két hónapig tartó alkudozás után ő alakíthatott koalíciós kormányt. Miniszterelnökként a liberális elveket valló Šarec gyorsan vesztett népszerűségéből, és másfél évvel később – miután pénzügyminisztere lemondott az általa ellenzett egészségbiztosítási törvény miatt – a kormányfő is távozásra kényszerült.

Šarec után Janša harmadik kormánya élén visszakerült a hatalomba, és 2022-ig vezette Szlovéniát.

A jelenleg hivatalban lévő Robert Golob is politikán kívülről jött embernek tekinthető: bár az ezredforduló táján államtitkári posztot töltött be a gazdasági minisztériumban, 2022-ig, a Szabadság Mozgalom (GS) megalakításáig alapvetően üzletemberként tevékenykedett.

Golob is koalíciós kormány élén került hatalomra, a liberális és zöldpárti politikus mögött álló GS szinte a semmiből indulva szerezte meg a voksok 34 százalékát. Golob visszahozta a politikába Šarecet, akit a védelmi tárca vezetésével bízott meg.

Bolgár népszerűségi hullámvasút

A választásokat szinte futószalagon rendező Bulgáriában is megvannak az adott történelmi pillanatok magányos hősei. A legismertebb és leghatásosabb közülük Sztaniszlav (Szlavi) Trifonov, a Van Ilyen Nép (Има такъв народ, ITN) nevű egyszemélyes párt alapítója és vezetője.

Az 57 éves Trifonov mindenhez (is) ért: tévéműsorokat vezet, zenél, énekel és a politikáról is megvan a véleménye. 2020-2021-ben Trifonov volt az egyik vezéralakja a korrupt bolgár politikusok, köztük Bojko Boriszov miniszterelnök elleni tüntetéseknek.

Szlavi Trifonov és a Ku-Ku Band stadionokat töltött meg a koncertjeivel

Szlavi Trifonov és a Ku-Ku Band stadionokat töltött meg a koncertjeivel (Forrás: Screenshot, YouTube)

Részben politikai aktivitásának, részben pedig közismertségének – valamint a hagyományos pártokba vetett bizalom elpárolgásának – köszönhetően a 2020-as áprilisi választáson a voksok 17 százalékát szerezte meg, majd a nyári megismételt szavazáson a semmiből jött párt végzett az első helyen 24 százalékkal.

Bár Trifonov kísérletet tett egy kisebbségi kormány megalakítására, erőfeszítései kudarcot vallottak, és így Bulgária és a világ nem tudta meg, milyen miniszterelnök lett volna.

Annyi azért a kampányok során kiderült róla, hogy nem idegen tőle a populizmus és a nacionalizmus: a közvetlen demokrácia híve, ellenzi a migrációt, és a török megszálláshoz hasonlította a Covid-járvány idején bevezetett szigorú korlátozásokat.

A 2021-ben rendezett harmadik parlamenti választáson az ITN visszaesett, és 9 százalékot szerzett, és az azóta rendezett megméretéseken sem sikerült visszakapaszkodnia: 2022-ben 3,7, 2023-ban 3,9, idén pedig 5,8 százalékot kapott a párt.

A háború hullámán

A politikán kívülről jött a jelenlegi ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij is, aki mielőtt 2019-ben megnyerte volna a Petro Porosenko elleni elnökválasztást, egy vígjáték-sorozatban, a Nép szolgálójában játszotta el a kisemberből lett ukrán elnök szerepét.

Az elnöki poszt megszerzése után az általa alapított párt, a Nép Szolgája 2019-ben abszolút többséget szerzett a parlamenti választáson.

Volodimir Zelenszkij komikusi pályafutása során leginkább a Kvartal 95 produkciós cég égisze alatt dolgozott

Volodimir Zelenszkij komikusi pályafutása során leginkább a Kvartal 95 produkciós cég égisze alatt dolgozott (Forrás: Screenshot)

Az oligarchák és a korrupció elleni küzdelmet, valamint a kelet-ukrajnai válság békés megoldását ígérő egykori komikus színész népszerűsége is gyorsan csökkent, ám miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta az országot, a helyén maradt Zelenszkij megszervezte a védelmet, és beszédeivel ébren tartotta honfitársai elszántságát, támogatottsága az egekbe szökött.

Míg Zelenszkij továbbra is népszerű, pártja sokat vesztett a támogatottságból: kijevi források szerint a „nép szolgálói” között sok az olyan korrupt képviselő, aki arra számít, hogy még egyszer nem jut be a parlamentbe, így egy mandátum ideje alatt kell megszednie magát.

A háború miatt a választásokat elhalasztották, kijevi források szerint a Nép Szolgálója csak akkor tarthatja meg pozícióit, ha lecseréli a képviselőket.

A talján populista hős

A hagyományos olaszországi pártokban csalódott olasz választóknak köszönheti népszerűségét Beppe Grillo, az Ötcsillagos Mozgalom alapítója is, aki a becsületességet és a közvetlen demokráciát tűzte 2009 óta működő pártja zászlajára.

Az 1948-ban született Grillo is komikusként kezdte a pályáját, és rendszeresen támadta a nagy televíziócsatornákat, amelyek szerinte az őket finanszírozó politikai erők mellett kampányolnak.

Beppe Grillót,  az 1986-os évadban, amikor a "Fantastico" című show műsorvezetője volt, egy élő adásban elmondott vicc miatt kitiltották a RAI állami televízióból

Beppe Grillót, az 1986-os évadban, amikor a “Fantastico” című show műsorvezetője volt, egy élő adásban elmondott vicc miatt kitiltották a RAI állami televízióból (Screenshot, YouTube)

Az elitellenes, populista Ötcsillagos Mozgalom megalapítása előtt azzal vétette észre magát, hogy 2007-ben és 2008-ban megtartotta a „Győzelemnapi” (V-day) felvonulásokat. Itt a V az olasz káromkodásnak, a vaffanculónak felelt meg, és Grillo a különféle bűncselekményekért elítélt, ám a visszavonulást megtagadó olasz politikusokat vette célba.

Ez volt az első olyan olaszországi politikai rendezvény, amelyet teljes egészében a közösségi médiumok segítségével szerveztek meg. Az Ötcsillagos Mozgalom 2013-ban a voksok 25,5 százalékát szerezte meg, és 2018-ban pedig – a választások előtti hónapokban – egy ideig a legnépszerűbb párt volt.

A mozgalom elsősorban délen népszerű, és úgy tűnik, tartósan megmarad az olasz politikai színpadon. Erre utal az is, hogy a 2024-es szardíniai helyhatósági választáson a párt jelöltje, Alessandra Todde nyerte el a tartományi elnöki posztot.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 4 Átlag: 4.8]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava