Connect with us

Bulgária

VÁLASZTÁSI PATT: Szlavi Trifonov nemzeti egységkormányra tesz javaslatot?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
A július 11-i előrehozott parlamenti választások hivatalos eredményei még ugyan váratnak magukra, ahhoz viszont már nem fér kétség, hogy ismételten patthelyzet alakult ki, a nem hivatalos eredmények szerint ugyanis hajszálnyi különbség van a Bojko Boriszov által vezetett GERB és Trifonov ITN-je között. Ezért nem világos, hogy a kettő közül melyik kap felhatalmazást arra, hogy kormányt alakítson.

Nemzeti egységkormány

Szlavi Trifonov, a Van Ilyen Nép (ITN) vezetője elébe megy az eseményeknek, és új kormánylistát állított össze, amelyet a következő Nemzetgyűlés elé terjeszt.

Trifonov a Facebookon és kábeltelevíziós csatornáján beszédet mondott a tegnapi választásokkal kapcsolatban, és kijelentte, hogy a Van Ilyen Nép nem hoz létre koalíciókat, hanem “politikai felelősséget vállal”, és saját kormányt javasol a parlamentnek.

– Úgy gondolom, hogy nincs kisebbségi kormány, nincs többségi kormány, mert az összes kormány Bulgária kormánya


– mondta Trifonov, aki ezzel gyakorlatilag “nemzeti egységkormány” létrehozására szólított fel, és egyúttal előterjesztette a miniszteri listát is, megelőzve ezzel bármiféle alkudozást.

Szlavi Trifonov tehát abba az irányba igyekszik terelni a többi pártot, hogy fogadja el az általa előterjesztett kormánynévsort. Vagy folytatódik a választási huzavona, ami anyagilag és politikailag is kimeríti az országot.

A névsor

Az ITN vezetője jelöltjeit saját szakterületük szakértőiként jellemezte, konkrét prioritásokkal és a lehető legrövidebb határidővel a megvalósításukra. A jelöltek egy része a korábbi ügyvivő kormányokban dolgozott.

Trifonov miniszterelnöknek az 51 éves Nikolaj Vaszilevet (Nikolay Vassilev) javasolja.

Vaszilev 2001 és 2005 között a Simeon Saxe- Coburg kormány, majd 2005-től 2009-ig az azt követő három tagú koalíciós kormány alelnöke volt. Vaszilevnek az általa betöltött állami tisztségeken kívül a magánszektorban is vannak érdekeltségei.

A belügyminiszteri tárca élén Bojko Raskovot Nikolai Radulov váltaná. Radulov, az Új Bolgár Egyetem tanára, az 1980-as évek elején állambiztonsági tiszt volt Szófiában, 1997 és 1998 között pedig a belügyminisztérium titkáraként tevékenykedett.

Az új külügyminiszter Radi Naidenov karrierdiplomata lehet. Ő nem ismeretlen Európában, mivel Ausztriában és Németországban volt nagykövet, jelenleg pedig Svájcban és Liechtensteinben képviseli hazáját.

A belügyminiszter és a külügyminiszter egyúttal a miniszterelnök helyettese is.

Trifonov a pénzügyminisztérium élén Maria Bojcsinovát látná szívesen, aki amerikai cégeknél tevékenykedett, miután a London Business School és a Vassar College diplomája van a zsebében, jelenleg pedig a miniszterelnöknek jelölt Nikolaj Vaszilev által létrehozott Expat Capital vállalatnál dolgozik.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava