Connect with us

Szlovénia

Jobboldali győzelem Szlovéniában, Janša lemondásra szólította fel a baloldali kormányfőt
5 (2)

Szlovéniában sokan botrányosnak tartják a rendkívül lassú szavazatszámlálást, miután öt órával az urnazárás után a választási bizottság a szavazatoknak csak 60%-át tudta megszámolni. Ugyanakkor a választásokon előre törő Janez Janša szerint indokolatlan bírálatok érik a szavazatszámlálókat az eredmények késői közzététele miatt, mert lehetetlen 5 választást egy alkalom alatt lebonyolítani, miután Szlovéniában négy népszavazási kérdést is meg kellett válaszolni, illetve számolni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Janša előtérben, Golob számára elszálltak a remények? A Szlovén Demokrata Párt az európai választások nagy nyertese, ugyanakkor a kormánykoalíció még soha nem szenvedett ekkora vereséget európai választásokon, mint most
Janša előtérben, Golob számára elszálltak a remények? A Szlovén Demokrata Párt az európai választások nagy nyertese, ugyanakkor a kormánykoalíció még soha nem szenvedett ekkora vereséget európai választásokon, mint most (Forrás: Nova24tv)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szlovéniában az Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségesének tarott Janez Janša és a Szlovén Demokrata Párt (SDS) győzelme azt mutatja, hogy a jobboldal megerősödött, míg a kormánykoalíció jelentős vereséget szenvedett. Janša máris felszólította Robert Golobot, a Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) elnökét, hogy mondjon le a miniszterelnöki tisztségről. Janša szerint Golobnak példát kellene vennie francia és belga kollégájáról, akik a választási vereség után visszavonultak. A szlovéniai uniós választások eredménye egyébként személyi változásokat hoz a lubljanai parlamentben is, miután onnan két képviselőt választottak be az EP-be, így ők minden bizonnyal átülnek.

Az SDS győzelme

Amikor az első választási eredmények megjelentek a képernyőkön, az SDS ljubljanai központjában örömkiáltások és harmonikaszó hallatszott. A Szlovén Demokrata Párt négy európai parlamenti képviselői helyet szerzett, és Janez Janša azonnal legnagyobb örömét fejezte ki az újabb európai választási győzelem hallatán.

A szlovéniai EP-választások eredményei

A szlovéniai EP-választások eredményei

Az eredmények szerint az SDS négy, a kormányzó Szabadság Mozgalom két, az Új Szlovénia (NSi) egy, a Vesna zöld párt egy és a Szociáldemokraták (SD) is egy mandátumot szereztek. Ez az eredmény összhangban van a szélesebb európai trendekkel, ahol a jobboldali pártok erősödtek meg, különösen Franciaországban és Németországban, ugyanakkor Szlovéniának most lesz először zöld képviselője az EP-ben.


A közel 100 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint az eutanáziát, a gyógyíthatatlan betegek halálba segítését a szlovénok 54,86 százaléka, a kannabisz gyógyászati célú termesztését 66,64 százaléka, ugyanakkor a saját célra való felhasználását csak 51,55 százaléka, míg az elsőbbségi szavazati jog bevezetését az általános választásokon a választópolgárok 70,83 százaléka támogatta, ennek alapján a választópolgárok a politikai pártok mellett ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, kifejezve preferenciájukat.

Mivel konzultatív népszavazásról volt szó, ez nem köti jogilag a döntési hatáskörrel bíró szerveket, de az eredmény mindenképpen befolyásolhatja az erre vonatkozó jogszabályok megalkotását a jövőben. (Forrás: MTI)


A választásokat követő sajtótájékoztatón Janša hangsúlyozta, hogy a kormánykoalíció jelentős vereséget szenvedett, és reményét fejezte ki, hogy Robert Golob tanul a francia és belga kollégák példájából, akik a választási vereség után lemondtak.

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt vezetője szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kormánykoalíció csak két mandátumot szerzett a kilencből, ami példátlan vereség a baloldal számára.

A magyar miniszterelnök közeli szövetségesének számító politikus szerint a kormánypártok a kampányban olyan témákat erőltettek, amelyek nem fontosak az állampolgárok és az EU jövője szempontjából, ezért a szavazók megleckéztették a kormánykoalíciót, amely a politikai ellenfeleinek a kiszorítására törekszik.

Janša szerint egyáltalán nem arról van szó, hogy Európa jobbra fordult, hanem inkább arról, hogy létrejött a politikai egyensúly a kontinensen.

Politikai egyensúly Szlovéniában is?

Az első kommentárok szerint Szlovénia tegnap nem fordult jobbra, miután a bal és a jobboldal szavazatszámai gyakorlatilag kiegyenlítettek. A balközép pártok ugyanannyi mandátumot szereztek, mint 2019-ben.

Bár a Szabadság Mozgalom szűken lemaradt a harmadik képviselői helyről, Robert Golob elégedett lehet.

Amióta kormánya tavaly ősszel eltörölte a kiegészítő egészségbiztosítást, azóta inog a talaj a lába alatt. Ez megmutatkozott mind a hónapok óta tartó heves médiatámadásokban, mind pedig abban, hogy a mozgalom EP-képviselői új politikai erőt próbáltak létrehozni.

Az európai választások a Szlovén Demokrata Párt számára ugyanakkor hazai pályának számítanak, amely a migránsokkal való riogatással és a hagyományos életmód védelmével kampányolt, Branko Grims új európai parlamenti képviselő például nyíltan támogatta az önjelölt falusi gárdát.

Az említett témák körüli mozgósítás, vagyis a félelemkeltés sikeres volt.

Politikai jövőkép

Janez Janša győzelmi beszédében hangsúlyozta, hogy az SDS kész visszavenni a kormányzást, ha a választási eredmények ezt lehetővé teszik. Robert Golob azonban elutasította a lemondásra történő felszólítást, és kijelentette, hogy folytatni kívánja a munkát.

A szlovén miniszterelnök egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy Janša nem fogja látni azt a filmet, hogy ő lemond.

Golob miniszterelnök, a Szabadság Mozgalom elnökeként kijelentette, hogy pártja elérte kitűzött célját azzal, hogy a vártnál jobb, vagyis mintegy 22%-os eredményt ért el.

Matjaž Han, az SD elnöke ugyanakkor elismerte a koalíció vereségét, de hangsúlyozta, hogy pártja javított a maga eredményén a parlamenti választásokhoz képest.

Jože P. Damijan, a ljubljanai közgazdasági kar professzora szerint a választási eredmények azt mutatják, hogy Szlovénia követi az európai trendeket, a jobboldal megerősödése pedig a kormány politikájával szembeni elégedetlenségnek a jele.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Marko Hočevar politológus is, aki szerint a koalíció belső konfliktusai hozzájárultak a vereséghez, és az SDS sikere nem csak a hűséges választói bázisuknak köszönhető, hanem annak is, hogy a liberális választók nem találtak olyan pártot, amely megfelelt volna az elvárásaiknak.

A szlovén politikai életben várhatóan további feszültségek és átrendeződések lesznek a következő időszakban, miközben a pártok felkészülnek a következő kihívásokra, vagyis az újabb választásokra.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia18 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékAz SDS győzelmePolitikai egyensúly Szlovéniában is?Politikai jövőkép A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd meg ezt...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava