Connect with us

Albánia

Olaszország Albániába viszi a tengeren begyűjtött migránsokat, mi lesz a turizmussal?
5 (3)

Az ENSZ tisztségviselői kritizálták az Olaszország és Albánia közötti megállapodást, az Európai Bizottság viszont úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás nem sérti az uniós jogot, a kérdés nem tartozik az EU hatáskörébe. Hasonló megállapodás jött létre Nagy-Britannia és Ruanda között is, amelyet szintén heves vitákat váltott ki

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Így nézett ki 2020-ban a gjadëri légibázis, ahol a tengerből kihalászott migránsokat helyezik el az olaszok. A képet a We travel készítette
Így nézett ki 2020-ban a gjadëri légibázis, ahol a tengerből kihalászott migránsokat helyezik el az olaszok. A képet a We travel készítette
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hamarosan meglátogatja az Albániában épülő új migránsközpontokat, amelyeket az olasz kormány irányít majd. Ezeket a központokat az olasz haditengerészet által a tengeren megmentett migránsok számára alakítják ki. Az építkezés jelenleg is gőzerővel zajlik, különösen a hidegháborús időkből származó gjadëri volt katonai repülőtéren, ahol a buldózerek a terepet egyengetik, hogy elhelyezhessék az Olaszországból érkező konténereket. Meloni várhatóan szerdán látogat Albániába, alig néhány nappal az Európai Parlamenti választások előtt. Az albánok és az olaszok a tervek szerint Gjadër mellett a tengerparti Shëngjinben hoznak létre olyan központokat, ahol a migránsok addig maradnak, amíg menedékkérelmüket elbírálják. Az olasz kormány tájékoztatása szerint Meloni Shëngjinben találkozik Edi Rama albán miniszterelnökkel.

Késik a központok megnyitása

Az olasz és albán kormány között létrejött megállapodás értelmében ezek a központok már tavasszal megnyíltak volna, de a “beüzemelés” időpontja még mindig bizonytalan.

A gjadëri repülőtér sajátossága volt, hogy egy hegy közelében építették, hogy a repülőgépeket a leszállás után a hegy alatti alagutakban rejtsék el. Az alagutak körülbelül 50 repülőgép tárolására voltak alkalmasak.

A hegy alatti hangárok hátsó kijárata

A hegy alatti hangárok hátsó kijáratai (Forrás: We travel)

A Tirana és Róma közötti megállapodás nem aratott egyöntetű sikert. Emberi jogi aktivisták szerint az olasz hatóságok nehezebben tudják gyorsan elbírálni a migránsok menedékkérelmeit, ha azok helyileg egy másik országban vannak.

Emellett sok albán lakos attól tart, hogy a kialakult helyzet negatívan befolyásolhatja az ország biztonságát és turizmusát.

Tengerről táborba

Az albán alkotmánybíróság januárban tárgyalta az ügyet, de végül Edi Rama miniszterelnök kormánya javára döntött.

Ebben az épületben laktak a pilóták

Ebben az épületben laktak a pilóták, egy helyi lakos szerint nagy volt a rend, és mindenütt virágok virítottak. Aki akkortájt fényképezett volna, annak 3-4 év börtön lett volna a jutalma (Forrás: We travel)

Míg az ENSZ illetékesei kritizálták az Olaszország és Albánia közötti megállapodást, addig az Európai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy az nem sérti az uniós jogot, a kérdés tehát nem tartozik az Európai Bizottság hatáskörébe.

Hasonló megállapodás jött létre Nagy-Britannia és Ruanda között is, amely szintén heves vitákat váltott ki. A brit kormány ügyvédje hétfőn bejelentette, hogy Nagy-Britannia július 24-én megkezdi a menedékkérők Ruandába történő deportálását.

Az új migránsközpontok Albániában történő létrehozása továbbra is vitatott téma, de az építkezések folytatódnak, és Giorgia Meloni látogatása további figyelmet irányít majd a projektre és annak hatásaira.

Nyilatkozat: Ez a cikk sajtójelentések alapján készült, és Giorgia Meloni tervezett albániai látogatásáról szól, amit a készülő migránsközpontokban tesz, és ismerteti az egyik központ történetét. Célunk a helyzet bemutatása volt bármiféle állásfoglalás nélkül

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava