Connect with us

Szerbia

A jelek szerint Szerbia nemcsak Ukrajnának, hanem Izraelnek is szállít fegyvert 🇮🇱🤝🇷🇸

Benjámín Netanjáhú ugyan Aleksandar Vučić nagy barátja, viszont Szerbiának vannak az arab világban is vásárlói, akiket még a volt Jugoszláviától örökölt meg. Ezzel kapcsolatban az Al Jazeera egy szakértőre hivatkozva azt írja, hogy az Izraelnek küldött fegyverszállítmányokkal kapcsolatban azért nagy a titkolódzás, mert Szerbia nem akar a palesztin érdekek aláásójaként megjelenni a nemzetközi porondon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Vučić miniszterelnök: A béke megköveteli a palesztinoktól, hogy hagyjanak fel az Izrael elleni uszítással
A szerb elnök - az izraeli külügyminisztérium tolmácsolásában - tíz évvel ezelőtt kijelentette: a béke megköveteli a palesztinoktól, hogy hagyjanak fel az Izrael elleni uszítással, Vučić és Netanyáhú 2014-ben (Forrás: X platform, izraeli külügyminisztérium)
A cikk meghallgatása

Szinte napra pontosan egy év telt el azóta, hogy szárnyra kaptak a híresztelések, amelyek Szerbia fegyvereket szállít Ukrajnának. Belgrád akkor tagadta, hogy közvetlenül adott el fegyvereket a háborúban álló feleknek, vagyis Ukrajnának vagy Oroszországnak, de azt nem zárta ki, hogy a nem állami ellenőrzés alatt álló kereskedők harci eszközöket juttattak el az ukrajnai hadszíntérre. Most egyre több jel utal arra, hogy a fő szerb állami fegyverkereskedő, a Jugoimport-SDPR több alkalommal is fegyvereket szállított Izraelbe, szerb részről most nem tagadnak, hanem hallgatnak. Benjámín Netanjáhú ugyan Aleksandar Vučić nagy barátja, viszont Szerbiának vannak az arab világban is vásárlói, akiket még a volt Jugoszláviától örökölt meg. Ezzel kapcsolatban az Al Jazeera egy szakértőre hivatkozva azt írja, hogy az Izraelnek küldött fegyverszállítmányokkal kapcsolatban azért a nagy titkolódzás, mert Szerbia nem akar a palesztin érdekek aláásójaként megjelenni a nemzetközi porondon.

Mi a nagy titkolódzás oka?

Az ukrán Európai Pravda (Європейська Правда) tavaly áprilisban egy interneten megjelent titkos dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy Szerbia ugyan Európa egyetlen országa, amely megtagadta a szankciók bevezetését Oroszországgal szemben, beleegyezett viszont abba, hogy fegyvereket szállítson Kijevnek, vagy már el is küldte azokat.

A dokumentumon “Secret” és “NOFORN” felirat szerepel, ami tiltja az átadását a külföldi különleges szolgálatok és a katonaság felé. A dokumentum az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának a pecsétjével volt ellátva.

Janusz Bugajski, a Jamestown Foundation külpolitikai intézet kelet-európai szakértője szerint a dokumentum hitelessége esetén felmerül, hogy az eset vagy Vučić kétszínűségét mutatja Oroszországgal szemben, vagy pedig óriási nyomás nehezedik rá Washington részéről, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

A kétszínűség most is tetten érhető, a szerb cégek kereskedelmi tevékenységeiről információkat gyűjtő Checkpoint szerb portál vámügyi adatai szerint ugyanis a Jugoimport-SDPR vezető szerb állami fegyverkereskedő márciusban 14 millió euró értékben küldött fegyvereket Izraelnek.

A jelek szerint nem ez volt az egyetlen ilyen eset, Szerbia ugyanis az utóbbi időben, vagyis a gázai konfliktus eszkalálódása után már harmadik alkalommal szállított fegyvert Izraelnek, de erről a szerbiai bel- és külkereskedelmi minisztérium nem volt hajlandó adatokat szolgáltatni a BIRN oknyomozó hírportálnak, mert “szigorúan titkos” jellegű ügyről van szó.

A titoktartást valószínűleg azért rendelték el, hogy megakadályozzák Szerbia imázsának megromlását, mert nem akarják, hogy a fegyverszállítást arab körökben a Hamász elleni izraeli háború támogatásaként értelmezzék.

A BIRN a Checkpoint adataira hivatkozva azt írja, hogy a már említett Jugoimport-SDPR október óta két alkalommal is küldött fegyvereket Izraelnek több, mint egymillió euró értékben. Az első küldemény tavaly októberben ment a zsidó államba 540 120 millió euró értékben, a második szállítmányt pedig februárban küldték a szerbek Izraelbe, ennek értéke 510 000 euró volt.

Az gázai konfliktus kirobbanása előtt is mentek fegyverek Izraelbe, az utolsó jelentős exportot a lőszergyártásáról ismert užicei Prvi Partizan (PPU) állami cég realizálta tavaly márciusban és áprilisban mintegy 780 000 euró értékben.

Igor Novaković, a Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Központjának (ISAC) kutatási igazgatója az Al Jazeerának elmondta, hogy ezek a szállítmányok valószínűleg egy korábbi megállapodás részei voltak.

Jól teremtek a szerb fegyverfák

Szerbia annak ellenére jó kapcsolatokat ápol Izraellel, hogy a zsidó állam a trumpi fondorlatok csúcspontját jelentő washingtoni szerződés nyomán elismerte Koszovó függetlenségét, majd 2021 februárjában felvette a diplomáciai kapcsolatot Pristinával.

Emiatt némileg elhidegültek Szerbia és Izrael kapcsolatai, amit 2023-ban Eli Cohen izraeli külügyminiszter belgrádi látogatásával sikerült sínre tenni. Cohen személyében 14 év után először kereste fel izraeli külügyi vezető Belgrádot, aki azonnal a zsidó állam legközelebbi balkáni szövetségesének nevezte Szerbiát.

Benjámín Netanjáhú és Aleksandar Vučić telefonon beszélt a gyümölcsöző kapcsolatokról (szerb elnöki Instagram)

Benjámín Netanjáhú és Aleksandar Vučić telefonon beszélt a gyümölcsöző kapcsolatokról (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Aleksandar Vučić szerb elnök február 26-án, tehát valószínűleg a második küldemény feladását követően kedvenc Instagram oldalán azt írta, hogy telefonon beszélt Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok további előmozdításáról, ami – ha rosszindulatúak akarunk lenni – akár újabb fegyverszállítások postázását is jelentheti.

Netanyáhú az X-en

Ugyanaznap Netanjáhú az X platformon jelentkezett és gyümölcsöző telefonbeszélgetésről számolt, miután nyilván jól teremtek a szerb fegyverfák, a termést pedig már le is szüretelték, és ki is szállították Izraelbe.

Az izraeli miniszterelnök szavaiból arra lehet következtetni, hogy a szerb elnök nem csak beszél, hanem cselekszik is, Netanjáhú bejegyzése szerint ugyanis “Aleksandar (Vučić) Izrael igaz barátja”, így az izraeli miniszterelnök háláját fejezte ki a szerb elnök megingathatatlan támogatásáért, “szóban és tettben egyaránt”.

Szerbia különleges pozíciója

Az Al Jazeera szerint ahhoz, hogy megértsük Szerbia egyedülálló perspektíváját az Izrael és Palesztina közötti konfliktusra tekintve, ismernünk kell a 20. századi történelmet.

Az arab portál megjegyzi, hogy a szerbek és a zsidók egyaránt a holokauszt áldozatai, ám a volt Jugoszláviának az el nem kötelezett mozgalomban betöltött történelmi szerepe révén Belgrád a palesztinokhoz és az arab államokhoz is kötődik.

Jugoszlávia 1967-ben, a hatnapos háborút követően azzal fejezte ki szolidaritását Egyiptommal és Szíriával, hogy megszakította a diplomáciai kapcsolatait Izraellel, és azokat a volt Jugoszlávia összeomlásáig nem is állította helyre.

Jugoszlávia felbomlása óta, az 1990-es évek elején Szerbia büszkén vallotta magát Izrael és a palesztinok barátjának, mindeközben Belgrád az ENSZ-ben Palesztina mellett szavazott, és támogatta a kétállami megoldást.

A szerb-izraeli kapcsolatok az utóbbi évtizedekben egyre szorosabbá váltak, főleg a fegyverszállítások terén, a 2004 és a 2007 közötti időszakban például Belgrád – Washington után – Izrael második legnagyobb fegyverszállítója volt.

A legújabb gázai válság kirobbanását követően Szerbia ugyan terrortámadásnak minősítette a Hamász tavalyi őszi akcióját, Ivica Dačić azonban úgy nyilatkozott, hogy Palesztina és Izrael egyaránt Szerbia barátja, ezért Belgrád nem akar politikai szerepet vállalni, fegyvereket – a jelek szerint – viszont hajlandó szállítani, de ezt Dačić már nem mondta.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava