Connect with us

Bosznia

Bosznia két héten belül öngyilkos drónokat gyárt, Szerbia legyen fegyvermentes övezet

A boszniai védelmi miniszter szerint tekintetbe véve azokat háborúkat, amelyeket Szerbia vívott, az lenne a legjobb, ha az országot, mármint Szerbiát egy nemzetközi megállapodás alapján demilitarizálnák, szerinte ugyanis ez szolgálná leginkább a békét a Balkánon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Zukan Helez öngyilkos drónokról is beszélt
A BALKÁNI TÚLZÁS MINTAPÉLDÁJA: A bosznia-hercegovinai védelmi miniszter szerint az ország hadiipara olyannyira felkészült, hogy felveszi a versenyt a világ összes hadiiparával (Forrás: X platform, SDP BiH)
A cikk meghallgatása

Bosznia nem csak hazai felhasználásra szeretne öngyilkos drónokat gyártani. Zukan Helez, bosznia-hercegovinai védelmi miniszter, az ottani Szociáldemokrata Párt alelnöke a Mreža tévéhálózatnak adott interjúban bejelentette, hogy hazája 15 napon belül megkezdi a kamikaze drónok gyártását, amiből kivitelre is jut majd. A bosnyák származású politikus néhány hónappal ezelőtt került a figyelem középpontjába, amikor megvádolta az oroszokat, hogy paramilitáris erőket képeznek ki Bosznia-Hercegovinában. Ezúttal azzal ötletelt, hogy Szerbia legyen fegyvermentes övezet.

Öngyilkos drónokat gyártanak

Helez az interjúban arra panaszkodott, hogy a bosznia-hercegovinai hadsereg felfegyverzését néhány szomszédos ország blokkolja, és ugyanez zajlik a Miniszterek Tanácsán, vagyis az ottani kormányon keresztül is.

Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk: Helez melyik országokra gondolt, miután Bosznia-Hercegovinának csak három szomszédja van, viszont az csöppet sem valószínű, hogy Montenegrót gyanúsította volna meg.

A bosznia-hercegovinai védelmi miniszter ugyanakkor úgy vélte, hogy az ország hadiipara a legjobb az egész világon.

Aleksandar Vučić szerb elnök azzal dicsekszik, hogy vannak drónjaik, amelyeket Szerbia gyárt majd, és az öngyilkos drónok száma Szerbiában hamarosan eléri az ötezret, amire a bosnyák politikus azzal válaszolt, hogy Bosznia-Hercegovina két héten belül szintén megkezdi a kamikaze drónok gyártását.

A boszniai védelmi miniszter szerint Bosznia-Hercegovina abban a szerencsés helyzetben van, hogy fel tudja venni a versenyt bármely ország hadiiparával.

Zukan Helez lelki szemei előtt guruló dollárok is megjelentek, mivel hogy arról kezdett el beszélni, hogy az általuk előállított drónokat exportálják is, méghozzá drága piacokra, mert azok a bosznia-hercegovinai hadiipar “büszkeségei”.

Helez és Várhelyi

Zukan Helez tavaly nyáron arról tájékoztatta Várhelyi Olivér bővítési biztost, hogy miként halad az Európai Unió által elvárt 14 pont teljesítése, akkor ugyanis még 14 pont volt a csatlakozási tárgyalások megkezdésének a feltétele (Forrás: X platform, Várhelyi Olivér)

Szerbia legyen fegyvermentes övezet

A bosnyák politikus tekintetbe vette azokat a háborúkat, amelyeket Szerbia vívott, és ennek alapján megállapította, hogy az lenne a legjobb, ha az országot, mármint Szerbiát, egy nemzetközi megállapodás alapján demilitarizálnák, szerinte ugyanis ez szolgálná leginkább a békét a Balkánon.

Helez szerint semmiféle valóságalapjuk nincs azoknak a kijelentéseknek, hogy Szerbia mennyi fegyver birtokában van, az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok csak a közvélemény félrevezetését szolgálják, mert hogy a szerbeknek régi orosz fegyvereik vannak, ezekből náluk van a legtöbb a Balkánon.

Szavai szerint Bosznia-Hercegovina az orosz fegyvereket már majdnem teljes egészében felszámolta, miután a NATO-standardok felé fordult, bár azt bevallotta, hogy még nem mondhatják, hogy csak elenyésző számban vannak orosz fegyvereik.

Szavai szerint Bosznia-Hercegovina 1992 óta biztonsági szempontból soha nem volt stabilabb ország, mert vannak szövetségesei, és vannak erőforrásai, így minden (katonai) befolyásra válaszolni tud.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava