Connect with us

B A Balkanac

A gonosz gyermekei (nagyvárosi gyilkosságok) 18+

Annak a sztorinak, amelynek szálai Boszniába vezetnek. Természetesen a háborús Bosznia borzalmaiba szövődnek, ahol is, meg amikor is: szerb katonák megerőszakolnak egy nőt. Persze, nem csak egyet, de ennek egy kalap alatt még ki is végzik a férjét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Úgy van a történet röviden, hogy a saját ágyában megölnek egy belgrádi politikust. Furcsa, hogy egy dukátot találnak a helyszínelők az áldozat véres markában.

Távolabbi szemtanúk egy álarcos férfit láttak menekülni a tetthelyről. Egyikük a politikus fiatal testőrére vall, aki viszont azt állítja, hogy csak bemártották. A fiatalember elkeseredett édesapja felkeresi Nikola Bobić sztárügyvédet, s azt kéri tőle, bizonyítsa be fia ártatlanságát. Bobić egyből felfogja, hogy ez felettébb kemény dió, de elvállalja, mert ő meg azért van. (Ugyanis ő a híres: Diótörő?)

Véres dukát

Véres dukát (Forrás: IMDB)

Nos, ez a kiindulópontja (a zárójeles applikáció nélkül) annak az első sokrészes szerb filmsorozatnak, amely tavaly ősszel került a HBO kalapja alá. Illetve hát: forgalmazásába. A széria a belgrádi Firefly produkciójában készült, forgatókönyvét Katarina Mitrović és Bojan Vuletić írta Miodrag Majić bíró megjelent könyve alapján. Rendezője az Ivan Stefanović és Vladimir Tagić páros. Eredeti címe: DECA ZLA, s természetesen játsszák többen, köztük a gazdag színészi múltú, jó hírű Anica Dobra, aki olyan filmekből ismert, amilyen a szatirikus felhangú Tito és én. Vagy például a Balkán Expressz, de olyan külföldi filmekből is ismerős, amilyen Az ivarérett nagyvárosiak különös viselkedése párzási időszakban, vagy több más, mindenesetre a legemlékezetesebb ez a fergeteges német komédia, amelyben Anica komikusi erényeit is felvillanthatta a sok húzós drámai szerep után.

Eszerint nem is az ő hibája, tehetségének hiánya, hogy ebben A GONOSZ GYERMEKEI-ben néha igazából nem tud mit kezdeni magával. Arról – ahogy azt a sorozat egyik szigorú szerb kritikusa megállapítja – nem ő tehet, sokkal inkább a forgatókönyvírók. Azok, akik a krimibe illő feszességre fittyet hányva túl sok lazaságot hagytak, túl sok üresjáratot. Persze, nem emiatt szorult kezdetben parkoló pályára a produkció, hanem úgy tűnik, némely anyagi tisztázatlanságok, esetleg félreértések okán, amelyek később tisztázódtak. – Így már Budapesten is híre kelhetett.

Például kisebb meglepetésként felbukkant a 6. kerületnek számító Terézváros azonos nevű helyi lapjában, amely hosszabb ismertetőt szentel a krimisorozat egészében mégsem pofonegyszerű cselekményének. Annak a sztorinak, amelynek szálai Boszniába vezetnek. Természetesen a háborús Bosznia borzalmaiba szövődnek, ahol is, meg amikor is: szerb katonák megerőszakolnak egy nőt. Persze, nem csak egyet, de ennek egy kalap alatt még ki is végzik a férjét. Akkora gazság ez mindenestül az egyébként alkohol és gyógyszerfüggőséggel küzdő, annak ellenére józan belátásra, normál értékítéletekre képes ügyvéd szemében, hogy egyre inkább a saját bűnüldözői küldetésének érzi megtalálni a gonosz elvetemült gyermekeit. Akár az élete árán, ha kell, mert nincs pardon.

Az izgalmas, „tvinpikszes” okkult motívumokban ugyancsak bővelkedő nyomozás közben – mondja terézvárosi cikkíró – érzékletes társadalomrajzot kapunk a szerb politika, az igazságszolgáltatás és a bűnözés szövevényes kapcsolatrendszeréről, amiben az a legijesztőbb, hogy aligha minden fikció a képernyőn. – Ezt írja ő lezárásképp ebben a Terézváros–Újpest vonalán zörögve-dörögve száguldó metrószerelvény egyik ülésén hagyott újságpéldányban, amelyiken a felfedezésünk előtt immár hosszabban kotolhatott, fészkelődhetett valaki, de azért még olvasható maradt. Terézvárosi cikkíró persze ugyanakkor szót sem szól arról, hogy vélhetően pont ez válthatta ki, ezen érzékeny (tudományosan: neuralgikus) pontok piszkálgatása a belgrádi kritikus ádáz reakcióját, amelyben végül tényleg kígyót-békát szór a filmes megvalósulásra.

Olyannyira negatív véleményt mond, hogy azzal a saját hitelességét ássa alá, de hát legyen itt ennyi. (Aki nem hiszi, járjon utána említett HBO Max-on!)

A könyv hetvenedik kiadása

A könyv hetvenedik kiadása

Érdekes még különben, hogy amennyiben Újpest központjában, a metró végállomásánál elcsípjük kifelé a villamost, akkor a nagy, kilencven fokos kanyar előtt – már egészen közel a Külvárosi Kávéházhoz, ahol állítólag egyszer az AMERRE A VADDISZNÓK JÁRNAK Šurdája is megvacsorázott – érdekes feliratokra figyelhetünk fel. A vaddisznók régi jugó sorozatáról közbeékelve itt csak annyit, hogy egykor nagy népszerűségnek örvendett Magyarországon, vagány főszereplőjével együtt. Akkorának, hogy a jómaga számára errefelé is visszhangos nevet biztosító Ljubiša Samardžićot nem egyszer hívták meg egy kis lukulluszi lakomával egybekötött látogatásra. Egyik ilyen alkalommal vihették el a Külvárosi Kávéházba, amely egykor népszerű hely volt, olyan hírességek fordultak meg benne, mint például a Kabaré férfi sztárja, Michael York. Mára elmúltak azok a szép napok, a hely pang, nyilvánvalóan hajnaltájt szebb időkről álmodik.

Ám erről a mizériáról mi nem tehetünk, csupán azért hoztuk szóba, mert a közelmúltban még két falfirka volt olvasható a közelében. Mindkettő felettébb talányos. A kávézó felé az első, még ha kissé torzított formában is, de akárha valamiféle újpesti szórványszlávság ittlétéről tanúskodna. Mert miről is másról? Így lehetne itt valahogy reprodukálni, hogy: JEBAĆ PSY… Talányos, de cikkünk szempontjából a második ennél izgalmasabb.

Az meg valahogy így néz ki:

DECA ZL.

Mi más lehetne ez, kérem, mint a gonosz gyermekei? Érdekes ebben még, hogy míg az előző ma is megvan, az utóbbit valaki lemeszelte. Vagy levakarta ugyan, de teljesen nem bánt el vele. Ugyanez a felirat később megjelent az újpesti Deák Ferenc és Rózsa utca sarkán magasodó tömbház falán úgyszintén. De mit ne mondjunk? Meghökkentő mód felbukkant a 6. kerületi Rózsa utca végén is, még kihívóbb formában, ha már egyszer lehet (in memoriam Umberto Eco?). Sajnáljuk, hogy arra jártunkkor nem fényképeztük le, de nem volt kedvünk, mert már sötétedett, meg nagyon süvített a hűvös szél. – Erről jut még eszünkbe: úgy rémlik, hasonló odafújt ábrát láthattunk az előző újpesti polgármester, Wintermantel Zsolt fideszes politikus hatalmas plakátján ugyancsak. Ott, a metró végállomásánál. A buszmegállóban, amelybe utóbb egy hajléktalan nő költözött. Mivel nem úgy tűnt, hogy onnan hajlandó lenne távozni, furfangosan leszerelték a pad deszkáit, amelyen aludni szokott.

Aztán se pad, se nő.

Viszont ami a vészjósló óment illeti: véletlenül nem kellene szólni az ex polginak? (Még ha egyetlen dukátot sem kérünk érte…)

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava