Connect with us

Szerbia

A civilek szobrot emelnének Újvidéken Mária Teréziának

A kérdés az, hogy a putyini szellemiséggel miként egyeztethető össze a radikális/haladó fejekben, hogy Mária Terézia szobrot kapjon Újvidéken, ahol az orosz elnöknek az alakját még nem öntötték bronzba. Az aligha hihető, hogy a Nagy Vlagyimir díszpolgári címéért pedálozó Miloš Vučević volt polgármester, jelenlegi szerbiai védelmi miniszter ebbe sok energiát fektetne

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Mária Terézia vs. Vlagyimir Putyin, vajon melyik győz?
Mária Terézia vs. Vlagyimir Putyin, vajon melyik győz?
Listen to this article

Újvidéken egy civil szervezet kezdeményezi, hogy emeljenek szobrot Mária Teréziának, aki sok rangja mellett magyar királynő is volt. A kezdeményezés szimbolikusan a város napjának nyilvánított február 1-jén indult, miután 1748-ban ezen a napon kapott szabad királyi városi státuszt a császár- és királynőtől. jelentős szerepet játszott a törökök által felperzselt Vajdaság betelepítésében magyar és sváb lakossággal, az utóbbiak leszármazottjai a második világháború végén elmenekültek, vagy a () partizánterror áldozatává váltak több tízezer magyarral együtt. mára a Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából elmenekült egyik központja lett, ezáltal a Radikális Párt és a Haladó Párt fontos bázisa.

Méltatják Mária Teréziát

A szoborállítást az Újvidéki Regionális Demokráciafejlesztési Akadémia (Regionalna akademija za razvoj demokratije, RARD) kezdeményezte, az ezzel kapcsolatos dokumentumot Aleksandra Jerkov egyetemi tanár és Európa-orientált politikus, a szervezet igazgatótanácsának a tagja írta alá, aki egyúttal jelezte, hogy az indítványt elküldik a városvezetésnek.

A civil szervezet megjegyezte, hogy Vajdaság és történelme nem írható meg az Európa egyik legjelentősebb uralkodója, iránti mély tisztelet nélkül, aki reformjaival és uralkodásával az egész Vajdaságot átalakította, és megalapozta a város modern fejlődését.

Hozzájárulása ehhez nemcsak jelentős, hanem sokrétű is, ami indokolja, hogy emlékművet állítsanak tiszteletére Újvidéken, ugyanis birodalmának modernizálása során Európa egyik legnagyobb reformere volt a közigazgatás, az oktatás, a gazdaság, a , az egészségügy és a polgári jogok területén.

A RARD rámutat arra, hogy a szabad királyi város státuszának odaítélését követően megindult kulturális és gazdasági felemelkedése, a által bevezetett kataszteri rendszer pedig lehetővé tette Vajdaság gyorsabb fejlődését.

A szervezet közleményében megjegyezte, hogy elvitathatatlan érdemeket szerzett az oktatás, a társadalmi, gazdasági és mezőgazdasági fejlődés területén is, miközben toleranciára és megértésre törekedett az egykori Habsburg Monarchia területén élő népek iránt.

A RARD szerint emlékművének felállítása Újvidéken nemcsak tisztelgés lenne egy nagy történelmi személyiség előtt, hanem a város múltja és jövője közötti tartós kapcsolat szimbóluma is.

A szobor emlékeztetne arra az örökségre, ami még mindig él annak a városnak az alapjaiban, amelynek a nevét is ő adta, és amelynek megalapozta a nyitottságát és törekvését a kultúrában, tudományban, haladásban és a modernizációban.

Az Újvidéki Regionális Demokráciafejlesztési Akadémia szerint ez egy lépés lenne a város identitásának további erősítése felé, ami megteremti a múlt és a jelen találkozásának lehetőségét, és meghatározza a közös jövő felé vezető utat.

Toleranciateszt a haladók számára

A kezdeményezés minden kétséget kizáróan a jelenlegi szerbiai kormányzat toleranciatesztje lesz, miután a város vezetése, személyesen pedig Miloš Vučević jelenlegi szerbiai még polgármesterkedése idején nagyon ráhajtott, hogy diszpolgári címet adományozzanak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Ennek következtében a város nem egyszer, hanem kétszer “ünnepelte meg” Putyin díszpolgárrá avatását, először függetlenségének kikiáltását követően, amikor válaszként szerbiai városok sora adományozott díszpolgári címet a Nagy Vlagyimirnak, másodszor pedig, amikor a minden “oroszok vezére” Szerbiában fordult elő.

A nemzeti elkötelezettségben gyengébb és mindenki más számára 2014-ben felelevenítették, hogy Putyin díszpolgára, amivel a város köszönetét és elismerését fejezi ki az elnökének, aki “óriási mértékben hozzájárult a Köztársaság szuverenitásának és integritásának megőrzéséhez”.

Az emlékezet felfrissítésére azért volt szükség, hogy Miloš Vučevićnek alkalma nyíljon a díszpolgári oklevél átadására. Ezáltal minden bizonnyal az egyetlen szerbiai város, amelynek a díszpolgári oklevelét Putyin elnök személyesen vette át, igaz másodszori nekifutásra.

A kérdés most már csak az, hogy a putyini szellemiséggel miként egyeztethető össze a radikális/haladó fejekben, hogy szobrot kapjon Újvidéken, ahol Putyinnak az alakját még nem öntötték bronzba, bár a nemzeti öntudatot már sikerült megerősíteni az I. Péter tiszteletére emelt emlékművel a valaha multinacionális városban.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


8
Újvidéken - ahol Vlagyimir Putyin díszpolgár - egy civil szervezet kezdeményezi, hogy emeljenek szobrot Mária Teréziának

Kinek emeljenek szobrot az újvidékiek?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékMéltatják Mária TeréziátToleranciateszt a haladók számáraMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an ambassador in...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékMéltatják Mária TeréziátToleranciateszt a haladók számáraMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved in the...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékMéltatják Mária TeréziátToleranciateszt a haladók számáraMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made the decision to build...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékMéltatják Mária TeréziátToleranciateszt a haladók számáraMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has been quite a bit...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékMéltatják Mária TeréziátToleranciateszt a haladók számáraMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of the Serbian...

Egy hét legjava