Connect with us

Szerbia

Szinte kész ténynek látszik a kötelező katonai szolgálat bevezetése Szerbiában

A sorkatonai szolgálat helyreállításának igazán nincs semmi akadálya, mert az egyébként is militáns hangokat pengető Vučević leendő miniszterelnökként aligha utasítja vissza azt, amit védelmi miniszterként előkészített, mert az nagyfokú skizofréniára vallana

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb elnök katonai szemlét tart a védelmi miniszter és a vezérkari főnök társaságában
Itt most ki vezényel? A szerb elnök katonai szemlét tart a védelmi miniszter és a vezérkari főnök társaságában (Forrás: Screenshot, Pink TV)
Listen to this article

A elnök ismét fegyvereket, vagy ahogy szebben mondják, katonai eszközöket szemlélt meg, amikor kedden a topčideri laktanyát kereste fel, ahol arról beszélt, hogy a tavaly megőrizte, sőt fokozta a képességeit, és ezzel párhuzamosan állami feladatnak nevezte, hogy erőteljesen fel kell gyorsítania a fegyverkezést és a hazai hadiipar megerősítését. Aleksandar Vučić ezt azzal a megállapítással támasztotta alá, hogy “akinek nincs erős hadserege, annak országa sem lesz”. Ebből aztán logikusan következik, hogy már szinte kész tényként kezelte a kötelező katonai szolgálat bevezetését, és csak azt tekintette eldöntetlennek, hogy a sorkatonai szolgálat hány napos legyen.

Jön a kötelező katonai szolgálat

Hivatalosan ugyan még nem dőlt el, hogy Szerbiában bevezetik-e a sorkatonait szolgálatot, de ide a rozsdás bökőt, hogy nem virágárus kisleányokat fognak a hadseregben kiképezni, a topčideri laktanyában Vučić ugyanis kiemelte, hogy meg kell erősíteni a “totális védelem” fogalmát.

Ezt annál is inkább érdemes komolyan venni, mert a elnök kedvenc lapja, az Informer, amelynek már televíziója is van, a fent elmondottakat kulcsfontosságú üzenetnek tartotta, ott pedig olyasmit le sem írnak, és ki sem mondanak, ami nem az elnöktől származik, illetve ami nem egyezik meg a kurzussal, merthogy ők jelentik a kurzust.

Miután ezt ilyen szépen képbe helyeztük, nézzük meg, hogy mi is hangzott el!

– Hamarosan új doktrinális változások lesznek annak a koncepciónak a terén, hogy az egész nép részt vesz a védelemben, merthogy a nép a , és mindannyian be vagyunk kapcsolva a védekezésbe

– fejtegette a elnök a topčideri látogatáson, amelyen részt vett, a miniszterelnök, a védelmi , a , sőt még Milorad Dodik a Köztársaság elnöke is, bár az egyelőre nem világos, hogy ő milyen szerepet játszik ebben a folyamatban, mint egy szomszédos ország egyik entitásának a vezetője.

Beszámolót hallgattak meg, a szerb elnök jobbján a védelmi miniszter, balján pedig  Milorad Dodik és  a vezérkari főnök, Milan Mojsilović tábornok

Beszámolót hallgattak meg, a elnök jobbján Miloš Vučević védelmi , balján pedig Milorad Dodik elnök és a vezérkari főnök, Milan Mojsilović tábornok (Forrás: Instagram, Miloš Vučević

Persze, szempontból ez érthető, hiszen Milorad Dodik éppen nemrégiben tett tanúbizonyságot arról, hogy ő is a világ híve, de hivatalosan még nem ez a felállás, bár a Balkánon a gyakorlat gyakran rácáfol a jogra, hogy az eltérő jogértelmezésekről ne is beszéljünk.

A találkozón a résztvevők beszámolót hallgattak meg a operatív és funkcionális képességeiről, utána a elnök elmondta, hogy szó volt a sorkatonai szolgálat visszaállításáról, és azt is megvitatták, hogy a kiskatonák 90, 100 vagy 110 napig legyenek mundérban, de szóba került az is, hogy mindennek milyen pénzügyi és logisztikai vonatkozásai vannak.

Mikor lesz végleges a döntés?

Vučić annak a várakozásának adott hangot, hogy május 1-jéig a vezetői minden katonai szolgálatra vonatkozó javaslatot benyújtanak neki, hogy ezt követően a katonai kabinettel és a kormánnyal közösen döntse el a tutit. Persze a formaság kedvéért a javaslatot továbbítják az új parlamentnek, amely február 6-án ül össze, mint ahogy azt Vladimir Orlić volt parlamenti elnök szintén kedden bejelentette.

Itt megjegyzendő, hogy a elnök a sorkatonai szolgálat visszaállításáról várhatóan már az új összetételű kormánnyal dönt, amelynek a törvények szerint 90 napon belül fel kell állnia az új parlament alakuló ülésétől számítva.

Ha emlékezünk még a 2022-es kormányalakításra, akkor arról volt szó, hogy Ana Brnabić csak fél mandátumot, vagyis két évet visz, a következő két évet pedig Miloš Vučević védelmi kapja, a védelmi tárca egyébként is miniszterelnöki előképzőnek számít, Vučić is ott kezdte.

Tehát, ha a szerb elnök betartja az ígéretét, amire ugyan nem kell feltétlenül mérget venni, bár egyelőre minden erre utal, akkor Vučević lesz a következő miniszterelnök.

Ezek után az is világos, hogy a sorkatonai szolgálat helyreállításának igazán nincs akadálya, mert az egyébként is militáns hangokat pengető Vučević miniszterelnökként aligha utasítja vissza azt, amit védelmi miniszterként előkészített, mert az nagyfokú skizofréniára vallana, arról nem is beszélve, hogy az általunk Kisfarkasnak is nevezett Vučević úgy imádja a Nagyfarkast, vagyis Vučićot, hogy a kamatos kamat mellett a világ nyolcadik csodájának számít, hogy még nem nyomtatta szentképekre.

Miután a szerb elnök arról is beszélt, hogy a szerb fegyveres erők vezérkarának és a honvédelmi minisztériumnak a képviselői “meggyőző és meggyőző argumentumokat” tettek elé azzal kapcsolatban, hogy vissza kell állítani a katonai szolgálatot, így minden egy irányba mutat.

A fenti szóismétlés nem hiba, miután a szerb néplélek szereti a nyomatékot, a szerb elnök két különböző szót használt ugyanannak az üzenetnek a súlykolására, merthogy az “uverljivo” és “ubedljivo” ebben a formájában szinte centire ugyanazt jelenti.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


40
Szerbiában a kötelező katonai szolgálat visszaállítását tervezik

Szükség van erre?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava