Connect with us

Horvátország

Fénylik a Vince, megtelik a pince, miközben jön a bérelt villamos

– Újabban vannak olyan magánszemélyek, akik olcsó szőlőt importálnak az egykori állam keleti országaiból, illetve különféle hamisítványokat hoznak be, és ezeket nyomott áron értékesítik. Ezek az egyének így lerontják a kiváló minőségű, prémium boraink árát, tönkreteszik borászaink és bortermelőink munkájának méltóságát és értékét – dühöngött Szent Vince ünnepén, Đuro Hranić diakovári-eszéki érsek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Vincekovo Csúzán, ahol a kiakasztott hurkát, kolbász és oldalast is megáldotta a pap, aki a szertartási könyvet, a házigazda pedig a bort tartja a kezében, mindkettő elég fontos kellék ez idő tájt. Lehet, hogy utána lementek a pincébe is
Vincekovo Csúzán, ahol a kiakasztott hurkát, kolbászt és oldalast is megáldotta a pap, aki a szertartáskönyvet, a házigazda pedig a bort tartotta a kezében, mindkettő elég fontos kellék ez idő tájt (Forrás: Screenshot, Facebook)

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ma, január 22-én Horvátország kontinentális részein pirosba fordul a közlekedésbiztonsági helyzet, mert Vince-nap van, vagy, ahogy a helyiek mondják, Vincekovo. Nem tudom, hogy Magyarországon mennyire maradt meg a hagyomány, de Horvátországban a Vince-nap mindig is komoly dolog volt – akárcsak a hasonló alkalmak, amikor alkoholos italt lehetett fogyasztani, természetesen kizárólag hagyományápolás céljával és vallási megfontolásból.

A pincében dühöngött az érsek úr

Trnavában (nem keverendő össze a szlovákiai Nagyszombattal), Diakovár (Đakovo) közelében, Szent Vince ünnepén, Đuro Hranić diakovári-eszéki érsek osztotta az áldást az érsekség szőlőültetvényein, ahol kiváló minőségű borokat termelnek, mondván, hogy a természet törvényeit tiszteletben kell tartani a földi lét és termelés során, és óva intett az olcsó, hamisított borok fogyasztásától.

A következő lépésben, az érseki borospince létesítményekben, ahol a prémium borok előállítása a Miseborok Érsekségi Vállalaton belül történik, a hagyományokhoz híven, az érsek megáldotta az újbort.

A jelen lévő újságírók és egyéb szájtátók végig hallgathatták az érsek úr dörgedelmét, amelynek értelmében:

– Újabban vannak olyan magánszemélyek, akik olcsó szőlőt importálnak az egykori állam keleti országaiból, illetve különféle hamisítványokat hoznak be, és ezeket nyomott áron értékesítik. Ezek az egyének így lerontják a kiváló minőségű, prémium boraink árát, tönkreteszik borászaink és bortermelőink munkájának méltóságát és értékét

– mondta Monsignore Hranić.

Nem tudom, hogy a katolikus egyház ismeri-e az összeférhetetlenség fogalmát, ám az érsek úr a kés pengéjén táncol, lévén, hogy az érsekség évente mintegy 150-180 ezer liter bort termel a 30 hektáros ültetvényén, így egyértelműen hazabeszélt.

Meg különben is, aki Horvátországban pancsolt bort iszik, az magára vessen, a kis borászatok kiváló borokat kínálnak olcsó pénzért. Príma zöldszilváni, olaszrizling van minden mennyiségben, de sauvignon cabernet, kékfrankos is akad, ha valaki inkább a vöröset szereti.

Pizza Hut Zágrábban

A horvát fővárosban minden különösebb hírverés nélkül megjelent az amerikai Pizza Hut fast-food lánc, egyszerre két helyen is. Most mindenki azon tanakszik, hogy vajon miért?

Zágrábban is felütötte a kalapját a Pizza Hut

Zágrábban is felütötte a kalapját a Pizza Hut (Forrás: Croatia Week)

Az itt sütött „olasz burek”, ahogy viccesen a pizzát titulálják Balkán-szerte, nem csak hogy nem jobb, mint a helyi termék, de drágább is, olyan két euróval, vagy többel. A tudósító magánvéleménye szerint nyilván a gyerekekre és a turistákra pályáznak, valahogy a McDonald’s-hoz hasonlóan.

Az előbbiekre azért, mert bedőlnek a reklámnak és Hollywoodnak, az utóbbiakra pedig azért, mert megörülnek, ha valami ismerős dolgot látnak.

Normális ember ilyen ócskaságokat nem eszik, és még a köztisztasági megfontolások sem jöhetnek számításba, mert Európában vagyunk. Akármelyik sarki kioszkban vásárolt csevapcsicsa, plyeszkavica a gasztronómia csúcs a hamburgerhez képest.

Ráadásul Zágrábban kézműves hamburgert is lehet enni, ami a nyápic tengerentúli rokon „balkanizált” változata. Azt mondják finom, de én inkább bízom a Szerbiából átcsalogatott séfek hozzáértésében, akik a roston sült húsneműek királyai.

Bérelhető villamos

Ha már ilyen csacskaságokról írunk, nagyon idekívánkozik a hír, hogy a zágrábi BKV, a ZET (Zagrebački električni tramvaj) új szolgáltatást indított a nagyközönség számára. Ez pedig a bérelhető villamos intézménye. Szóval a dolog lényege az, hogy bárki kibérelheti a ZET erre a célra szolgáló villamosait, köztük az old timer modellt is, amely általában Karácsonykor jelenik meg, Mikulás-járatként.

Amikor még a villamos is kétszer csengetett Zágrábban

Amikor még a villamos is kétszer csengetett Zágrábban a Palace Szálló előtt (Forrás: ZET)

Az alaptarifa 291,99 euró per óra, de ehhez hozzá kell számítani még az adót, a sofőr és a járattervezés költségeit. Nem olcsó mulatság, elsősorban valószínűleg céges hírverésekre számítanak, de biztos lesz olyan viszketegségben szenvedő egyén is, aki születésnapját akarja a villamosban ünnepelni, vagy urambocsá´, itt akarja kimondani a boldogító igent.

Lassítják a munkát a horvát bírák

A politika megszállottjai és egyéb szegény legények számára is tartogattunk egy hírt, így hát megemlítjük, hogy mától a horvát bírák és igazságügyi alkalmazottak ún. „fehér” sztrájkba léptek.

Ez annyit jelent, hogy a különben is a Horvát Vasutak csigatempójában működő igazságügy a továbbiakban még lassabbra veszi a tempót, merthogy behúzzák a féket.

Az illusztris igazságosztók ugyanis kevesellik a kormány által biztosított, mintegy 700 eurónyi fizetésemelést. Plenković miniszterelnök megüzente, sztrájkolhatnak akár tíz évig is, a kormány nem hajlandó engedni.

Ugyanakkor – szintén választási okok miatt – a Jutarnji list igyekszik felmelegíteni az ún. helikopter-botrányt. Ez az ügy már 2018 óta húzódik, és lényegében arról szól, hogy valaki vastagon lenyúlt pénzeket a horvát hadsereg Mi 117SH helikoptereinek generáljavítása alkalmával.

A manőver valószínűleg nem jár sikerrel, mivel úgy tűnik senki sem akar bekapcsolódni a zágrábi napilap kampányába, de ki tudja, próbálkozni azért szabad.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava