Connect with us

Szerbia

Vučić az Instagramon: Szerbia már nem vár a lehetőségekre, hanem megteremti őket

Szerbiában Aleksandar Vučić Instagram-oldala szinte hivatalos hírforrásnak számít, az elektronikus média sokszor tájékozódik innen, és sokszor hivatkozik erre a profilra, ezt tette most is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Újévi üzenet az Instagramon
Heti összefoglalóba ágyazott újévi üzenet a szerb elnöki Instagram-profilon
A cikk meghallgatása

A szerb elnök az Instagramon gratulált Szerbia állampolgárainak az újév alkalmából. Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy 2023 nehéz és kihívásokkal teli év volt nemcsak Szerbia, hanem az egész világ számára. Ugyanakkor azonban hangsúlyozta, hogy Szerbia akkora reménnyel és erővel, mint amekkorával kevés nép rendelkezik, úgy döntött, hogy nincs megállás, és erről bizonyságot is tett. Ugyanakkor nagyon beszédes tény, hogy mi nincs benne az újévi üzenetben, két dolog ugyanis hiányzik belőle: nem történik utalás Koszovóra, és ami talán még érdekesebb, az Európai Unióra, illetve az európai útra sem.

Óriási bizalom

A szerb elnök az Instagramon úgy fogalmazott, hogy óriási bizalmat kaptak az emberektől (polgároktól), hogy tovább építhessék “Szerbia mosolyát”, valamint hogy az oktatásba, a tudományba, az egészségügybe, az infrastruktúrába és minden más fejlesztésbe fektessenek, mindenkivel együttműködve, megőrizve a “tradicionális barátságokat”.

– Többé már nem várunk a lehetőségekre, hanem megteremtjük azokat, és amikor még nehezebb lesz – eszünkbe jut, hogy miért kezdtük, kinek tesszük mindezt, és akkor minden erőfeszítés sokkal könnyebbé válik

– állapította meg a szerb elnök az Instán, ahol minden jót, egészséget, sikereket és haladást kívánt a honfitársainak.

– Köszöntsünk minden következő évet örömmel, reménnyel, és meggyőződéssel, hogy minden álmunkat valóra tudjuk váltani családunk és egyetlen, legszebb és legbüszkébb Szerbiánk számára!

– írta az Instagramon a szerb elnök, aki azzal a két rövid mondattal zárta a rövid újévi üzenetet, hogy “megyünk tovább, éljen Szerbia!”

Szerbiában Aleksandar Vučić Instagram-oldala szinte hivatalos hírforrásnak számít, az elektronikus média sokszor tájékozódik innen, és sokszor hivatkozik erre a profilra, ezt tette most is, ugyanis szinte minden hírportál átvette az új évi üzenetet, amelyet a szerb elnök a legutóbbi hétről készített összefoglaló videóhoz csatolt.

Mi maradt ki az Instagram-bejegyzésből?

Nem szeretnénk túlzottan belemélyedni egy rövid üzenet elemzésébe, három dolgot azonban megjegyeznénk, ami szó szerint ugyan nincs benne az üzenetben, de a sorok közül mégis kiolvasható.

A szerb elnök az újévi üdvözlet első felében burkoltan utalt a választásokon aratott fölényes győzelemre, megemlítette ugyanis, hogy óriási bizalmat kaptak az emberektől (polgároktól), de a választást, mint szót nem írta le.

Egy hét az elnökkel (ez csak egy kép)

Egy hét az elnökkel (ez csak egy kép)

A másik fontos dolog, hogy az elmúlt hetek turbulenciái és megosztó nyilatkozatai után nem sorolta két táborba az ország lakosságát, és most talán először nem tett semmiféle, értsd negatív konnotációjú megjegyzést az ellenzékre.

Az is figyelemreméltó, hogy a szerb elnök a rövid üzenetben megemlítette a “hagyományos barátságok megőrzését”, ami az előző napok, sőt előző időszak megnyilvánulásai alapján jól tükrözi Szerbia külpolitikai irányultságát.

Vučić itt minden kétséget kizáróan két országra – Oroszországra és Kínára gondolt – korábban ugyanis ezt a két országot emlegette a “hagyományos barátságokkal” összefüggésben.

Nagyon beszédes tény az is, hogy mi nincs benne az újévi üzenetben, két dolog ugyanis kimaradt belőle: nem történik utalás Koszovóra, és ami talán még érdekesebb, az Európai Unióra, illetve az európai útra sem.

Koszovó kihagyása és az ellenzék bírálatának elmaradása némileg a megnyugvás felé fordulás iránti igényt jelentheti, már amennyire “programjellegűnek” lehet tekinteni egy ilyen rövid bejegyzést.

Az Európai Unió kihagyása ugyanakkor további eltávolodást jelezhet a nyugati értékektől – mindenki ítélje meg maga, hogy ez jó vagy rossz – ez különösen azért szembetűnő, merthogy ugyanakkor megemlítésre kerülnek a tradicionális barátságok, amelyek ezek szerint fontosabbak Szerbia, illetve a szerb elnök számára, mint a nyugati irányultság.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava