Connect with us

Szerbia

Vučić: Logikus, hogy Putyin nekem és Orbánnak üzent, kórházban a szerb ellenzéki listavezető

Vučić: Nem is tudom, hogy mit mondjak erre, mit vártak, talán azt, hogy Putyin azokat köszöntse, akik háborút folytatnak Oroszország ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A magát függetlennek valló ProGlas tüntetése a belgrádi Moszkva szállónál, innen szállították kórházba az ellenzéki listavezetőt
A magát függetlennek valló ProGlas tüntetése a belgrádi Moszkva szállónál, innen szállították kórházba az ellenzéki listavezetőt (Forrás: X-platform)
A cikk meghallgatása

Kórházba szállították Marinika Tepić szerbiai ellenzéki listavezetőt, aki tizenhárom napig éhségsztrájkkal tiltakozott a szerbiai választások valószínűsíthető elcsalása miatt. Ezt a Szabadság és Igazság Pártja közölte, amelynek Tepić az alelnöke. A politikus tizenhárom napig nem vett magához élelmet, és láthatóan legyengülten jelent meg a szombati tüntetésen, amelyet a magát függetlennek tekintő ProGlas értelmiségi csoport szervezett Belgrád központjában. A szerb elnök közben bejelentette, hogy pártja nyerte a harmincöt plusz három helyen megismételt választásokat, és egyúttal logikusnak tartotta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az európai vezetők közül neki és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek küldött “szelektív” újévi üzenetet.

Ez teljesen logikus!

Szerbiában szombaton 35 szavazókörben megismételték a parlamenti, három belgrádi szavazókörben pedig a helyhatósági választásokat, az eredményének kommentálását követően a szerb elnök egy újságírói kérdésre válaszolva reagált arra is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csak neki és a magyar miniszterelnöknek gratulált az európai vezetők közül az újesztendő alkalmából.

– Logikus

– mondta a szerb elnök az erősen kormánybarát Novosti munkatársa által feltett kérdésre, amit elégedett derültség nyugtázott a hallgatóság részéről, még egy Bravó! megjegyzés is elhangzott a “frappáns” választ követően.

– Nem is tudom, hogy mit mondjak erre, mit vártak, talán azt, hogy Putyin azokat köszöntse, akik háborút folytatnak Oroszország ellen, nem is értem, (Putyin) logikusan viselkedett

– jelentette ki Aleksandar Vučić, aki kitért arra is, hogy talán tavaly is kapott üzenetet az orosz elnöktől az ortodox karácsony alkalmából.

– Oroszország nagy ország, amelynek nem kell magyarázkodnia senkinek semmi miatt

– jegyezte meg Vučić, aki – ha már logikárról van szó – a feltett kérdésre válaszolva a saját logikájáról is lerántotta a leplet, miszerint a nagyoknak (és az erőseknek) mindent szabad, és még magyarázkodniuk sem kell.

A szerb elnök a  35+3-as ismétlés eredményeinek ismertetésekor

A szerb elnök a 35+3-as ismétlés eredményeinek ismertetésekor, mellette balról Miloš Vučević pártelnök, jobbról Ana Brnabić ügyvivő miniszterelnök és Bratislav Bratislav Gašić belügyminiszter (Forrás: X-platform, Szerb Haladó Párt)

A szerb elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezt – mármint a gratuláció tényét – az oroszok nem titkolták, mert nem érzik feszélyezve, illetve veszélyeztetve magukat attól, hogy számos ország ellenséges magatartást mutat velük szemben.

– Nekik megvannak a saját céljaik, és azokat nyomatják, ez logikus. Természetesen mi is tudjuk a miénket, az európai úton vagyunk, de megőrizzük a tradicionális barátainkat

– tette még hozzá a szerb államfő a már korábban is említett Oroszországra és Kínára utalva. Aleksandar Vučić szerint tehát ez a hasonlóság az orosz és a szerb (kormányzati) céltudatosság között.

Vučić: Ez nem elég a forradalomhoz

A szerb elnök – mint a kormányzó párt listavezetője, és mint az ország mindenese – a putyini üdvözlet elemzése előtt maga értékelte a megismételt harmincöt plusz három körzetben elért óriási kormánypárti sikert, miután az általa ismertetett adatok szerint mindenütt a róla elkeresztelt lista nyert, néhány körzetben a szavazatok 90 százalékát is megszerezte.

A szerb elnök ennek alapján két dolgot látott valószínűnek, az egyik, hogy a kormánypárti lista tovább növelheti az előnyét, és közel áll ahhoz, hogy a 250 férőhelyes szerbiai parlamentben ne 129, hanem 130 mandátumot szerezzen.

Vučić a jobb eredményeket azzal magyarázta, hogy a belgrádi városi közgyűlés elleni támadást követően “drasztikusan megnövekedett” a Szerb Haladó Párt támogatottsága, mert a szerbiai állampolgárok nem fogadják el a saját országuk lerombolását.

– Nem akarják tovább hallgatni a választási szabálytalanságokról szóló meséket, ha azokra nem látnak egyetlen bizonyítékot sem. Az emberek tudják, hogy miként szavaztak, és hogy semmiféle szabálytalanság nem történt

– jelentette ki a szerb államfő, aki szerint ilyen kevés panasz még soha nem érkezett a választásokkal kapcsolatban, mint most, és soha sem zajlott békésebb légkörben a szavazás.

Vučić itt elkezdte sorolni az ellenzék által alkalmazott módszereket, amelyeket a “színes forradalmak” előidézésével foglalkozó kézikönyvek tartalmaznak, de hozzátette, hogy Szerbiában semmiféle forradalom nem lesz, mert nem elegendő a technikák alkalmazása, ahhoz legitimitásra is szükség van.

– Nem lehet ilyen alacsony támogatottság mellett erőszakkal megszerezni a hatalmat, és a szombati, megismételt választások is azt bizonyítják, hogy az egyszerű emberek szembe szállnak ezzel, és nem engedik a hazájuk lerombolását. Nem adja a mi népünk az ő államát!

– szögezte le a szerb elnök, amit a sajtóértekezleten kitörő taps fogadott.

Kórházba vitték az ellenzéki politikust

Az előző választásokat követően több mint fél év kellett ahhoz, hogy felálljon az új kormány, most viszont a jelek szerint nagyon sürgőssé vált az új kabinet megalakítása, amit a szerb elnök február végére, március elejére helyezett kilátásba.

Ezzel nyilván az a cél, hogy minél jobban lerövidítsék az ellenzék számára rendelkezésre álló időt, belekalkulálva azt is, hogy a következő fél hónap félig-meddig ünnepi hangulatban telik Szerbiában – nem a választások miatt, hanem menetrendszerűen, kezdve a Gergely-naptár szerinti újévvel, az ortodox karácsonyon át az ortodox újévig.

Erre az időszakra maradtak még háziszentek is, tehát a szerbek számára nem lesz feltétlenül prioritás a részvétel az utcai tüntetéseken, tekintettel arra, hogy azok egyébként sem különösen népszerűek.

Az egyetemisták ugyan tartottak egy egésznapos sátoros tüntetést Belgrádban, és a ProgGlas rendszerellenes értelmiségi csoport is demonstrált a szerb főváros központjában szombaton délben, de egyik megmozdulás sem a tömegességéről marad emlékezetes, hanem inkább arról, hogy kórházba vitték a 13 napig éhségsztrájkot folytató Marinika Tepić ellenzéki listavezetőt.

A legyöngült ellenzéki vezető

A legyöngült Marinika Tepić, akit Miroslav Aleksić és Radomir Lazović támogat (Forrás: Screenshot)

A láthatóan legyengült Tepić rövid beszédet mondott a magát függetlenként aposztrofáló értelmiségi csoport tüntetésén.

– Először is elnézést kérek, hogy nem tudok (beszélni), és nincs is sok mondanivalóm, csak annyit mondhatok, hogy ezeket a választásokat meg kell semmisíteni

– jelentette ki Tepić, akit ezt követően Dragan Đilas, a Szabadság és Igazság Pártjának vezetője kórházba is szállított.

A nagygyűlésen – amely nem volt túl nagy – más ellenzéki vezetők is felszólaltak, közülük Radomir Lazović a választásokkal kapcsolatos igazság megállapítása érdekében független nemzetközi bizottság felállítását sürgette, egyúttal jelezte, hogy a hazai bíróságoktól is ugyanezt kérik, miközben folytatódnak tiltakozások.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava