Connect with us

Szerbia

A szerb vezetők és az oroszok tovább nyomatják a belgrádi Majdanról szóló tézist

A Balkán máig vérző seb Oroszország számára, ahol nem tudta igazán megvetni a lábát, és ha a szerbeket is “kiengedi a markából”, akkor végképp elveszti a befolyását a térségben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Belgrádban az incidensek ellenére folytatódott az egyetemisták tüntetése a szerbiai választási bizottság épülete előtt, de hol vannak az oroszok
Belgrádban az incidensek ellenére folytatódott az egyetemisták tüntetése a szerbiai választási bizottság épülete előtt (Forrás: X-platform)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb elnök a hétfői napot az orosz nagykövettel kezdte, majd kiállt az erkélyre, ahonnan megüzente az ország lakosságának, hogy nem ijed meg azoktól, akik le akarják rombolni Szerbiát. Mindeközben a szerbiai vezetők jelentős része plusz az orosz nagykövet arról beszél, hogy nyugati vezérlettel újabb Majdan (narancsos forradalom) készül Szerbiában. A kormányközeli Kurir ugyanakkor arról írt, hogy Dragan Đilas ellenzéki vezető már a december 17-ei választások előtt rendelkezett egy tervvel azzal kapcsolatban, hogy miként idézzen elő káoszt, és állítólag arról beszélt a külföldi diplomatáknak, hogy ezer nagyon dühös fegyverese van. Ezt a cikket aztán a kormányzati szekértábor összes médiája erőteljesen kultiválta a hétfő esti órákban, természetesen a buzgó “majdanozás közepette”.

Vučić körtét evett, esetleg zöldalmát

A szerb elnök kétszer-háromszor is instagramozott a belgrádi tumultózus jeleneteket követően, először arról számolt be hogy körtét evett a pihenés perceiben, vagy esetleg zöldalmát, mindkettő egészséges, miközben az forgott a fejében, hogy meg kell őrizni a békét, le kell tartóztatni az erőszakoskodókat és biztosítani kell a jövőt a gyerekeknek, vagyis a következő nemzedéknek.

KÖRTE VAGY ZÖLDALMA: Fontos az egészséges táplálkozás (szerb elnöki Instagram)

KÖRTE VAGY ZÖLDALMA: Fontos az egészséges táplálkozás (szerb elnöki Instagram)

Ez még vasárnap este történt, nem sokkal azt követően, hogy az ellenzéki tüntetők, az ellenzék szerint pedig a szerb elnök huligánjai megpróbáltak betörni a belgrádi közgyűlés épületébe.

A húzós hétvégét követően Vučić tehát az orosz nagykövetet fogadta, akit tájékoztatott az előző esti rendbontásról, és megismételte, hogy a szerb vezetés mindent megtesz azért, hogy megőrizze az ország lakosságának biztonságát és magát Szerbiát, a közelgő ünnepekkel kapcsolatban (szerb és orosz karácsony, újév és egyebek) pedig azt kívánta, hogy a két nép – mármint a szerb és az orosz – békében és jólétben várja az ünnepeket.

Mindkettő nehezen kivitelezhető, az ilyen diplomáciai túltengéseket azonban a Balkánon általában nem gondolják komolyan, de azért Putyin kívánt valami hasonlót, majd mindketten ott folytatták, ahol abba sem hagyták.

Ezt követően a szerb elnök teraszozott egyet egy kimondottan amatőr operatőr társaságában, vagy egy saját készítésű videóban, amelyben a háttér szinte kiégett, miközben alig lehet látni a beszélő, történetesen Vučić arcát.

(Forrás: szerb elnöki Instagram)

De most nem is a látvány, a mondandó a fontos, merthogy Szerbia első Instagram-elnöke azt üzente a teraszról, hogy egyáltalán nem ijedt meg, és nem engedi meg (az ellenzékieknek), hogy megdöntsék Szerbiát.

Aligha meglepő, hogy a trollok ezt sok-sok szívecskével, izmocskával, lángocskával és egyéb emojik százával jutalmazták, és olyan bejegyzésekkel, hogy “Így van, Vučko. Nem tudják elviselni a vereséget, kivezetett minket Vučko!!!!! Éljen Szerbia!!!!!!”

Hujj-hujj, hajrá! És az orosz Bocan

– Hujj-hujj, hajrá! – Ja, ez már nincs benne az elnöki Instagram-bejegyzésben.

How to topple a dictator

Kapcsolódó cikk

How to topple a dictator

Az viszont kétségtelen, hogy a szerb vezetés apraja és nagyja most mind Majdant emlegeti, de egyre világosabb, hogy ezen a téren nem a saját kútfejükből merítenek, a prímet ugyanis minden bizonnyal az oroszok, és azok belgrádi helytartója, a fentebb említett Alekszandr Bocan-Harcsenko viszi.

Ezt már nem csak a BALK, hanem egy másik világlap, a nálunk jobban liberális New York Times is észrevette, amely azokat a vádakat elemzi, miszerint a jelenlegi demonstrációk mögött a Nyugat áll, amely (állítólag) arra tesz kísérletet, hogy eltávolítsa Oroszországot Szerbiától.

A New York Times szerint Moszkva és Bocan-Harcsenko a nyugati összeesküvésről szóló állításokkal most azon fáradozik, hogy meghiúsítsa az Egyesült Államok és az Európai Unió amúgy sem igen sikeres törekvéseit, miszerint diplomáciai eszközökkel igyekszik kivonni Szerbiát az orosz befolyás alól.

Bocan-Harcsenko a Vučićtyal folytatott megbeszélést követően a Россия 24 tévécsatornának arról beszélt, hogy a szerb elnök tájékoztatása szerint a vasárnapi rendbontás mögött a Nyugat keresendő.

– Az ellenzék tiltakozásba kezdett, amit kívülről támogatnak. Vučić erről beszélt, de részleteket nem említhetek, mert az információ bizalmas. Viszont a szerb elnöknek megcáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra, hogy a zavargásokkal kapcsolatos felbujtás Nyugatról érkezett

– mondta a nagykövet, és erre rímel a Komszomolszkaja pravda (Комсомольская Правда) beszámolója, amely szerint a Nyugat Belgrádot az Oroszországhoz fűződő barátsága miatt bünteti, és „szent áldozatot” keres, egyúttal azonban (elégedetten) megjegyezte, hogy a szerb elnök keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben.

A Balkán nyilván máig vérző seb Oroszország számára, ahol nem tudta igazán megvetni a lábát, és ha a szerbeket is “kiengedi a markából”, akkor végképp elveszíti a befolyását a térségben.

Ugyanakkor egyáltalán nem lepődnénk meg, hogy ha a háttérben feltűnne Srđa Popović a CANVAS vagy valami más élén, ugyanis neki van receptje arra, hogy miként kell megbuktatni a diktátorokat, amit már a kilencvenes években, és azt követően is bizonyított.

A kilencvenes években az amerikaiaknak a szerbiai OTPOR egyetemista mozgalom segítségével sikerült félreállítaniuk Slobodan Milošević balkáni mészárost, és – mint már korábban írtuk – az egyetemisták most is egyre fontosabb szerepet játszanak a Vučić elleni megmozdulásokban.

Ráadásul, mint Popović ezen sorok írójának évekkel ezelőtt elmondta, ő is Újbelgrádban nevelkedett, akárcsak Aleksandar Vučić, és gyerekkoruk óta ismerik egymást.

Popović nyolc tíz-évvel ezelőtt még abban bízott, hogy a szerb elnök, aki azidőtájt még miniszterelnök volt, és erősen Angela Merkel befolyása alatt állt, európai irányba viszi Szerbiát. Csalódnia kellett, bár ezt még nem mindenki látja világosan.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava