Connect with us

Szerbia

Új ember a BIA élén, akiben a szerb elnök jobban bízik, mint az édestestvérében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Régi, kipróbált "elvtárs" került a BIA élére
Régi, kipróbált "elvtárs" került a BIA élére (Forrás: Screenshot, Pink Televízió)
Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Érdemei elismeréseként Tomislav Radovanović lett átmenetileg a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) új igazgatója, aki korábban már tett némi szívességet a szerb elnöknek, amikor “kitalálódott” a lehallgatási botrány, amely a kormánypárti média szerint bizonyos értelemben csendes államcsíny-kísérletnek számított 2021 elején, miután a szerb elnöknek átmeneti üldözési mániája támadt. Belgrádi médiajelentések szerint Radovanović a november 3-án lemondott Aleksandar Vulinnal együtt érkezett a BIÁ-hoz, így szó sincs semmiféle változásról a szerbiai polgári titkosszolgálatnál, legfeljebb abban a tekintetben lehet bármiféle elmozdulás, hogy Radovanović még inkább kiszolgálja a szerb elnököt, mint elődje, ha a szolgalelkűséget ezen a téren egyáltalán még lehet fokozni. A kezdőkép jobbfelső sarkában látható logó jól bizonyítja, hogy Radovanović melyik istállóhoz tartozik.

Különleges ember a BIA élén

A belgrádi NIN egyik munkatársa szerint a hatalom iránt mindig szolgálatkész személy került a BIA élére Tomislav Radovanović kinevezésével, aki fontos szerepet töltött be Nebojša Stefanović volt belügyminiszter ellehetetlenítésében.

Tomislav Radovanović a szerb belügyminisztériumban azidőtájt a speciális nyomozási módszerekkel foglalkozó szolgálatot vezette, de évekig volt a készenléti rendőrség vezetője is.

Egy ideig Franciaországban is szolgált rendőrségi attaséként, mielőtt kinevezték a különleges nyomozási módszereket alkalmazó bűnügyi osztály élére, ahonnan aztán átkerült a BIÁ-hoz.

Egy túszhelyzet megoldásában tanúsított magatartásáért bátorságéremmel tüntették ki, a szerb rendőrszakszervezet pedig a „Jó Tiszt” aranyplakettel jutalmazta.

A lyukas ország

Az új igazgató fontos szerepet játszott a szerb elnök állítólagos lehallgatásáról szóló, de mára már elfeledett királydrámában, vagy inkább komédiában, amikor aláírta azt a jelentést, amely szerint a rendőrségen belül létezett egy csoport, amely azon dolgozott, hogy információkat gyűjtsön Vučić elnökről és a családjáról.

Szerbiát akkor lyukas országként is jellemezték, amelyben minden kiszivárog, és még az elnököt is le lehet hallgatni.

A lehallgatás állítólag másfél évig tartott, ezalatt olyan bizonyítékok kerültek a szerb elnök birtokába, amelyek szerint neki és a családtagjainak minden szavát rendőrök figyelték, az ügyet pedig azután kezdték felgöngyölíteni, miután néhány rendőr felfogta, hogy kit is hallgatnak le valójában.

Aleksandar Vulin szerb belügyminisztert természetesen nem váltották le, mert az ügy még elődje, Nebojša Stefanović idején kezdődött, ő viszont ígéretet tett arra, hogy kiderítik, kihez is vezetnek a szálak. És akkor itt jön a képbe Radovanović.

– Egy-két hónappal ezelőtt láttam a Radovanović által aláírt hivatalos nyilatkozatot, miszerint egyértelmű volt, hogy egy csoport azon dolgozik, hogy titkosszolgálati adatokat gyűjtsön rólam és a családomról

– jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök, aki azt is elmondta, hogy ezt valaki megbízásából hallgatták le, és az ügyben külföldi tényezők is érintettek.

– Nem bíztam meg senkiben, még a saját édestestvéremben sem, ezért megkértem Radovanovićot, hogy támogasson meg bizonyítékokkal, merthogy ezt azért tették, hogy félreállítsanak

– mondta akkor Vučić, akinek, hál’ Istennek, azóta már elmúltak az üldözési mániái, de senki se lepődjön meg, ha a választások előtt váratlanul elővezetődik egy újabb merénylő.

Nem mondta meg, amit megmondott

A kormányközeli Prva Televíziónak nyilatkozva Radovanović maga is beszélt a kormánypárti szekértábor előtt Aleksandar Vučić lehallgatásáról. Akkor azt mondta, hogy meggyőződése szerint a szerbiai belügyminisztériumban létezett egy párhuzamos struktúra “precízen kiválasztott emberekkel”, amelyek célja az volt, hogy információkat gyűjtsenek az elnökről és a családjáról.

Azt is elmondta, hogy a csoport akkor alakult, amikor Nebojša Stefanović volt a belügyminiszter, és egy nyugati hírszerző szolgálattól kapott logisztikai és egyéb támogatást, miközben titkosszolgálati hálózatot hozott létre az oligarchák és a szervezett bűnözői csoportok bevonásával, ami beleillik az ellenzéki televíziókat fenttartó külföldi struktúrák ellen indított keresztesháborúba és boszorkányüldözésbe, 2 in 1.

Radovanović természetesen nem mondta meg, hogy az amerikaiakról van szó.

– Nem mondhatom el, hogy melyik szolgálatról van szó, a fordulópontot azonban valószínűleg Stefanović miniszter amerikai útja jelenti a guantánamói üggyel kapcsolatban, amikor két személy integrációjáról és reszocializációjáról tárgyalt odakint

– mondta Prva Televíziónak Radovanović, aki szerint ezután közvetlen kapcsolat jött létre bizonyos amerikai hírszerzési struktúrákkal, és valószínűleg ezeknek a kapcsolatoknak a következménye a további együttműködés, és netalán a lehallgatási ügy is.

De vajon mit szólna ehhez Bástya elvtárs?

Mit érdemes megjegyezni?

Mindebből egyetlen dolgot érdemes megjegyezni a BIA új igazgatójával kapcsolatban, aki egyelőre ügyvivőként irányítja a szolgálatot.

A fent elmondottakban az a legfontosabb, hogy a szerbiai polgári titkosszolgálat élére olyan személy került, akiben Aleksandar Vučić szerb elnök jobban bízik, mint a saját édestestvérében. Slussz-passz!


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava