Connect with us

Szerbia

Vučić és a haladók kampánya: Ha nem én, akkor a káosz és az enyészet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az egyik kampányhirdetés
Az egyik kampányhirdetés: Szerbiának nem szabad megállnia (Forrás: X-platform)
Listen to this article

Két év sem telt el a legutóbbi választások óta Szerbiában. Aleksandar Vučić előbb visszakozott, gondolkodott, majd végül szinte az utolsó pillanatban, kiírta a választásokat november 1-jén. Alig egy hónap maradt a kampányra, bőven elég viszont ez az időszak arra, hogy az ellenzéket minden lehetséges módon lejárassák, a szavazóbázisnak pénzt juttassanak az államkasszából, és azzal ijesztgessék az embereket, hogy ha nem a haladók nyernek, Szerbiának annyi, és sokan nem kapják meg a választások utánra igért pénzeket. Közben stadionok épültek és épülnek Leskovacban, Nišben és Zaječarban, a kampány kellős közepén Vučić pedig azt is elárulta, hogy mikor fejeződhet be a nemzeti stadion megépítése Belgrádban.

Ha az ellenzék nyer, Vučić nem lesz elnök

Aleksandar Vučić 2012 óta egyre erőteljesebben van jelen a szerb közéletben. Először védelmi miniszter és kormányfőhelyettes, 2014 és 2017 között kormányfő, 2017 óta államfő.

Nincs nap, hogy valami kapcsán meg ne nyilatkozna, mindenben az ő véleményét kérik ki, minden fontos kérdésben ő dönt. Azt a látszatot kelti, hogy nélküle semmi sem működőképes, így joggal fél a szavazópolgár, hogy mi lesz, ha ő egyszer nem lesz?

– Tízezer dinárt adott nekünk és a gyerekeinknek is. És mindig ad nekünk… Le a kalappal előtte! Mos is kapunk majd tőle 2500 dinárt és csomagokat, hogy szavazzunk

– mondta egy férfi az N1 forgatócsoportjának a Szerb Haladó Párt központi kampányrendezvényén Belgrádban.

Egy idősebb asszony ugyancsak hálás a szerb elnöknek, amiért segélyeket osztogat. Mint mondja, sajnálja, hogy az elnök elvette a nyugdíjasok pénzét, de hozzátette:

– Nem baj, hogy elvette, most mindent megad nekünk!

Szerbia megáll, ha nem a haladók nyernek(?)

Szerbia elnöke még ahhoz is veszi a bátorságot, holott számos alkalommal felhívták a figyelmet erre a szakértők, hogy államfői székből kampányoljon egyetlen egy pártnak, vagyis a saját pártjának.

Miközben minden szerbiai ember államfője kellene, hogy legyen, Vučić szemérmetlenül fenyegetőzik, hogy ha az ellenzék nyer, ő lemond, s folyamatosan rettegésben tartja a választópolgárokat, hiszen olyasfajta forgatókönyvet vetít eléjük, hogy ha valami oknál fogva az ellenzék alakítana kormányt, akkor általános káosz venné kezdetét az országban.

Megszűnne az a „polgárbarát” politizálás, amelyet (állítólag) a szerb haladók és személy szerint ő képvisel, és amely szerint úgymond az egyén a legfontosabb.

A Szerb Haladó Párt teljes kampánya tulajdonképpen erre épül: ígéretekre, amelyek új munkahelyekről, infrastrukturális beruházásokról, jobb egészségügyi ellátásról szólnak, valamint a félelemkeltésről: ha nem a haladók nyernek, akkor átveszi az uralmat a káosz, és Szerbiára rátör a szegénység.

Hárompólusú kampány, avagy a Kampányország

A Szerb Haladó Pártra egyébként jellemző kampányolás folytatódik most is, bár a párt a közvetlen kapcsolattartást kampányon kívüli is folytatja Szerbia szerte, gyakorlatilag folyamatos kampány van az országban.

Tény viszont, hogy mindazok, akik a közvállalatokban dolgoznak, komoly nyomásnak vannak kitéve, fenyegetik és zsarolják őket: a kampányrendezvényekre menni kell (ez egyébként jellemzi a Szerb Haladó Párt legerősebb és az államfő szerint legbiztosabb koalíciós partnerét, a Vajdasági Magyar Szövetséget is), a haladókra leadott szavazatról bizonyíték kell, a közösségi oldalakon pedig aktívan osztani kell.

A haladók harmadik pillére, s természetesen a legfontosabb is, maga Aleksandar Vučić, aki, mint eddig minden alkalommal, most is a gazdasági fejlődésről, a felelősségteljes politikáról beszél, Koszovó kapcsán pedig arról, hogy amíg él, nem ír alá semmit.

A gyakorlatban viszont tény, hogy a vásárlóerő csökkent, a polgárok a saját pénztárcájukon érzik, hogy nem dübörög a gazdaság, Vučić Koszovó-politikája csődöt mondott, az EU pedig inkább választotta Ukrajna csatlakozásának támogatását, semmint, hogy a valódi reformokat végrehajtani képtelen Szerbiára várjon.

Helikopterpénz mindenkinek

A Covid-járvány idején kezdte, majd “jó szokásként” továbbvitte a szerb kormány a helikopterpénzek osztását. A lakosság minden rétegét igyekeztek elérni, még a munkaképes réteget is, méghozzá a gyerekeken keresztül.

Aleksandar Vučić november 26-án jelentette be, hogy minden szerbiai középiskolás, egyszeri, tízezer dináros támogatásban részesül.

– Fontos ez az ünnepek előtt, hogy a szülők tudjanak ajándékot venni a gyerekeknek

– mondta az államfő nem helikopteren, hanem egy tévéstúdióban ülve.

A 16 év alattiak szülei is kaptak minden gyermek után 10.000 dinárt már az idén, méghozzá szeptemberben. Azok a 15 és 16 évesek tehát duplán jól járnak, akik még középiskolába járnak, hiszen ezt a támogatást is megkapják, évismétlők előnyben.

Az egyetemisták november 13-a óta igényelhetik az egyetemista kártyákat, ők a kártyával együtt a Poštanska štedionica banknál folyószámlát is kapnak, amire az első ígéretek szerint 500, majd végül szintén az államfő rendkívüli bejelentése nyomán mégsem annyi, hanem rögtön 1.000 dinár kerül.

Mintegy 221 ezer szerb állampolgár kapott december 1-jén 10.000 dinárt, vagyis mindazok, akik egyébként jogosultak a szociális segélyre, s ennyi pénzt kaptak a vakok, a demenciában szenvedők és a gyógyíthatatlan betegek – ez utóbbi kategóriát azonban nem tudni, hogyan és milyen kritériumok alapján határozta meg az állam.

November 30-án az állam egyszeri, 20 ezer dináros támogatást utalt a nyugdíjasoknak. A támogatást minden nyugdíjas, ideiglenes támogatásra jogosult, második és harmadik kategóriás munkabalesetet szenvedett és rokkant gyermek is megkapta.

Stadionok, világkiállítás, kórházak

Stadion épült Nišben és Zaječarban, és a kampány kellős közepén Vučić azt is elárulta, mikor fejeződhet be a nemzeti stadion megépítése Belgrádban: 2026 december 1-jén.

Hasonló ígéretekből tele a padlás, mert korábban például arról is szó volt, hogy 40 millió euróért teljesen felújítják a Szabadkai Közkórházat 2023-ra – de még a versenypályázatot sem írták ki a kivitelező kiválasztására.

A milliókból épült Covid-kórházak üresen állnak, a szakorvosi vizsgálatokra továbbra is hónapokat kell várni, vagyis nem kórház, hanem orvos- és nővérhiány van.

Néhány nagyobb beruházás volt a nagyobb településeken, de ha csak Vajdaságot nézzük, akkor az vajmi kevés ahhoz, hogy ezt az átlagpolgár megérezze az életszínvonalán.

Vučić Szabadkán legutóbb 2021 novemberében nyitott meg egy új gyárat. Az, ami valóban épül – a vasutak és utak, amelyek kínai hitelből valósulnak meg, kínai kivitelezővel. Ez Szerbia és a mostani kormány hatalmas sikere, és természetesen a kínaiak érdeke.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékHa az ellenzék nyer, Vučić nem lesz elnökSzerbia megáll, ha nem a haladók nyernek(?)Hárompólusú kampány, avagy a KampányországHelikopterpénz mindenkinekStadionok, világkiállítás,...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékHa az ellenzék nyer, Vučić nem lesz elnökSzerbia megáll, ha nem a haladók nyernek(?)Hárompólusú kampány, avagy a KampányországHelikopterpénz mindenkinekStadionok, világkiállítás,...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékHa az ellenzék nyer, Vučić nem lesz elnökSzerbia megáll, ha nem a haladók nyernek(?)Hárompólusú kampány, avagy a KampányországHelikopterpénz mindenkinekStadionok, világkiállítás,...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékHa az ellenzék nyer, Vučić nem lesz elnökSzerbia megáll, ha nem a haladók nyernek(?)Hárompólusú kampány, avagy a KampányországHelikopterpénz mindenkinekStadionok, világkiállítás,...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékHa az ellenzék nyer, Vučić nem lesz elnökSzerbia megáll, ha nem a haladók nyernek(?)Hárompólusú kampány, avagy a KampányországHelikopterpénz mindenkinekStadionok, világkiállítás,...

Egy hét legjava