Connect with us

Szerbia

A szerb elnök saját politikai jövőjét tette fel a december 17-i parlamenti választásokra?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

politika
Szendrő (Smederevo) Vučićtyal van - olvasható a legnagyobb molinón
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Aleksandar Vučić szerb elnök a Szerb Haladó Párt (SNS) szendrői (Smederevo) választási nagygyűlésén kijelentette, hogy ha az ellenzék nyeri a választásokat, akkor ő tovább nem lesz az ország elnöke. Vučić ezzel nem csak bekapcsolódott a parlamenti választási kampányba, hanem elnökválasztási kampánnyá változtatta, és egyúttal perszonalizálta is a december 17-i szavazást. Ráadásul alkotmányt is sértett, amely kimondja, hogy a köztársasági elnök az állam egységét fejezi ki. A szerb elnök riogatni is kezdte a szavazókat, főleg a nyugdíjasokat, hogy minden sebtében bejelentett kedvezményt és juttatást elveszíthetnek, ha december 17-én nem a pártjára, illetve a perszonalizálás által nem rá szavaznak.

A politikai jövő: ne mosogass kézzel!

Egy Szerbiában is sugárzott reklám szerint kiszáradnak a vízforrások, ha az emberek továbbra is kézzel mosogatnak, és nem egy bizonyos gyártó mosogatógépét veszik meg. A szóban forgó cég a környezettudatos magatartásra apellál, amely csak az általa gyártott mosogatógép beszerzésével tartható be.

Vagyis félelemkeltéssel szeretne vásárlókat szerezni!

Valami hasonlót tesz a szerb elnök is, aki az itt meg nem nevezett céghez hasonlóan azt igyekszik bizonyítani a megfélemlített szavazókkal, hogy nélküle nincs élet, mint ahogy a mosogatógép nélkül is kihalás fenyegeti az emberiséget.

Ezt sugallja a szerb elnök is: szerint Szerbiában megáll az élet, ha nem a Szerb Haladó Pártra, és a perszonalizálás által nem személyesen rá szavaznak a választók, ami szögesen ellentétes a haladók szlogenjével, miszerint Szerbiának nem szabad megállnia.

A tényállás tehát az, hogy aki kézzel mosogat, az közellenségnek számít, felelőtlen magatartásával ugyanis kiapasztja a vízforrásokat, ha pedig a választók nem a szerb államfőre (és pártjára) szavaznak, akkor elapasztják a saját magukat tápláló pénzforrásokat, vagyis pusztulásra vannak ítélve. Mi ez, ha nem fenyegetés!

A szerb elnök ezt azzal nyomatékosította, hogy ő személy szerint semmiféle kohabitációt nem tud elképzelni az ellenzékkel.

– Tényleg azt hiszik, hogy én lehetek az elnök, az ország miniszterelnöke viszont azok közül érkezik, akik tönkretették az országot? Előfordulhat, hogy ők adják a miniszterelnököt. Ha megnyerik a választásokat, akkor őket bízom meg kormányalakítással, de én nem akarok elnök lenni, mert utána nem tudok semmit sem tenni Szerbiaért

– mondta Aleksandar Vučić, akinek ezek a megosztó szavai nehezen egyeztethetők össze azzal az alkotmányos elvárással, hogy az államfő az ország egységét képviseli.

Még egy vitatott pont

Május végén Miloš Vučević váltotta Vučićot a Szerb Haladó Párt élén, a Kisfarkas a Nagyfarkast, ahogy akkor fogalmaztunk, amivel a szerb államfő feloldotta az addigi alkotmánysértő állapotot.

A szerbiai alaptörvény úgy fogalmaz, hogy a köztársasági elnök egyéb közfeladatot vagy szakmai tevékenységet nem végezhet az államfői pozíció betöltésekor, más kérdés az, hogy éppen hat évre volt szükség ahhoz, hogy ezt az alkotmánysértő állapotot megszüntessék.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy alkotmánysértő-e az az állapot, miszerint a szerb elnök egy pártlistához adta a nevét, és hogy annak a pártnak a nevében kampányol, amely az ő nevét viseli, erre a BALK-on korábban már többször is figyelmeztettünk.

Ezen el lehet vitatkozni, az viszont kétségtelen, hogy ez a választók becsapását jelenti, mert ha a Szerb Haladó Párt megnyeri a választásokat – ami a jelenlegi szerbiai közállapotokra tekintve szinte elkerülhetetlen – akkor a perszonalizáció nem azt jelenti, hogy Vučić beül a parlamenti padsorokba, hogy a választói akaratnak megfelelően képviselje a szavazókat.

És nem ő lesz a miniszterelnök sem, mert a neve nincs rajta a Szerb Haladó Párt választási listáján, tehát ezáltal is sérül a rendkívüli parlamenti választásokon kinyilvánításra kerülő választói akarat.

politika

A Kisfarkas és a Nagyfarkas bevonulása a szendrői nagygyűlésen

Ha a haladók választási listájából indulunk ki, akkor az ország következő miniszterelnöke várhatóan Miloš Vučević, alias Kisfarkas lesz, bár a második helyen még ott szerepel Ana Brnabić, jelenlegi miniszterelnök neve, aki szolgalelkűségben nagy erőkkel hajrázik, hogy túlszárnyalja Vučevićet, de ez nem könnyű feladat.

Ha még egy kicsit továbbgondoljuk, akkor a következő logikus lépés a miniszterelnöki és az államfői poszt összevonása lenne, amiről ugyan (még) nincs szó, de akár ez is felmerülhetne: ezzel jogi értelemben is szentesítenék a fennálló helyzetet, miszerint Vučić csak dísznek tartja a kormányt.

Ehhez azonban alkotmánymódosításra lenne szükség, amit a Szerb Haladó Párt bármikor kezdeményezhetne, mert megvolt és meglesz az ehhez szükséges egyharmad, vagy játszi könnyedséggel össze tudja gyűjteni a szükséges 150 ezer választói aláírást, az elfogadáshoz viszont kétharmadra, bizonyos esetekben pedig népszavazásra is szükség lenne.

Egyébként nem zárható ki, hogy a haladók éppen a kétharmadra hajtanak, hogy utána a maguk kedvére kozmetikázhassák ki az alkotmányt.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava