Connect with us

Szerbia

Slobodan Milošević haló poraiban is bekapcsolódott a választási kampányba

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Milošević
A "Nagy Előd" és a halvány mása
Listen to this article

Vasárnap éjfélkor lejárt a szerbiai pártok számára megszabott jelentkezési határidő a december 17-i választásokon történő részvételre. A szerbiai választási bizottság eddig összesen 15 választási listát fogadott be, miközben újabb csalásokra derült fény a támogatói aláírások kapcsán. Több közismert személy nevével és adataival is visszaéltek, de egyelőre nem világos, hogy valójában mi is történt, mert az érintett pártok a kormányzatra mutogatnak a csalásokat illetően. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének küldöttsége közben megállapította, hogy soha nem látott mértékű negatív kampány és félelemkeltés figyelhető meg a szerbiai választási hadjáratban, de gyakoriak az ellenzéki politikusok és az újságírók elleni támadások is, és általában súlyos problémák mutatkoznak a médiával kapcsolatban. A legaggasztóbb azonban mindenképpen az, hogy a kilencvenes évek sötét árnyai kísértenek, haló poraiból feltámasztották még Slobodan Miloševićet, a Balkán mészárosát is.

A nagypapa és az unoka

A BALK négy évvel ezelőtti indulásakor kategóriaként felvettük a listára a “kilencvenes évek” tárgyszót is, amelyet végül nem használtunk, a mostani szerbiai választási kampányt látva azonban minden harmadik-negyedik hírt besorolhatnánk ebbe a csoportba, a szerbiai választási kampány ugyanis a korai kilencvenes évek hangulatát idézi, aki átélte, az biztosan tudja, hogy miről beszélek.

A sok aggasztó jelenség közül a leginkább az csúcsosodik ki, hogy egyre meghittebb a kapcsolat a Szerb Radikális Párt és a Szerb Haladó Párt között, amire a kézenfekvő magyarázat az, hogy összenő, ami összetartozik. Ennek alapján viszont nem értjük, hogy ebben a társaságban állandó koalíciós partnerként mit keres a Vajdasági Magyar Szövetség, a kilencvenes években ugyanis a vajdasági magyarság elszenvedője volt a radikálisok és a szocialisták tobzódásának.

A radikális térfélen egyelőre ugyan nem állt össze a Šešelj-Nikolić-Vučić nevével fémjelzett nagy trió, Aleksandar Vučić ugyan az egyik választási nagygyűlésen jelezte Tomislav Nikolić volt államfő visszatérését a politikába, ami egyelőre nem történt meg, de csontvázból így is van bőven a szerbiai közéletben, egy kis túlzással úgy is fogalmazhatnánk, hogy minden sarkon ránk köszön egy.

A legnagyobb ilyen csontváz Vojislav Šešelj csetnikvajda, aki a Happy Televízióban a napokban úgy fogalmazott, hogy ha a haladók egyedül vagy a szocialistákkal közösen nem tudnak kormányt alakítani, akkor ők természetesen beugranak, bizonyos feltételekkel. Šešelj a kilencvenes években is eljátszotta már a beugró szerepét, amikor Slobodan Milošević szocialistáinak – akiknek a szóvivőjük a “Kis Slobo”, vagyis Ivica Dačić volt – szükségük volt rá.

Ebből már kiderül, hogy Ivica Dačić szerbiai külügyminiszter is egy csontváz, aki a választási szlogenek szintjén máris miniszterelnöknek érzi magát, és aki kooptálta pártjába Marko Miloševićet, Slobodan Milošević unokáját.

Az ifjú Miloševićet nyilvánosan a Szerbiai Szocialista Párt főbizottságába jelölte, és azonnal a szocialisták választási listájának harmadik helyére tette, szinte rögtön maga után, köztük csak a szocialistákkal évek óta társutas Egységes Szerbia nevet viselő Párt elnöke, Dragan Marković Palma szerepel.

A harmadik hely biztos bejutást jelent számára a szerbiai parlamentbe, a Milošević család tehát a december 17-i választásokkal aktívan visszatér a szerbiai politikai életbe.

Milošević és a szerb ébredés

Ivica Dačić a dél-szerbiai Užicében tartott nagygyűlésen úgy fogalmazott, hogy Slobodan Milošević a “szerb nép ébredésének szimbóluma”. A Szerbiai Szocialista Párt vezetője – aki külügyminiszterként esetlenkedett a leköszönő kormányban – igyekszik tisztára mosni egykori főnökét, akit súlyos felelősség terhel több tízezer, ha nem több százezer ember haláláért.

Dačić úgy vélte, hogy Szerbia számára a legjobb megoldás az lenne, hogy ha Vućić lenne az államfő, ő pedig a miniszterelnök, mert ezzel szerinte biztosítva lenne a politikai stabilitás, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés. Dačić úgy fogalmazott, hogy pártja önálló és független külpolitikát kíván folytatni, ami akár üzenet lehet a szerb elnök számára, mert a “mindenható szerepkört” magára vállaló államfő a partvonal szélére sodorta a külügyi poszt betöltésére egyébként is alkalmatlan Dačićot.

A kilencvenes évek politikusai: Tomislav Nikolić,  Aleksandar Vučić, Maja Gojković, Ivica Dačić és Aleksandar Vulin, a középső sorban a  háttérben a szponzorok: Vojislav Šešelj, Slobodan Milošević és Mirjana Marković

A kilencvenes évek politikusai akkor és most: Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Maja Gojković, Ivica Dačić és Aleksandar Vulin, a középső sorban a háttérben a szponzorok: Vojislav Šešelj, Slobodan Milošević és Mirjana Marković

A szocialista vezető szerint koalíciós partnereikkel (Egységes Szerbia, Zöldek) garantálják a nemzeti és állami érdekek védelmét, mint amilyen Koszovó függetlenségének és ENSZ-tagságának elutasítása. Dačić elveti a NATO-ba történő belépést is, mert szerinte a katonai szervezet bűncselekménynek minősülő agressziót hajtott végre Szerbia ellen (1999-ben).

Dačić egyúttal törekedne a boszniai Szerb Köztársaság életben tartására, mint a szeme világának megőrzésére, mert megfogalmazása szerint a boszniai szerb “állam” a szerb nép hősies harcával és a Slobodan Milošević által szorgalmazott daytoni szerződéssel jött létre. Az előző mondatban legalább két csúsztatás van, de tekintsünk el tőlük, merthogy Dačić a csúsztatások nagymestere, ezért minden megnyilvánulása önmagában egy-egy gyöngyszem a szerbiai csúsztatások tömkelegében.

Legyen elég annyit megjegyezni, hogy a kilencvenes évek során a Bosznia-Hercegovinában elkövetett háborús bűncselekmények miatt több szerbet is életfogytiglan börtönre ítélt a Hágai Törvényszék, de sokan maradtak büntetlenek azok közül, akik a maguk kis népirtását hajtották végre. Ezért borzong az ember háta, amikor Slobodan Miloševićet élesztgeti akár Ivica Dačić, akár Aleksandar Vučić.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava