Connect with us

Horvátország

Horvátország milliárdokat bukhat a Washingtoni Választottbíróságon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bíróság Agrokor
Todorić gazda beperelte az államot, amiért elvette tőle Agrokort, szerinte Plenković hamis adóssággal ellopta és likvidálta a céget (Forrás: X-platform, N1)
A cikk meghallgatása

Az ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes – Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja, lényegében a Világbank mellett működő választottbíróság), hivatalos határozatot hozott a joghatóságról abban a vitában, amelyet az Adria Group B.V. és az Adria Group Holding B.V., az Ivica Todorić, az Agrokor korábbi tulajdonosának két holland vállalata indított a horvát kormány ellen Washingtonban. Ezzel az ICSID elvetette Horvátország óvását és megnyílt az út a választottbírósági eljárás előtt, amely elméletileg akár 7 milliárd eurós bírságot is eredményezhet a Horvát Köztársaság számára. Miután a hónap elején értesült a Világbank washingtoni választottbíróságának döntéséről, az N1 televízió a kormány reakcióját kérte. A horvát kormány úgy véli, hogy a rendelkezésére álló információk szerint, csak az előzetes kérdések értékeléséről van szó. A szóvivő szerint a kormány minden lépése a törvényen alapult, figyelembe véve Horvátország általános gazdasági és pénzügyi stabilitását, a munkahelyek megőrzését és a vállalat túlélésének szükségességét.

A helyzet tovább bonyolódott

Bár Todorić nagy győzelemről beszélt a “jogi csatában”, a mai (hétfő) események még inkább lovat látszanak adni az egykor legnagyobb agrármogulnak számító horvát üzletember alá. A zágrábi Legfelsőbb Büntetőbíróság ugyanis úgy döntött, hogy eltávolítják az aktákból Ismet Kamal, a KPMG International könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaság lengyelországi leányvállalata könyvelési és pénzügyi szakértőjének véleményét, amely kulcsfontosságú bizonyíték volt az Agrokor korábbi tulajdonosa, Ivica Todorić és más gyanúsítottak ellen.

Todorić és a többi gyanúsított védelme kezdettől fogva jelezte, hogy a vitatott szakértői vallomás az ügyön dolgozók összeférhetetlensége miatt jogellenes bizonyíték.

– A fő ok az, hogy Kamal Ismet csak egy kicsit vett részt a szakértői vallomás elkészítésében, amelyet nagyrészt a KPMG Croatia alkalmazottai készítették, akik egyidejűleg dolgoztak az Agrokor ideiglenes vezetésének is. A szakértő tanúnak semlegesnek kell lennie

– magyarázta korábban Anto Nobilo ügyvéd. Lényegében Kamal a KPMG Croatia vezetőjeként csak aláírta a szakértői vallomást, érdemben nem is tudott nagyon hozzájárulni ehhez, mivel nem tud horvátul és az eredeti dokumentáció angolra való fordítása évekig tartott volna. Ehelyett a horvát alkalmazottak készítettek angol nyelvű kivonatot számára, ennek alapján tájékozódott az ügyben.

Egy szó, mint száz, az egyik Horvátországban valaha is létrejött legdrágább szakértői vélemény – több mint egymillió eurót, pontosabban 8,6 millió akkori kunát perkáltak le érte – amely az ügyészség vádiratának sarokkövét képezte, ment a levesbe.

Todorićot és 14 más személyt azzal vádolják, hogy 2006 és 2017 között 1,2 milliárd kunával (kb. 160 millió euró) károsították meg az Agrokort. Az ügyészség szerint Ivica Todorić 923,6 millió kunát kapott, a fennmaradó 320 millió kuna pedig a holland Agrokor Investment BV-hez került.

Todorić örül és fenyegetőzik

Az Agrokor volt székháza előtt késő délután Ivica Todorić nyilatkozott az újságíróknak. A jó hírek fellett érzett örömében biztosítottnak nyilvánította győzelmét a Washingtoni Választottbíróságon és egyben megfenyegette Andrej Plenković miniszterelnököt, hogy “felelni fog a bűneiért”.

bíróság Agrokor

A kép illusztráció (Forrás: X-platform, Agrokor)

– Elképesztő számomra, hogy a kormány, amelynek komoly lehetőségei vannak, nem értette, milyen kalandba vág bele, és ezzel mekkora károkat okoz. Az első pillanattól kezdve azt mondtam, hogy minden fokon nyerni fogok. Ez az én győzelmem és munkatársaim győzelme. Az Agrokor akkoriban 5 milliárddal tartozott, állapította meg a bíróság, és annak, hogy a bűnöző Milan Ramljak miniszter később kiadott néhány papírt, semmi köze a tényekhez. Sajnos nagyon kellemetlen helyzetbe hoztak minket, de a polgárokat is, mert a végén ők fizetik meg a kormánynak benyújtott számlát

– mondta Todorić a médiák összesereglő munkásainak.

Az újságírók érdeklődésére, hogy milyen lesz az eset folytatása, az Agrokor volt tulajdonosa szerint az ügyészségnek új vádiratot kell kidolgoznia. Ez véleménye szerint meglehetősen nehéz lesz, ugyanis nincs semmi amivel megvádolhatnák.

– Nem félek a folyamat folytatásától, az eljárás halott. Plenkovićot nem érdekli az igazság, csak a politikai hatalom. Ő nem hogy a következő választásokat nem tudja megnyerni, de kérdés, hogy fenn tud-e maradni addig?

– mondta belehevülve Ivica Todorić, aki most lovon érzi magát.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava