Connect with us

Horvátország

Ki kopog, mi kopog? A bősz ellenzék a horvát parlamentben!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kopog
A horvát miniszterelnök erőteljes kopogás közepette mondta el a beszédét, a cikkhez csatolt videó jól tükrözi a hangulatot (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A néhai nagyszalontai jegyző halhatatlan soraival ellentétesen, a horvát parlamentben nem holló szolgáltatta a kopogtatást, hanem a felbőszült ellenzék obstrukciója. Kedden (október 24-én) az ellenzék a miniszterelnök horvát parlamentben tartott egyórás beszédét erőteljes kopogtatással kísérte a padsorokban, elégedetlenül, amiért a házelnök helyettese, Željko Reiner megakadályozta őket abban, hogy folyamatos szüneteket kérve elodázzák a miniszterelnök jelentésének ismertetését. Így Plenković a tervezett időpontban megtartotta a nemzet állapotáról szóló éves beszámolóját, de ebből a nagy zaj miatt vajmi keveset lehetett hallani.

A parlamentáris demokrácia furcsaságai

Mint ezt Churchill anno találóan megállapította, a parlamentáris demokrácia nem jó rendszer, de ez idáig még senki sem talált ki jobbat.

Ugyanez igaz még egy néhány dologra, mint például a család, nemzetállam, nemzet, stb., de ha a parlamentáris demokráciánál maradunk, elméletben és gyakorlatban ez áll a legközelebb a népakarat megnyilvánulásához.

Igaz, néha ez a közel is eléggé távol van attól, amit a választópolgár szeretne, de ez van.

Szóval, az országgyűlések a gyakorlatban sűrűn ingyen cirkuszt szolgáltattak a polgároknak, az angoloknak olyan kedves bekiabálásoktól a hírhedt filibusterekig az amerikai szenátusban, ahol néha akár 15 vagy több óráig is tart egyes szenátorok felszólalása azzal a céllal, hogy elodázzák, vagy megakadályozzák egyes határozatok megszavazását.

A horvát szábor történetében is jócskán akad mindenféle, de legismertebb az ún. szábori s*ggberúgás – saborski vritnjak – esete, amikor Josip Gržanić jogpárti képviselő nemes egyszerűséggel alfelén billentette Khuen Héderváry Károly horvát bánt.

Az újabb kori incidensek közül megemlítenénk az 1990-ben lezajló “aktatáskás merényletet”, melynek folyamán Ivan Bobetko (Janko Bobetko tábornok fia) aktatáskáját hajította Radoslav Tanjga, a Szerb Néppárt képviselője felé.

kopog

Saborski vritnjak, 1885 (Forrás: Nacionalna straža)

Szemben más illusztris parlamentekkel, a horvát honatyák nem szoktak verekedni egymással. A feljegyzések csupán egyetlen ilyen esetről tudnak, de ez sem az ülésteremben történt, hanem a kávézóban, amikor 1994-ben a HDZ-s Drago Krpina megtámadta Dragan Hinićet, a Szerb Néppárt képviselőjét.

A “lánglelkű költő” – Krpina szabad idejében verseket farag – azonban emberére akadt az ex-rendőrben, aki egyben még karatemester is volt. Hinić elhesegette Krpinát, közben könnyedén orron csapta. Miután felsegítették, látván hogy eleredt az orra vére, Krpina feljajdult, hogy a “száborban horvát vért ontottak”, de senki sem sietett a segítségére.

Ezt azért tudom, mert annak idején a horvát parlament sajtószobájában tanyáztam. A daliás időknek akkor szakadt vége, amikor, ha jól emlékszem 1995-ben, rábeszéltek, hogy csináljak magyar újságot az új, független Horvátországban. A lapocskát Új Magyar Képes Újságnak hívják, és azóta is megjelenik Eszéken.

A HDZ bosszút forral a kopogókkal szemben?

Pontot téve a múltban való jóleső kalandozásra, a szóbanforgó eseményről való tudósítást is le kellene zárni valahogy. Szóval, az ellenzéki képviselők a műanyag szavazótáblákkal verték a padot, Plenx meg beszélt, de alig lehetett hallani.

Valami újat nem nagyon mondott, a kormány munkáját foglalta össze, illetve méltatta annak eredményeit – megjegyzem csendesen, a Plenković-kormány komoly eredményekkel dicsekedhet, ha tetszik ez valakinek, ha nem.

Időközben a kormánypárt képviselői is észbe kaptak és a kopogást igyekeztek dörgedelmes tapssal elnyomni, ami nem igazán segített hozzá a zajártalom csökkenéséhez.

Végül úgy egy órányi kopogtatás után, az ellenzék kivonult, a miniszterelnök befejezte a beszédét, nem feledkezve meg megemlíteni, hogy ez alkalommal is lehetett látni, hogy két Horvátország létezik: egy a terem jobb oldalán, amelyik dolgozik, és a másik a baloldalon, amelyik nem csak hogy nem kínál semmilyen megoldást a helyzet javítására, de ugyanakkor a meglévő megoldásokat is csak szapulni tudja.

A későbbiek folyamán valami olyasmit is talált mondani, hogy az ellenzék egy “focipálya méretű lyukat ásott az obstrukcióval és beleesett”, de ezt most nem részletezzük.

kopog

A kormánypárt képviselői is észbe kaptak, és a kopogást igyekeztek dörgedelmes tapssal elnyomni, ami nem igazán segített hozzá a zajártalom csökkenéséhez (Forrás: Facebook, Horvát Demokratikus Közösség)

Viszont, úgy látszik, hogy a balkáni kreativitás ismét feltűnt, teljes pompájában, ugyanis mint ezt a horvát parlament sajtószolgálatának közleményéből ezt ma megtudhattuk: a parlamenti padsorok vizsgálata látható sérüléseket tárt fel karcolások, kisebb-nagyobb horpadások formájában.

Az állami tulajdon megrongálását elkövető személyeket is felsorolták, nyilván megszégyenítési céllal. A listán az ismertebb ellenzéki politikusok közül Krešo Beljak, a Horvát Parasztpárt elnöke, Sandra Benčić a Bírunk! (Možemo!) miniszterelnök-jelöltje, Nikola Grmoja a Híd (Most) hangadó egyéniségének neve is szerepel.

Ismerve a horvát politika észjárását, a következő lépés nyilván az lesz, hogy miután független szakértők bevonásával megállapítják az állami vagyont érő károsulás mértékét, benyújtják a számlát a vétkeseknek.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország12 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava