Connect with us

Bűnügy

Magas rangú rendőrtiszt vezette a legbrutálisabb szerb bűnözői csoport elődszervezetét 18+

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bűnöző
Vučković, alias Vučko kapcsolatban állt Dijana Hrkalović belügyi államtitkárral, aki fölött is volt egy főnök, az ő neve azonban nem került említésre (Forrás: Krik)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A belgrádi KRIK oknyomozó portál szerint a szerbiai csendőrség egyik magas rangú tagja vezette azt a bűnözői csoportot, amelynek egyes tagjai később a legbrutálisabb gyilkosságokat követték el Szerbiában. A titokban rögzített beszélgetéseket és egyéb dokumentumokat közzétevő portál szerint Nenad Vučković Vučko volt a háttérből annak a futballhuligánokból összeverődött bűnözői csoportnak az irányítója, amelyet Aleksandar Stanković, majd később Veljko Belivuk vezetett. Az említett csendőrtiszt volt egyébként a titkos tulajdonosa annak a Freestyler mulatónak, amely újévkor süllyedt el a Száván.

Bűnözők és rendőrök

A KRIK újságírói több hónapos nyomozást követően egy sor dokumentumot, videót és hangfelvételt tettek közzé, amelyek szerint Nenad Vučković évekig irányította a bűnözőket, figyelte tevékenységüket, és megtanította nekik, hogy miként bánjanak más bűnözői csoportok tagjaival.

A KRIK birtokába került felvételeken a csendőrtiszt azt állítja, hogy az egész rendőrség a csoport markában volt, miközben rengeteg más információ utal arra, hogy kollégái tudtak a csendőrtiszt bűnözőkkel ápolt kapcsolatairól, ami nem volt titok az ügyészség számára sem, de ott is ignorálták az erre vonatkozó értesüléseket.

Amikor ez elhangzott, mutat rá a szöveg, Belivuk (Velja Nevolja, vagyis Bajkeverő Velja és Marko Miljković Mesar már megalakította a Principi csoportot, amelynek már semmi köze nem volt Vučkovićhoz.

A Principi (Elvek) elnevezés egyúttal utalás Gavrilo Principre, a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet elkövetőjére, akinek Belgrádban a szerb kormányépület melletti parkban szobra is van.

bűnöző

Vladimir Grek, aki a felvételeket készítette (Forrás: KRIK, a BALK által mesterséges intelligenciával szűrve)

A KRIK által közzétett felvételen Vučković beszélt Aleksandar Stanković (Sale Mutavi, Kuka Sale) meggyilkolásának részleteiről is, aki Veljko Belivuk előtt vezette a Janjičari (Janicsárok) szurkolói csoportot.

A portál újságírói által megszerzett dokumentumokból az is kiderül, hogy Vučković azt mondta az ügyészségnek, hogy Stanković meggyilkolása után megsemmisítette a bűnöző két telefonját, de ezt a hatóságok nem vizsgálták ki.

A most előkerült hangfelvételeket Vladimir Grek, a Belivuk-ügy egyik vádlottja készítette. A KRIK szerint Grek titokban videókat is csinált Vučkovićról, aki egyebek között azt tanácsolta nekik, hogy ne működjenek együtt Belivuk csoportjával, mert annak nem lesz jó vége. A bűnöző akkor kezdett felvételeket készíteni, amikor már eldöntötte, hogy leválik Vučkovićról, vagyis elhagyja a csoportját.

Kettős életet élt

Vučković kettős életet élt, amely azonban 2018 végefelé kezdett szétesni.

– Amikor azt hittem, hogy mi vagyunk a legerősebbek, akkor buktunk el. Minden információ, minden, ami csak elképzelhető, az egész rendőrség a kezedben van, de te vagy a leggyengébb… A leggyengébb, amikor azt hiszed, hogy te vagy a leghatalmasabb

– mondta Nenad Vučković Vučko a csendőrség elit rendőregységének tagja 2018. december közepén egybegyűlt munkatársainak.

bűnöző

A kruševói származású Nenad Vučković 2016-ig a szerb hadsereg különleges egységének a tagja volt, onnan került át a rendőrségre (Forrás: KRIK, szerb védelmi minisztérium)

Ezek a munkatársak azonban nem rendőrök voltak, hanem huligánok és bűnözők, akik a híres belgrádi Freestyler mulató biztonsági embereiként fungáltak, a rejtett tulajdonos pedig, mint maga állította, éppen Vučković volt.

A rendőr tehát kettős életet élt: az egyikben a csendőrség prominens tagja volt, és a bűnözés ellen kellett volna küzdenie. A másik életében, a titkosban, bűnözők dolgoztak neki.

Vučković a belgrádi alvilág fő védelmezője volt, Aleksandar Stanković, azaz Sale Mutavi 2016-ban történt meggyilkolását követően pedig egy ideig még együttműködött Veljko Belivukkal, aki Stanković helyébe lépett, de az útjaik elváltak, és Vučković csapata lassan felmorzsolódott.

A 2018-as találkozó előtti napokban dulakodás történt egy belgrádi klubban, amelyet szintén Vučković emberei biztosítottak, és az egyik biztonsági ember jókora verést szenvedett el. A sértett huligán, Vladimir Grek úgy vélte, a csapat cserbenhagyta, ezért távozni készült a csoportból.

Vučković pontosan ezért hívta össze az embereit. Meg akarta győzni Greket, hogy továbbra is neki dolgozzon, ezért úgy döntött, hogy részletesen kivizsgálja, hogy mi történt aznap este, és megállapítja, ki a felelős a verekedésért.

A találkozót arra használta fel, hogy előadást tartson a “munkatársaknak” arról, hogyan működnek a dolgok a bűnözésben, és világosan rámutasson az évek során elkövetett hibákra. Amíg beszélt, Grek titokban hangfelvételt készített, ehhez jutottak hozzá most a KRIK újságírói.

Vučko csendőr és az emberei

Az újságírók által összegyűjtött információkból nemcsak az derül ki, hogy Vučkovic évekig egy bűnözői csoportot vezetett, hanem az is, hogy a rendőrség és az ügyészség munkatársai minderről tudtak, de az információk birtokában sem tettek semmit.

Így például a Stanković meggyilkolásával kapcsolatos kihallgatáson Vučković bevallotta rendőrtársainak, hogy a meggyilkolt bűnöző az egyik legjobb barátja volt, valamint azt is, hogy a gyilkosság után megsemmisítette a barátja mobiljait, mint arra már utaltunk.

Stanković meggyilkolása után Vučković magához vette a rendőrségtől a meggyilkolt bűnöző dolgait, köztük két mobiltelefont is. Ezek a telefonok fontos támpontokkal szolgáltathattak volna a nyomozáshoz.

– A két mobiltelefon egy-két napig nálam volt, és amíg egyedül voltam a lakásban, elmondhatom, hogy idegileg összeomlottam, harag, bánat, tehetetlenség és szomorúság lett úrrá rajtam amiatt, hogy megölték a barátomat, hogy ő már nincs. Összetörtem mindkét telefont, és azt hiszem, a lakásom előtti konténerbe dobtam őket

– ismerte be Vučković, ennek ellenére Zoran Babić ügyész, akinek az utasítására Vučkovićot kihallgatták, nem kezdeményezett nyomozást ellene.

A most közzétett hangfelvételeken Vučković hallható, aki eddig ismeretlen részleteket közöl Stanković likvidálásáról. A kettős életet élő csendőr azt állította, hogy a gyilkosságot Stanković elhamarkodott lépései okozták, amelyet a škaljari klán ellen tett néháyn rivális bűnöző elverésével – ennek következtében a montenegrói csoport vezetője, Jovan Vukotić elrendelte a megölését, bár ebben a szerbiai titkosszolgálat kételkedik.

Csak mellékesen tesszük hozzá, hogy Vukotić 2022 szeptemberében lett gyilkosság áldozata Isztambulban, ahol a škaljari klán vezetőjeként szökésben volt, miután a montenegrói igazságügyi hatóságok egy évvel korábban elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A KRIK által most publikált felvételek, valamint az újságírók által az évek során összegyűjtött egyéb adatok, bírósági dokumentumok, vádiratok, rendőrségi feljegyzések, valamint az olyan személyekkel folytatott beszélgetések, akik ismerik az alvilágot – új részleteket árulnak el nemcsak Vučkovićról és a szerb alvilágról, hanem a szerb rendőrség bűnözésben betöltött szerepéről is.

bűnöző

Vučko csendőr emberi körében (Forrás: Grobari, Espresso)

Alvilági viszonyok

Vučković, mint maga mondta, csoportjával “markában tartotta” a rendőröket, mindeközben azonban folyamatosan különféle ügyeket kellett megoldania, amelyekbe társai miatt keveredett, mint az hallható a KRIK birtokába került felvételen.

Annak érdekében, hogy megmentse annak az emberének az életét, aki kiütötte Zoran Jakšićot, az Amerika klán második emberét, kapcsolatba került a klán hírhedt gyilkosával Željko Maksimović Makóval, akit több mint 20 éve keres a szerb rendőrség Boško Buha rendőrparancsnok meggyilkolása miatt.

– Kettős életre van szükségem ahhoz, hogy megmentsem (Darko Ristić) Medát az Amerika klántól… hogy megkérjem Makót, hogy ne ölje meg Medát

– mondta Vučković a KRIK birtokába került felvételen, amelyen arra figyelmeztette az embereit, hogy “szelektíven” bánjanak az erejükkel.

– Amikor te odacsapsz, az nem közönséges, hanem brutális erő. Azt szelektíven kell alkalmazni, és tényleg fel kell mérni, hogy milyen helyzetben érdemes használni

– hívta fel emberei figyelmét erre a szimpla tényre a szerb csendőr, aki Vldimir Greknek is megmosta a fejét, mert több társával együtt szétverte a Komitet éjszakai mulató berendezését.

Vučković dolga nem volt könnyű, a valamivel feljebb említett Stanković (Sale Mutavi) által vezetett csoport féken tartásában, amely a Crvena zvezda és más futballklubok egykori szurkolóiból tevődött össze, akik átvándoroltak a Partizan táborába, ezért is nevezték őket szimbolikusan Janicsároknak (Janjičari). Annak ellenére sikerült egy ideig kordában tartania a huligánokat, akik nem trottyadt akadémikusok, hanem többnyire erőtől duzzadó nyers alakok, kevés kis agyukkal pedig azt hiszik, hogy az erőszak igénybe vételével bármi megoldható.

Vučković legalább három focimeccsre és hét-nyolc kosárlabda-mérkőzésre is kiment, amikor a Partizan játszott, de az újbelgrádi Jerry Étteremben, valamint a Freestyleren is találkozott velük, ilyenkor a sportról, a szurkolók közötti kapcsolatokról, a klubvezetéssel kapcsolatos témákról beszélgettek.

Vučković aktívan részt vett a klub vezetése által szervezett eseményeken. A klub akkori menedzserei közül néhányan azzal vádolták, hogy Vučko csendőr azt a politikai áramlatot támogatja, amely a Janjičari csoport segítségével akarta átvenni a hatalmat a klubban.

A Janjičari szurkolói félelmet és rettegést keltettek a lelátókon, a Partizan stadionja feletti uralomhoz Vučković befolyásából és az állami struktúrák támogatásából merítettek erőt, és ez emelte őket a magasba, miközben olyan konfliktusokba keveredtek, amelyeknek drágán fizették meg az árát.

Vučković ezért próbálta megfékezni a csoport tagjait, de nem járt sikerrel, hiába óvta őket attól, hogy a kábítószerkereskedelem közelébe kerüljenek. A škaljari és a kavači klán között 2014-ben kitört maffiaháború ugyanis megrázta az egész balkáni alvilágot, és átterjedt Szerbiára is. A “janicsárok” a kavači klán oldalára pozicionálták magukat.

Vladimir Vuletić a Partizan volt alelnöke azt mondta a KRIK-nek, hogy valójában Vučković volt a huligánokból álló szurkolói csoport igazi vezetője.

– Ez Vučko csoportja volt. Mutavi fölött Vučko volt, ő koordinálta őket. Semmit sem mertek tenni nélküle

– mondta korábban Vuletić, majd hozzátette, hogy a csendőr közeli kapcsolatokat ápolt Novak Nedićtyel a szerbiai kormány főtitkárával, a Szerbiai Haladó Párt egyik erős emberével, aki civilben egyébként büntetőjogász.

Belivuk és bandája

2018 decemberére Belivuk már kivált a Vučković által vezetett csoportból, miután elfoglalta a meggyilkolt Stanković helyét a Janjičari élén, bár kezdetben még a csendőr felügyelete alatt vezette a főleg a Zvezdától átpártolt szurkolói tábort.

Belivuk azonban elhagyta Vučkovićot, és addigra már megalapította a Principi csoportot, Vučko csendőr a felvétel keletkezésekor éppen attól tartott, hogy Grek is követi őt.

– Vlado, az út, amely Veljához vezet, egyirányú, onnan nincs visszatérés, az egy gyors, vagyis egy expresszvonat

– figyelmeztette Vučković a felvételt készítő bűnözőt, aki azt válaszolta, hogy aggodalomra semmi ok, mert már megmondta Belivuk csapatának, hogy nem megy át hozzájuk, ez azonban hazugság volt, mert Grek már találkozott Belivukkal (Velja Nevolja), aki megígérte neki, hogy segít bosszút állni azokon, akik megverték.

A csendőrrel való összejövetelre tehát Grek hátsó szándékkal érkezett, és titokban rögzítette a találkozón elhangzottakat, de mint mára már kiderült Vučkovićnak igaza volt, a sértődött bűnöző valóban megfizette annak az árát, hogy Belivukhoz szegődött.

– Most Velja nyomja a gázt, hogy ő legyen a főnök a városban. Tessék. Sok sikert, és előre. És meddig tart, majd meglátjuk. Hajnalig senki sem égette még a gyertyát. Ez egy állandóan forgó szerencsekerék. Néha nyersz, néha veszítesz

– mondta Vučkovic szinte profetikusan Greknek 2018 decemberében, amikor még a következőket is hozzátette:

– Nem kívánok semmi rosszat Belivuknak, de ebből nem jön ki jól. És a baj előbb bekövetkezik, mint gondolná. Az általa választott út végén nem dereng a fény, nagyon-nagyon rossz vége lehet.

Valamivel több mint két évvel később Belivukot letartóztatták, majd 31 társával együtt vád alá helyezték egyebek között hét gyilkosság elkövetése miatt, amelyeket Belgrád külvárosában, Ritopekben, egy általuk “vágóhídnak” nevezett házban hajtottak végre.

Grek, aki Vučković tanácsa ellenére csatlakozott Belivuk csoportjához, benne van az említett 31-ben, és most ott ül a vádlottak padján.

Turbulens viszonyok

Belivuk mindig Stanković jobbkeze volt, és gyakran ment ki vele a maccsekre,a hol Vučkovićtyal is találkoztak, ezt a médiában megjelent fotók is bizonyítják.

A csendőr kezdetben együttműködött Belivukkal, miután Stanković meggyilkolása után ő vette át a helyét. Az abban az időben váltott üzenetekből, amelyeket tavaly a NIN tett közzé, Belivuk jelezte, hogy kész átvenni a csoport vezetői posztját.

– Esküszöm neked, hogy egy pillanatig sem rettenek meg senkitől, és legalább annyira készen állok, mint a testvérem (Stanković) készen állt

– írta Belivuk a csendőrnek, amiből egyértelműen kiderül, hogy kezdetben alárendelte magát Vučkovićnak.

A csendőr elfogadta Belivukot, hogy betöltse a megüresedett pozíciót, ezt követően Belivuk azt javasolta, hogy azonnal álljanak bosszút Stanković meggyilkolásáért, Vučković azonban úgy vélte, hogy ez nem volna okos lépés.

– Kérlek, csak lassan a testtel, semmi izgalom. Ha segíteni akarsz abban, hogy megbosszuljuk őt, akkor csak lassan. És csend. Senkivel se beszélj erről rajtam kívül

– írta a csendőr a bűnözőnek, majd még hozzátette:

– Légy türelmes, kérlek… Dolgozunk rajta, hogy elkapjuk őket… Ezt kéri Dijana (Hrkalović) is.

Ebből két dolog feltételezhető. Az egyik az, hogy a csendőrtiszt arra használta a beosztását, hogy – talán letartóztatásokkal – eltakarítsa az útból a csoport ellenfeleit, amihez politikai hátszelet is kapott Dijana Hrkalović belügyi állantitkártól, akit mi korábbi cikkeinkben a szerb “alvilág múzsájának” neveztünk.

Vučković és Belivuk levelezéséből az is kiderül, hogy a bűnözői csoport tevékenységéről a csendőrség vezetői is értesültek – és nem csak Dijana Hrkalović, akit közben menesztettek, és bírósági eljárás is indult ellene. Nem kell viszont félteni őt, mert az a Vladimir Đukanović vette át, aki ugyan erősen a Szerb Haladó Párt jobb szélén helyezkedik el, de mindig tudja, hogy meddig szabad elmenni.

Viszont nem Hrkalović van a bűnözői ranglista legtetején, mert létezik még egy személy, aki olyan, mint Voldemort nagyúr, akinek a neve nem kerül kimondásra, illetve leírásra. Ez abból a válaszból is kiderül, amit Vučković adott Belivuknak arra a kérésére, hogy készen áll a csoport átvételére.

– Tudom. Ő (Hrkalović) is tudja. És a főnök is tudja. A fő főnök. De nem múlik el nap, hogy valaki ne mondaná el ötször, hogy tartsalak féken, nehogy valamit csinálj. Szedd össze magad! Csak lassan!

– válaszolta Belivuknak Vučko csendőr, de nemcsak az üzenetekben nem fedték fel, hogy kit kell érteni a “főnök” és a ‘fő főnök’ elnevezés alatt, ezt sem a rendőrségnek, sem az ügyészségnek nem sikerült megállapítania, amikor később megtalálta a levelezést, az viszont gyanítható hogy a szálak még tovább vezetnek az alvilág múzsájától.

Mielőtt lezárnánk a KRIK cikkének kivonatos ismertetését, egy dolgot még érdemes megjegyezni.

A Veljko Belivuk és bandája elleni ügyet két ügyész viszi, az egyiket úgy hívják, hogy Zoran Babić, tehát ugyanarról az ügyészről van szó, aki Vučko csendőr ügyében korábban eljárt, illetve nem járt el. A mostani iratokban is felmerül Vučković neve, de őt meg sem hallgatták a Belivuk-üggyel kapcsolatban.

Ennek az egyik oka az lehet, hogy a Belivuk-csoport elleni vádirat csak a 2019 utáni időszakot dolgozza fel, amikor az emberi mészárszéket működtető csoport vezetője már eltávolodott Vučkovićtól.

A KRIK a cikke végén megjegyzi, hogy szinte senki sem akarja Vučković nevének a megemlítését a per során, amire az is bizonyíték, hogy a vádalkut kötött bűntársak kihallgatása alkalmával viharos reakciókat váltott ki Ivan Ninić ügyvéd, aki az egyik áldozat családját képviseli, amikor egy kérdésben megemlítette Vučko csendőr nevét.

Az ügyvédek kiabálni kezdtek, hogy ezzel akadályozzák meg az esetleges választ, és a tárgyalást vezető bíró, Vinko Beraha Nikićević is tiltakozott, aki azt mondta, hogy nem akarnak ilyen kérdéseket hallani a tárgyalóteremben.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékBűnözők és rendőrökKettős életet éltVučko csendőr és az embereiAlvilági viszonyokBelivuk és bandájaTurbulens viszonyok A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen:...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava