Connect with us

Szerbia

Vučić elővette a nagy párizsiját, az ellenzék formálisan is követeli a választások kiírását

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

párizsi párizsi bevásárló kosár
Szerbiai teleshop a szerb elnök elővezetésében (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

A szerbiai ellenzék a jelek szerint nem szereti a párizsit, amelyet a szerb elnök kínált az általa produkált “One Man Show” során, ezért az elnöki palota előtt tartott sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy követelik az előrehozott parlamenti és fővárosi választásokat, és ennek érdekében hivatalos kérelmet nyújtottak be a szerb elnöknek. Emlékeztettek arra, hogy a képviselőházhoz már eljuttatták a kérvényt, és hogy formálisan a kormánynak kell kezdeményeznie a parlament feloszlatását, majd a választások kiírását, de azt is tudják, hogy a kabinet Szerbiában “nem autonóm intézmény”, mert hogy Aleksandar Vučić utasításai alapján működik.

Szabad és tisztességes választásokat akarnak

Az ellenzéki vezetők által aláírt petíciót Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke tartotta a kezében, és ő vezette fel az eseményt azt hangsúlyozva, hogy a jelenlegi kormány nem a polgárok, hanem a saját érdekében dolgozik, és ezért követelik a választások kiírását.

Lutovac szerint a mostani kabinetnek nincs legitimitása, mert a hatalmat nem szabad választásokon szerezte meg, ezért követelik az új választások kiírását, és azok megtartását még ebben az évben.

– Nem olyan választásokat követelünk, mint amilyeneket eddig Vučić rendezett, hanem szabad és tisztességes választásokat

– mondta a Demokrata Párt elnöke, aki megjegyezte, hogy ha a választások nem lesznek szabadok és tisztességesek, akkor utcára viszik az embereket.

párizsi bevásárló kosár

A szerbiai ellenzéki pártok sajtótájékoztatóját a CNN-közeli N1 Televízió közvetíttette élőben (Forrás: Screenshot)

Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártja vezetőjének helyettese ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a választási lista hiányosságaira, a közintézetek dolgozóira gyakorolt nyomásra, az ottani médiafelügyelet és az állami televízió működésére, valamint a szavazatvásárlásra és a szavazók megvesztegetésének különböző formáira.

Tepić arra emlékeztetett, hogy mindez börtönbüntetéssel járó bűncselekménynek tekinthető még akkor is, hogy ha Szerbiában bevett szokásnak számít.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az utóbbi időben kerülőre-fordulóra tartottak választásokat Szerbiában, amelyekkel kapcsolatban azonban soha sem sikerült eloszlatni a gyanút, hogy azok nem voltak “szabadok és tisztességesek”, vagyis hogy a szerbiai demokrácia nem választási csalásokon alapul.

Ugyanakkor az ellenzék egyelőre nem tud annyi embert az utcára vinni, hogy megbuktassa a szerb elnök pártját és magát az államfőt, aki szemmel láthatólag nemcsak Oroszország, hanem nacionalista és autokratikus irányba sodródik, erre utal az is, hogy annak ellenére választási listát szeretne vezetni, hogy ő a köztársasági elnök, és hogy papíron már nem a Szerb Haladó Párt vezetője.

Az ellenzék jelentős része, és egyes elemzők egyre inkább hasonlítják a vučići rendszert a kilencvenes évek miloševići érájához, a legszélsőségesebb vélemények szerint annál is rosszabb, ami miatt nem zárható ki, hogy a jelenlegi szerb elnök súlyosabb háborúba sodorja hazáját.

Jelena Jerinić a Baloldali Zöld Front parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerb elnök az előrehozott választásokkal kapcsolatos ellenzéki követelések múltheti elhangzását követően annak ellenére megkezdte a választási kampányt, hogy formálisan még ki sem írta azokat.

Ötpontos családtag

És valóban. A vuvuzelás aláfestéssel kísért múlt szerdai parlamenti kabarét követően a szerb elnök intenzív kampányolásba kezdett, amelynek a része volt egy újabb nemzeti sajtótájékoztató is.

A BALK nemzeti sajtótájékoztatónak nevezi azokat a szerb elnöki médianyilatkozatokat, amelyeket Aleksandar Vučić nem valamelyik televíziónak ad, hanem az elnöki palotában prezentál néha kínai digitális táblát, néha pedig bevásárló kosarat igénybe véve.

A nemzeti sajtótájékoztatókat egyszerre akár nyolc-tíz kormánypárti csatorna is élőben közvetíti, a helyi adókat leszámítva.

A belgrádi Vreme kiszámolta, hogy a pénteki szeánsz volt az idei kétszázadik alkalom, amikor a szerb elnök a televíziós interjúk vagy a nemzeti sajtótájékoztatók által a néphez fordult. Szeptember 8-a volt az év 251. napja, tehát a szerb elnök szinte már családtagnak számít: persze jobb családokban is előfordul, hogy nem mindenki szeret egyformán mindenkit.

A szerb elnök a kétszázadik alkalmat arra használta ki, hogy erőteljes kampányolást folytasson, és elővegye a nagy párizsiját, ráadásul az időzítés önmagában sem volt semmi, a jubiláris nemzeti sajtótájékoztatót ugyanis a szerb kosárlabda-válogatott Kanada elleni mérkőzését követően tartották.

A szerb elnök mondandója öt pontban összegezhető, amelyek közül a hatodik a legfontosabb, és ez nem vicc.

 • Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerb gyerekekre támad, és általában véve is gazember, Vučić azonban megvédi tőle a szerbeket.
 • A fafejű EU-nak és az USA-nak meg kellene már értenie, hogy neki, Vučićnak igaza van, és hogy Kurtinak nincs igaza, Szerbia mindent jól csinál, és az ún. Koszovóban semmi sincs úgy, ahogy lennie kellene.
 • A volt rezsim tagjai, vagyis az ellenzék botokkal akarja elüldözni Vučićot, fenyegeti, agresszív vele szemben, és ráadásul még választásokat is követel, amelyeket ő már régen megígért, csak nem akaródzik neki teljesíteni
 • Annak felsorolása, hogy éppen hova utazik, és kivel találkozik, aki fontos Szerbia számára.
 • Szerbia gazdasági világbajnok, aki mást mond, az “tudatlan”, vagy pedig hazudik, ha azt állítja, hogy Szerbiában a legmagasabbak az árak a régióban, és azon is túl.
 • Ezt a kis listát a Vreme segítségével állítottuk ilyen szépen össze, de van egy hatodik pont is.

  Elővette a nagy párizsiját

  A hatodik pontban az újabb lakossági kedvezmények következtek, mint például a várható “történelmi nyugdíjemelés”, amit egyszeri 20 ezer dinárral, vagyis 65,5 ezer forintnak megfelelő összeggel egészítenek ki.

  Aligha kétséges, hogy az egyszeri segély értéke azért emelkedett a konstans 5 vagy 10 ezer dinárról egészen 20 ezer dinárra, mert választások lesznek, és ezt “támasztja alá” Vučić hatalmas párizsija is.

  Ezt akkor húzta elő, amikor egy előre elkészített bevásárlókosarat tettek le elé, ő pedig rögtön átment kasszásfiúba, vagyis pénztárosba, és elkezdett turkálni a bevásárlókosárban, amelybe azokat a termékeket készítették elő, amelyeknek szerdától lemegy az áruk: joghurt, mosószer, spagetti, egyik-másik tej, gyümölcslé, krumpli, némelyik fűszer, babasampon 69,99 dinárért, “ami az anyáknak és apáknak fontos”, kávé, no, meg a szerb nemzeti eledel, a párizsi, annak is a legalja.

  bevásárló kosár párizsi

  Szerb szendvics azt követően, hogy szerdától olcsóbb lesz a párizsi (Forrás: X-platform)

  A kenyérnek és az áramnak azért nem mehet le az ára, mert az a szerb elnök szerint már így is a legolcsóbb Európában, és szégyelljék magukat azok, akik azt állítják, hogy Szerbiában minden drága!

  Nem az előrehozott választásokat követelő, hanem a nacionalista ellenzéki Dveri egyenesen botrányosnak nevezte, hogy Vučić a legrosszabb minőségű élelmiszereket rakta be a fogyasztói kosarába, és azoknak az árcsökkentéséről beszélt.

  A Dveri úgy vélte, hogy a szerb elnök már nemcsak verbálisan, hanem ténylegesen is mérgezte az embereket, merthogy olyan árakon kínálta a tésztát, a gyümölcslevet és a párizsit, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy ipari mérgekről és hulladékokról van szó.

  Tetszett a cikk?

  Osztályozd a csillagokkal!

  Átlag: / 5. Szavazatok:

  Ha tetszett ez a cikk,

  kövess bennünket ezeken a csatornákon:

  Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

  Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

  Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava