Connect with us

Szerbia

Vučić elővette a nagy párizsiját, az ellenzék formálisan is követeli a választások kiírását

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

párizsi párizsi bevásárló kosár
Szerbiai teleshop a szerb elnök elővezetésében (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

A szerbiai ellenzék a jelek szerint nem szereti a párizsit, amelyet a szerb elnök kínált az általa produkált “One Man Show” során, ezért az elnöki palota előtt tartott sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy követelik az előrehozott parlamenti és fővárosi választásokat, és ennek érdekében hivatalos kérelmet nyújtottak be a szerb elnöknek. Emlékeztettek arra, hogy a képviselőházhoz már eljuttatták a kérvényt, és hogy formálisan a kormánynak kell kezdeményeznie a parlament feloszlatását, majd a választások kiírását, de azt is tudják, hogy a kabinet Szerbiában “nem autonóm intézmény”, mert hogy Aleksandar Vučić utasításai alapján működik.

Szabad és tisztességes választásokat akarnak

Az ellenzéki vezetők által aláírt petíciót Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke tartotta a kezében, és ő vezette fel az eseményt azt hangsúlyozva, hogy a jelenlegi kormány nem a polgárok, hanem a saját érdekében dolgozik, és ezért követelik a választások kiírását.

Lutovac szerint a mostani kabinetnek nincs legitimitása, mert a hatalmat nem szabad választásokon szerezte meg, ezért követelik az új választások kiírását, és azok megtartását még ebben az évben.

– Nem olyan választásokat követelünk, mint amilyeneket eddig Vučić rendezett, hanem szabad és tisztességes választásokat

– mondta a Demokrata Párt elnöke, aki megjegyezte, hogy ha a választások nem lesznek szabadok és tisztességesek, akkor utcára viszik az embereket.

párizsi bevásárló kosár

A szerbiai ellenzéki pártok sajtótájékoztatóját a CNN-közeli N1 Televízió közvetíttette élőben (Forrás: Screenshot)

Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártja vezetőjének helyettese ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a választási lista hiányosságaira, a közintézetek dolgozóira gyakorolt nyomásra, az ottani médiafelügyelet és az állami televízió működésére, valamint a szavazatvásárlásra és a szavazók megvesztegetésének különböző formáira.

Tepić arra emlékeztetett, hogy mindez börtönbüntetéssel járó bűncselekménynek tekinthető még akkor is, hogy ha Szerbiában bevett szokásnak számít.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az utóbbi időben kerülőre-fordulóra tartottak választásokat Szerbiában, amelyekkel kapcsolatban azonban soha sem sikerült eloszlatni a gyanút, hogy azok nem voltak “szabadok és tisztességesek”, vagyis hogy a szerbiai demokrácia nem választási csalásokon alapul.

Ugyanakkor az ellenzék egyelőre nem tud annyi embert az utcára vinni, hogy megbuktassa a szerb elnök pártját és magát az államfőt, aki szemmel láthatólag nemcsak Oroszország, hanem nacionalista és autokratikus irányba sodródik, erre utal az is, hogy annak ellenére választási listát szeretne vezetni, hogy ő a köztársasági elnök, és hogy papíron már nem a Szerb Haladó Párt vezetője.

Az ellenzék jelentős része, és egyes elemzők egyre inkább hasonlítják a vučići rendszert a kilencvenes évek miloševići érájához, a legszélsőségesebb vélemények szerint annál is rosszabb, ami miatt nem zárható ki, hogy a jelenlegi szerb elnök súlyos háborúba sodorja hazáját.

Jelena Jerinić a Baloldali Zöld Front parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerb elnök az előrehozott választásokkal kapcsolatos ellenzéki követelések múltheti elhangzását követően annak ellenére megkezdte a választási kampányt, hogy formálisan még ki sem írta azokat.

Ötpontos családtag

És valóban. A vuvuzelás aláfestéssel kísért múlt szerdai parlamenti kabarét követően a szerb elnök intenzív kampányolásba kezdett, amelynek a része volt egy újabb nemzeti sajtótájékoztató is.

A BALK nemzeti sajtótájékoztatónak nevezi azokat a szerb elnöki médianyilatkozatokat, amelyeket Aleksandar Vučić nem valamelyik televíziónak ad, hanem az elnöki palotában prezentál néha kínai digitális táblát, néha pedig bevásárló kosarat igénybe véve.

A nemzeti sajtótájékoztatókat egyszerre akár nyolc-tíz kormánypárti csatorna is élőben közvetíti, a helyi adókat leszámítva.

A belgrádi Vreme kiszámolta, hogy a pénteki szeánsz volt az idei kétszázadik alkalom, amikor a szerb elnök a televíziós interjúk vagy a nemzeti sajtótájékoztatók által a néphez fordult. Szeptember 8-a volt az év 251. napja, tehát a szerb elnök szinte már családtagnak számít: persze jobb családokban is előfordul, hogy nem mindenki szeret egyformán mindenkit.

A szerb elnök a kétszázadik alkalmat arra használta ki, hogy erőteljes kampányolást folytasson, és elővegye a nagy párizsiját, ráadásul az időzítés önmagában sem volt semmi, a jubiláris nemzeti sajtótájékoztatót ugyanis a szerb kosárlabda-válogatott Kanada elleni mérkőzését követően tartották.

A szerb elnök mondandója öt pontban összegezhető, amelyek közül a hatodik a legfontosabb, és ez nem vicc.

 • Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerb gyerekekre támad, és általában véve is gazember, Vučić azonban megvédi tőle a szerbeket.
 • A fafejű EU-nak és az USA-nak meg kellene már értenie, hogy neki, Vučićnak igaza van, és hogy Kurtinak nincs igaza, Szerbia mindent jól csinál, és az ún. Koszovóban semmi sincs úgy, ahogy lennie kellene.
 • A volt rezsim tagjai, vagyis az ellenzék botokkal akarja elüldözni Vučićot, fenyegeti, agresszív vele szemben, és ráadásul még választásokat is követel, amelyeket ő már régen megígért, csak nem akaródzik neki teljesíteni
 • Annak felsorolása, hogy éppen hova utazik, és kivel találkozik, aki fontos Szerbia számára.
 • Szerbia gazdasági világbajnok, aki mást mond, az “tudatlan”, vagy pedig hazudik, ha azt állítja, hogy Szerbiában a legmagasabbak az árak a régióban, és azon is túl.
 • Ezt a kis listát a Vreme segítségével állítottuk ilyen szépen össze, de van egy hatodik pont is.

  Elővette a nagy párizsiját

  A hatodik pontban az újabb lakossági kedvezmények következtek, mint például a várható “történelmi nyugdíjemelés”, amit egyszeri 20 ezer dinárral, vagyis 65,5 ezer forintnak megfelelő összeggel egészítenek ki.

  Aligha kétséges, hogy az egyszeri segély értéke azért emelkedett a konstans 5 vagy 10 ezer dinárról egészen 20 ezer dinárra, mert választások lesznek, és ezt “támasztja alá” Vučić hatalmas párizsija is.

  Ezt akkor húzta elő, amikor egy előre elkészített bevásárlókosarat tettek le elé, ő pedig rögtön átment kasszásfiúba, vagyis pénztárosba, és elkezdett turkálni a bevásárlókosárban, amelybe azokat a termékeket készítették elő, amelyeknek szerdától lemegy az áruk: joghurt, mosószer, spagetti, egyik-másik tej, gyümölcslé, krumpli, némelyik fűszer, babasampon 69,99 dinárért, “ami az anyáknak és apáknak fontos”, kávé, no, meg a szerb nemzeti eledel, a párizsi, annak is a legalja.

  bevásárló kosár párizsi

  Szerb szendvics azt követően, hogy szerdától olcsóbb lesz a párizsi (Forrás: X-platform)

  A kenyérnek és az áramnak azért nem mehet le az ára, mert az a szerb elnök szerint már így is a legolcsóbb Európában, és szégyelljék magukat azok, akik azt állítják, hogy Szerbiában minden drága!

  Nem az előrehozott választásokat követelő, hanem a nacionalista ellenzéki Dveri egyenesen botrányosnak nevezte, hogy Vučić a legrosszabb minőségű élelmiszereket rakta be a fogyasztói kosarába, és azoknak az árcsökkentéséről beszélt.

  A Dveri úgy vélte, hogy a szerb elnök már nemcsak verbálisan, hanem ténylegesen is mérgezte az embereket, merthogy olyan árakon kínálta a tésztát, a gyümölcslevet és a párizsit, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy ipari mérgekről és hulladékokról van szó.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava