Connect with us

Szerbia

A szerb elnök szerint Szerbia folytatja “összehangolt kapcsolatait” Oroszországgal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kapcsolat Szerbia Oroszország
NYÁRI ANZIX: Amikor a kicsi a nagy, és a nagy a kicsi
Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb államfő megbeszélést folytatott az orosz nagykövettel, és mint arra az Instagram-profilján rámutatott, a találkozón minden aktuális, regionális és globális kérdés szóba került. Aleksandar Vučić a megerősítette Szerbiának azt a szándékát, hogy továbbra is összehangolt kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Az orosz nagykövet a múlt héten a szerb külügyminiszterhez látogatott, most pedig a szerb elnököt kereste fel, miután Aleksandar Vučić Athénban találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Ana Brnabić szerb miniszterelnök pedig internetes üzenetet intézett a Krími Platform csúcstalálkozójához.

A harmonikus kapcsolat csekkolása

Az oroszok a jelek szerint csekkolják a szerb szándékokat az ukránokkal történt két kapcsolatfelvételt követően, főleg pedig egy fals újságírói jelentés fényében.

A Reuters brit hírügynökség egyik (félre)tudósításában arról számolt be, hogy Szerbia csatlakozott az Ukrajna által vezetett Krími Platformhoz, jelezve, hogy “eltávolodik történelmi szövetségesétől és az egyetlen földgázszállítójának számító Oroszországtól”.

Vučić most Instagram-fiókján keresztül tudatta a nagyérdeművel, hogy az Alekszandr Bocan-Harcsenko nagykövettel folytatott találkozó konstruktív volt, és minden aktuális regionális és globális kérdést megvitattak.

A sokféle kétoldalú téma áttekintésén túl szerb részről megerősítették azt a szándékot, hogy továbbra is harmonikus (összehangolt) kapcsolatokat ápolnak az Orosz Föderációval.

Az igaságnak több verziója van

A rövid közlemény tág teret hagy a különböző találgatásoknak, a szélsőellenzéki Nova.rs arról ír, hogy a szerb elnök raporton volt az orosz nagykövetnél a Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott találkozót követően.

A Nova felteszi a kérdést, hogy a szerb elnöknek vajon magyarázatot kellett-e adnia arra, hogy (az ellenzéki portál megítélése szerint) támogatja Putyin letartóztatását.

kapcsolat Szerbia Oroszország

A Nova ezzel a képpel illusztrálta a cikkét (Forrás: Nova)

Az ellenzéki médiaház műsoraiban és internetes csatornáin is azt az álláspontot képviseli, hogy Vučić az athéni nyilatkozat aláírásával elfogadta az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelős személyek felelősségre vonását, ami “egy olyan út, amely elkerülhetetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz vezet”.

A “nem baráti” portál szerint a szerb elnök az “igazság egy másik verzióját” próbálta felkínálni, azt állítva, hogy az athéni nyilatkozatban “sehol sem szerepel Putyin neve”, és nem első alkalommal “hazugnak” nevezte a Nova újságíróit.

Ukrán búza a Dunán(?)

Egyelőre nem világos, hogy a szerb elnök és az orosz nagykövet egyeztetett-e arról a horvát és ukrán szándékról, hogy az ukrán búzát a Dunán szállítsák fel Vukovárig, és így horvát segítséggel folytatódhatna az ukrán gabonaexport.

A horvát külügyminiszter egy hétvégén megjelent interjúban arról beszélt, hogy a fiumei kikötőn keresztül már több ezer tonna ukrán gabonát exportáltak, a következő hetekben pedig konkretizálódik a horvát és az ukrán fél között a horvát kikötők további használatáról szóló megállapodás az ukrán gabona tranzitjára vonatkozóan.

Gordan Grlić Radman ennek vonatkozásában jelezte, hogy felveszik a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyeknek – megítélése szerint – részt kellene venniük a horvátországi tranzitban, de neveket nem említett.

Ha ránézünk a térképre, akkor “lehet az a benyomásunk”, hogy ez a tranzit csakis Szerbia területét érintve történhet, és így az is felmerülhet bennünk, hogy a szerb elnök és az orosz nagykövet erről is tárgyalt, csak egy ilyen információ nem fér bele egy lebutított közleménybe.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava