Connect with us

Horvátország

A krki LNG-terminál bővítése ellen tüntettek, 30 aktivistát bevittek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

LNG-terminál terminál
A klímaaktivizmus nem bűncselekmény - hirdették a krki LNG-terminál területére behatoló tüntetők (Forrás: Screenshot, Nova)
play icon A cikk meghallgatása

Horvátországban szombaton a tikkasztó hőségben több mint százan tüntettek a krki LNG-terminál kapacitásának bővítése ellen az Omišalj emlékparkban, majd a demonstrálók a terminálhoz indultak. A megmozdulás igencsak zajos volt, a tiltakozók skandálását ugyanis dobosok kísérték, több aktivista a terminál területére is behatolt, aminek következtében a készenléti rendőrök harminc személyt elvittek.

“A klímaaktivizmus nem bűncselekmény”

A megmozduláson több horvát és külföldi civil szervezet tagjai vettek részt, az egyik társaság úgynevezett die-in performanszt hajtott végre, ami körülbelül abból állt, hogy a “szereplők” lefeküdtek a földre, amivel a fajok kihalására kívántak utalni.

A messze földön ismeretlen TIKO-OTOK KRK nevű helyi szervezet mellett a megmozduláson részt vett az Extinction Rebellion brit székhelyű globális csoport horvátországi részlege is.

Ez a nemzetközi környezetvédelmi szervezet arra szakosodott, hogy erőszakmentes polgári engedetlenséggel kényszerítsen ki kormányzati döntéseket.

– Azért gyűltünk össze, mert nem akarjuk tétlenül nézni, hogy a korrupt politikusok végzetes döntéseket hozzanak az éghajlattal kapcsolatban, mint amilyen például a krki LNG-terminál megalomán bővítésével kapcsolatos beruházás

– jelentette ki Sunčica Lazanski, az Extinction Rebellion zágrábi aktivistája, aki azt kifogásolta, hogy ipari értelemben a földgázt „átmeneti” és „zöld” tüzelőanyagnak tekintik, és ezzel indokolják a hatalmas gázinfrastruktúrába és -kereskedelembe történő beruházásokat.

Az aktivisták annak ellenére bejutottak az krki LNG-terminál területére, hogy az “önvédelmi vízágyúk” meglocsolták őket, és ott több transzparenst is kibontottak, amelyekkel azt hirdették, hogy a klímaaktivizmus nem bűncselekmény, és hogy az LNG-terminálok rekordprofitjának velejárói a rekordszárazságok, erdőtüzek, áradások, hőhullámok, mindez pedig végsősoron halálhoz vezet.

Az aktivisták közölték, hogy miután az őrszolgálat tagjai agresszivitásukkal veszélyeztették a biztonságukat, elhagyták a területet, ezt követően a rendőrök harminc személyt őrizetbe vettek közülük.

A horvát kormány tavaly nyáron döntött a krki Omišalj mellett lehorgonyzott LNG-terminálhajó kapacitásának bővítéséről, illetve a Zlobin- Bosiljevo gázvezeték párhuzamos csővezetékének lefektetéséről, majd Andrej Plenković horvát miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy “Horvátország már nem az egyik gázellátási lánc végén, hanem az elején van”.

A horvát miniszterelnök, aki nagyon ügyesen söpri be az uniós támogatásokat, azt is volt szíves kifejteni, hogy a 180 millió euró értékű beruházással nemcsak a terminál kapacitásai emelkednek az évi 3,6 milliárd köbméterről 6,1 milliárd köbméterre, hanem a gázvezeték áteresztőképessége is megduplázódik, mivel a meglévő csővezeték mellé még egyet fektetnek le.

LBG-terminál terminál

Nagyon vázlatosan ezek voltak a tervek, amikor 2017 februárjában az Európai Bizottság 142,5 millió eurót hagyott jóvá az európai adófizetők pénzéből a krki LNG-terminál megépítésének támogatására. Azóta a jelek szerint Bulgária, Románia, Szerbia, valamelyest pedig Magyarország és Bosznia-Hercegovina (egyik fele) is más megoldásokban gondolkodik

Több száz százalékos profit

A tüntetés hangulatát leíró Index.hr hírportál arról számolt be, hogy tavaly, a járványból, a gazdasági válságból és az új háborúból történő kilábalás(?) pillanataiban Európában az energiaszolgáltatók abszolút bevételnövekedést értek el.

Példaként a MET Croatia Energy Trade horvát céget említette, amely a krki LNG-terminál területének bérlője, és az INA után a második helyen állt 483 százalékos bevételnövekedésével.

A portál egyúttal megállapította, hogy a fosszilis ipar abszolút haszonélvezője a jelenlegi válságoknak, amelyekben nap mint nap számtalan ember hal meg.

Az Index.hr cikke szerint a közvélemény is tisztában van azzal, hogy olyan országok, mint Oroszország és az USA, a gázt politikai zsarolás és imperialista célok elérésének eszközeként használja, amire az ukrajnai háború kitörése is utal.

Horvátország a háború kitörése után az orosz gázimportról átállt az amerikaira, de a gázbalhé helyben sem hiánycikk, a közelmúltban ugyanis újabb gázbotrányra derült fény, miután a drágán kitermelt és felhalmozott gázkészletet végül nevetséges áron értékesítették.

A tiltakozás során az Extinction Rebellion Zagreb tagjai arra hivatkoztak, hogy az ilyen helyzeteket olyan mély rendszerszintű problémák idézik elő, mint a döntési felhatalmazások koncentrációja a legnagyobb tőkével rendelkezők és velük szövetkező politikusok kezében.

A megmozdulás résztvevői rámutattak, hogy a Földközi-tenger térsége a globális felmelegedés egyik “legforróbb pontja” az egész világon, ami azt jelenti, hogy Horvátország egyáltalán nincs irigylésre méltó helyzetben, és már ebben a évszázadban a klímaválság miatt drámai következményeivel kell szembenéznie.

Nem privatizálják az LNG-terminált

A kormányzó Horvát Demokratikus (HDZ) Közösség egyik képviselője a tavaszi parlamenti időszak végén közölte a cseppfolyósított földgáz-terminálról szóló törvény módosításának vitája során, hogy a horvát kormány nem adja el az LNG-terminált, vagyis nem kívánja privatizálni.

A kormányzat szerint a cseppfolyósított földgázterminálról szóló törvény módosításával ugyanakkor lehetővé válik a cseppfolyósított földgáz ellátóhelyeinek optimális kialakítása, az ellenzék viszont úgy látta, hogy ezzel folytatódik a horvát oligarchák pénztárcájának feltöltése az adófizetők kárára.

LNG-terminál terminál

Tüntetők az LNG-terminál udvarán (Forrás: Screenshot, Nova)

Mirela Ahmetović, az ellenzéki szociáldemokrata képviselőcsoport tagja “veszélyes szándékokat” szimatolt, szerinte ugyanis a módosításokkal az LNG Horvátország kizárólagos joghoz jut bármilyen ingatlan kisajátítására Horvátország egész területén cseppfolyósított földgázterminál építésére és fenntartására.

Ahmetović szerint ezzel lehetővé válik, hogy a horvát kormány már holnap eladja egy hazai vagy külföldi oligarcháknak vagy bűnözőknek bárkinek a kertjét vagy szőlőjét, ahol aztán közpénzen terminált épít, hogy az oligarchák kereskedhessenek a gázzal.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava