Connect with us

Horvátország

A krki LNG-terminál bővítése ellen tüntettek, 30 aktivistát bevittek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

LNG-terminál terminál
A klímaaktivizmus nem bűncselekmény - hirdették a krki LNG-terminál területére behatoló tüntetők (Forrás: Screenshot, Nova)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Horvátországban szombaton a tikkasztó hőségben több mint százan tüntettek a krki LNG-terminál kapacitásának bővítése ellen az Omišalj emlékparkban, majd a demonstrálók a terminálhoz indultak. A megmozdulás igencsak zajos volt, a tiltakozók skandálását ugyanis dobosok kísérték, több aktivista a terminál területére is behatolt, aminek következtében a készenléti rendőrök harminc személyt elvittek.

“A klímaaktivizmus nem bűncselekmény”

A megmozduláson több horvát és külföldi civil szervezet tagjai vettek részt, az egyik társaság úgynevezett die-in performanszt hajtott végre, ami körülbelül abból állt, hogy a “szereplők” lefeküdtek a földre, amivel a fajok kihalására kívántak utalni.

A messze földön ismeretlen TIKO-OTOK KRK nevű helyi szervezet mellett a megmozduláson részt vett az Extinction Rebellion brit székhelyű globális csoport horvátországi részlege is.

Ez a nemzetközi környezetvédelmi szervezet arra szakosodott, hogy erőszakmentes polgári engedetlenséggel kényszerítsen ki kormányzati döntéseket.

– Azért gyűltünk össze, mert nem akarjuk tétlenül nézni, hogy a korrupt politikusok végzetes döntéseket hozzanak az éghajlattal kapcsolatban, mint amilyen például a krki LNG-terminál megalomán bővítésével kapcsolatos beruházás

– jelentette ki Sunčica Lazanski, az Extinction Rebellion zágrábi aktivistája, aki azt kifogásolta, hogy ipari értelemben a földgázt „átmeneti” és „zöld” tüzelőanyagnak tekintik, és ezzel indokolják a hatalmas gázinfrastruktúrába és -kereskedelembe történő beruházásokat.

Az aktivisták annak ellenére bejutottak az krki LNG-terminál területére, hogy az “önvédelmi vízágyúk” meglocsolták őket, és ott több transzparenst is kibontottak, amelyekkel azt hirdették, hogy a klímaaktivizmus nem bűncselekmény, és hogy az LNG-terminálok rekordprofitjának velejárói a rekordszárazságok, erdőtüzek, áradások, hőhullámok, mindez pedig végsősoron halálhoz vezet.

Az aktivisták közölték, hogy miután az őrszolgálat tagjai agresszivitásukkal veszélyeztették a biztonságukat, elhagyták a területet, ezt követően a rendőrök harminc személyt őrizetbe vettek közülük.

A horvát kormány tavaly nyáron döntött a krki Omišalj mellett lehorgonyzott LNG-terminálhajó kapacitásának bővítéséről, illetve a Zlobin- Bosiljevo gázvezeték párhuzamos csővezetékének lefektetéséről, majd Andrej Plenković horvát miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy “Horvátország már nem az egyik gázellátási lánc végén, hanem az elején van”.

A horvát miniszterelnök, aki nagyon ügyesen söpri be az uniós támogatásokat, azt is volt szíves kifejteni, hogy a 180 millió euró értékű beruházással nemcsak a terminál kapacitásai emelkednek az évi 3,6 milliárd köbméterről 6,1 milliárd köbméterre, hanem a gázvezeték áteresztőképessége is megduplázódik, mivel a meglévő csővezeték mellé még egyet fektetnek le.

LBG-terminál terminál

Nagyon vázlatosan ezek voltak a tervek, amikor 2017 februárjában az Európai Bizottság 142,5 millió eurót hagyott jóvá az európai adófizetők pénzéből a krki LNG-terminál megépítésének támogatására. Azóta a jelek szerint Bulgária, Románia, Szerbia, valamelyest pedig Magyarország és Bosznia-Hercegovina (egyik fele) is más megoldásokban gondolkodik

Több száz százalékos profit

A tüntetés hangulatát leíró Index.hr hírportál arról számolt be, hogy tavaly, a járványból, a gazdasági válságból és az új háborúból történő kilábalás(?) pillanataiban Európában az energiaszolgáltatók abszolút bevételnövekedést értek el.

Példaként a MET Croatia Energy Trade horvát céget említette, amely a krki LNG-terminál területének bérlője, és az INA után a második helyen állt 483 százalékos bevételnövekedésével.

A portál egyúttal megállapította, hogy a fosszilis ipar abszolút haszonélvezője a jelenlegi válságoknak, amelyekben nap mint nap számtalan ember hal meg.

Az Index.hr cikke szerint a közvélemény is tisztában van azzal, hogy olyan országok, mint Oroszország és az USA, a gázt politikai zsarolás és imperialista célok elérésének eszközeként használja, amire az ukrajnai háború kitörése is utal.

Horvátország a háború kitörése után az orosz gázimportról átállt az amerikaira, de a gázbalhé helyben sem hiánycikk, a közelmúltban ugyanis újabb gázbotrányra derült fény, miután a drágán kitermelt és felhalmozott gázkészletet végül nevetséges áron értékesítették.

A tiltakozás során az Extinction Rebellion Zagreb tagjai arra hivatkoztak, hogy az ilyen helyzeteket olyan mély rendszerszintű problémák idézik elő, mint a döntési felhatalmazások koncentrációja a legnagyobb tőkével rendelkezők és velük szövetkező politikusok kezében.

A megmozdulás résztvevői rámutattak, hogy a Földközi-tenger térsége a globális felmelegedés egyik “legforróbb pontja” az egész világon, ami azt jelenti, hogy Horvátország egyáltalán nincs irigylésre méltó helyzetben, és már ebben a évszázadban a klímaválság miatt drámai következményeivel kell szembenéznie.

Nem privatizálják az LNG-terminált

A kormányzó Horvát Demokratikus (HDZ) Közösség egyik képviselője a tavaszi parlamenti időszak végén közölte a cseppfolyósított földgáz-terminálról szóló törvény módosításának vitája során, hogy a horvát kormány nem adja el az LNG-terminált, vagyis nem kívánja privatizálni.

A kormányzat szerint a cseppfolyósított földgázterminálról szóló törvény módosításával ugyanakkor lehetővé válik a cseppfolyósított földgáz ellátóhelyeinek optimális kialakítása, az ellenzék viszont úgy látta, hogy ezzel folytatódik a horvát oligarchák pénztárcájának feltöltése az adófizetők kárára.

LNG-terminál terminál

Tüntetők az LNG-terminál udvarán (Forrás: Screenshot, Nova)

Mirela Ahmetović, az ellenzéki szociáldemokrata képviselőcsoport tagja “veszélyes szándékokat” szimatolt, szerinte ugyanis a módosításokkal az LNG Horvátország kizárólagos joghoz jut bármilyen ingatlan kisajátítására Horvátország egész területén cseppfolyósított földgázterminál építésére és fenntartására.

Ahmetović szerint ezzel lehetővé válik, hogy a horvát kormány már holnap eladja egy hazai vagy külföldi oligarcháknak vagy bűnözőknek bárkinek a kertjét vagy szőlőjét, ahol aztán közpénzen terminált épít, hogy az oligarchák kereskedhessenek a gázzal.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia10 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava