Connect with us

Horvátország

Botrányszerűség a gáz körül: az ellenzék nagy veszteségekről beszél
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

botrány, HEP
A Horvátországban kitermelt gáz értékesítésére jogosult Horvát Villanygazdaság ilyen kis rajzocskákkal díszíti a honlapját, ez például a gázzal kapcsolatos
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Horvátországban újabb botrány vagy botrányszerűség van kibontakozóban a gáz körül, a kormány szerint minden oké, az ellenzék viszont a hazai gázkitermelést kezelő Horvát Villanygazdaság (HEP) nagy veszteségeiről beszél. Ha valaki netalán azt képzeli, hogy a tavalyi Škugor-ügy és az INA gáz körüli nagy botrány után a közeljövőben Horvátországban nem fordulhat elő hasonló, az természetesen csalódik, mert igenis lehetséges.

A minisztérium a ludas a botrányért?

Bár a nyerészkedés most nem olyan egyértelmű, mint a nyugdíjazott Škugor-papa számláján landoló eurómilliók esetében, egy valami bizonyos: valaki, vagy valakik nagyon jól kerestek a fűtési szezon után jelentkező gázfeleslegen.

botrány, HEP

Hogy pontosan mi húzódik meg a HEP gázfeleslegének megawattóránként mindössze egy centes (!) áron történő eladásáról szóló történet mögött, azt az Andrej Plenković miniszterelnök által elrendelt vizsgálat talán kideríti, de az is lehet, hogy nem.

Nem hivatalos információk szerint az INA által Horvátországban kitermelt gáz vételára és a HROTE (Hvatski operator tržišta energije – Horvát energiapiaci szabályozó) kereskedelmi platformján történő értékesítések összehasonlítása után a kár körülbelül 10 millió euró, legalábbis az első becslések alapján.

A történet röviden annyi, hogy a fűtési szezon végét követő fogyasztáscsökkenés miatt a HEP kénytelen volt tárolni a feleslegessé vált gázt.

Arról a gázról van szó, amelyet az energiaválság enyhítésére és a gázpiac stabilitásának biztosítására irányuló kormányintézkedések részeként a legutóbbi fűtési szezon óta a piaci ár alatt, szabályozott árakon vásárolt az INÁ-tól, és még kedvezőbb áron értékesítette a horvát fogyasztóknak.

A rendelkezésünkre álló adatok szerint a gáz beszerzési ára 47 euró volt megawattóránként, és 41 euróért adták el a vevőknek.

A médiában megjelent “híresztelések” szerint a gázfelesleget másfél hónapja jelképes árakon, például a fent említett egy centen vagy néhány eurón adták el, mindezt azért, mert a HEP (Hrvatska Elektroprivreda – Horvát Villanygazdaság) földalatti tárolókapacitásai megteltek, és ezért a gázt a szállítórendszerben kényszerültek hagyni.

Miután a szállítórendszer befogadóképessége is véges, az ennek irányításával megbízott HROTE, a feleslegeket napi árakon meghirdetett árverés keretében értékesítette.

A HEP szerint a rendelet értelmében átvett gázt nem használhatja fel saját szükségleteire vagy piaci értékesítésre, hanem csak az elosztók, üzemeltetők és felhasználók ellátására, illetve a háztartások és a vállalkozói szféra fogyasztói igényeinek kielégítésére.

A Horvát Villanygazdaság állítólag figyelmeztette a minisztériumot, hogy új döntésre van szükség, de a tárca nem reagált, vagyis a füle botját sem mozdította.

De lehet, hogy nem is így volt

A gazdasági minisztérium egy teljesen más történettel állt elő.

Szerintük pontosan három hónappal ezelőtt a rendelkezésre álló információk alapján a HEP arról tájékoztatta őket, hogy kézben tartja a helyzetet, azaz a mennyiségek és a fogyasztás miatt elkerülhetetlen többlet megjelenése esetén tárolókapacitásaik feltöltése után saját szükségleteik kielégítésére, valamint a hazai és külföldi piacokon történő értékesítésre használják fel a Horvátországban kitermelt gázt.

A minisztérium szerint sem akkor, sem később nem figyelmeztették a tárcát a HEP-ből arra, hogy nem találnak tárolót, vagy bármilyen más problémájuk lenne, így a gáz eladási árára vonatkozó médiabeszámolók meglepetésként érték a minisztérium illetékeseit és a kormányt.

botrány, HEP

VAJON MOST MI A JÓ LÉPÉS? A horvát miniszterelnök megnyitotta a Croatia Grand Chess Tour sakkversenyt Zágrábban, amivel a horvátok végképp hagyományt szeretnének teremteni

Meg persze a miniszterelnököt, aki nem így képzelte el a nyári előkampányolást.

Jelenleg még nem tudni, hogy ki keresett a minisztérium illetve a kormány feltételezett mulasztásán, de ezek nyilván azok köréből kerülnek ki, akik gázkereskedelmi engedéllyel rendelkeznek, azaz az INA, az Enna, a PPD, az E.ON, a Geoplin, a Gradska Plinara Zagreb, a HEP Trgovina, a Međimurje plin, a GEN-I és mások, merthogy rajtuk kívül senki sem vehetett részt az árveréseken.

Ennek tükrében a felsoroltak közül viszont bárki vásárolhatott a mélyen nyomott áron kínált gázból.

A kormánykörökből származó értesülések alapján szinte bizonyosra vehető, hogy a gáz értékesítéséről szóló új döntést gyorsított eljárással hozzák meg, de továbbra is nyílt kérdés, hogy mit csinált a kormány, a HEP, valamint a két szabályozó hatóság, a HROTE és a HERA május óta.

Mindennek tükrében, kissé érthetőbb, az amerikai Boston Consulting Group által közölt adat, amely szerint Horvátországban körülbelül ezer ember van, akinek a vagyona 20 és 100 millió dollár között mozog.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava