Connect with us

Bosznia

IDŐT NYERT: A bíróság visszaküldte átdolgozásra a Dodik elleni vádiratot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vádirat
A POLITIKUSOKAT NEM BÁNTJÁK, UGYE? Dodik nem hiába bízott a bíróságban (Forrás: Avaz)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai bíróság visszaküldte az ügyészségre a Milorad Dodik és Miloš Lukić elleni vádiratot kiegészítés végett. Úgy tűnik, Dodik ügyében is megkísérli eljátszani a boszniai igazságszolgáltatás a Fadil Novalić volt föderációs miniszterelnök elleni ügyben bemutatott időhúzási pingpongot: így lehetséges, hogy a Dodik elleni jogerős ítéletre még éveket kell várni, viszont már most megállapítható, hogy Dodik jól kalkulált.

Ki kell egészíteni a vádiratot

A Dnevni Avaz boszniai napilap közölte augusztus 21-i reggeli számában, hogy a boszniai bírósághoz köthető, anonim forrásuk szerint az illetékes bíró visszaküldte átdolgozásra a Milorad Dodik, boszniai szerb elnök és Miloš Lukić boszniai szerb hivatalos közlönyigazgató ellen benyújtott vádiratot.

A hírt a boszniai szerb közszolgálati csatorna szerepét betöltő RTRS televízió is közölte azzal a megjegyzéssel, hogy információkéréssel fordultak a bírósághoz a vádirat helyzete kapcsán. Az Avaz által kiszivárogtatott értesülést ezt követően a bíróság maga erősítette meg az RTRS-nek.

A bíróságnak a boszniai jogszabályok alapján 15 napja lett volna az iratanyag befogadására, ezzel szemben egy hét elég volt ahhoz, hogy annak hiányosságai miatt a vádirat kiegészítésére hívják fel a bosnyák nemzetiségű Nedim Čosić ügyészt.

A politikusokkal szembeni eljárásokról rendre jól informált Avaz azt is megtudta, hogy már augusztus 18-án visszakerült az iratanyag az ügyészségre.

Az ügy jelentőségét az is alátámasztja, hogy a más esetekben hiperaktív „politikai megmondóemberek” mélyen hallgatnak Szarajevóban és Banja Lukában egyaránt.

Az Avaz cikke kapcsán is csak az RTRS nyilvánult meg a boszniai bírósági rendszerben uralkodó iratkezelési helyzetet firtatva.

A boszniai szerb közszolgálati média zászlós hajója méltatlannak minősítette, hogy a bírósági iratok vélhetően mobiltelefonnal lefényképezett másolatai rendre megjelennek az Avaz hasábjain. Jelen esetben is ez történt!

vádirat bíróság

Maga a döntés sem meglepő, mert a boszniai szerb elnök is valami ilyesmire számított egyik korábbi nyilatkozatában, Dodik a vádirat benyújtását követően ugyanis úgy nyilatkozott, hogy eleget tesz bármilyen idézésnek, amelyet kap, merthogy szerinte a bíróság jobban érti a dolgokat, mint az ügyészség, amely (amerikai és egyéb) kényszer alatt cselekszik.

A boszniai szerb elnök szerint a vádemelés veszélyezteti Bosznia-Hercegovina szuverenitását, és semmi köze a joghoz, miután politikai erőszakról van szó, amely mögött a szerbekkel kapcsolatban erőteljes fóbiával rendelkező amerikai nagykövet áll. Dodik úgy vélte, hogy Michael J. Murphy minden nap azon gondolkodik, hogy miként ártson a szerbeknek.

A bírók időhúzásra játszhatnak

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a boszniai közvéleményt már az is meglepte, hogy Milanko Kajganić boszniai főügyész egyáltalán megküldte a legfőbb boszniai szerbet célba vevő vádiratot a bíróságnak.

A kezdeti értetlenkedés mögött az húzódott meg, hogy a boszniai igazságszolgáltatás rendre „sajátos működési tempót vesz fel” azokban az esetekben, amikor valamely politikus érintettsége merül fel.

Példaként említhető, hogy a múlt éveben harminchat ügyben indult korrupciós cselekmény miatt eljárás valamilyen boszniai választott tisztségviselő ellen, ezek közül azonban máig egy ügyben sem született elmarasztaló ítélet.

A korábbi években a legkirívóbb eset a bosnyák-horvát Föderáció miniszterelnöki pozícióját betöltő Fadil Novalić bosnyák káderé volt, aki ellen befolyással való üzérkedés miatt évekig folyt a bűntetőeljárás, és csak a 2022. végi boszniai választásokat követően ítélték el jogerősen, miután a legnagyobb jobboldali bosnyák pártnak számító Demokratikus Akció Pártja (Stranka Demokretske Akcije, SDA) kiesett a boszniai kormánykoalícióból, és így kicsúszott alóla a politikai védőháló.

A Dodik ügyével kapcsolatos bírói munkatempó kapcsán érdemes szem előtt tartani, hogy a meglehetősen kusza boszniai jogi környezetben egy „faék egyszerűségű” büntető ügyben is megközelítőleg hat hónap alatt születik meg az elsőfokú ítélet a vádemelést követően.

A boszniai bírói gyakorlatban kifejezetten magas azoknak az elhúzódó ügyeknek az aránya, amelyekben politikus érintettsége merül fel, és a másodfokú eljárásban a korábbi eljárási hibák miatt újra kell tárgyalni az egész ügyet. A már említett Novalić-ügyben is kevés híján három évet kellett várni a végső döntésre.

Erre való tekintettel Dodik esetében a magas szintre fejlesztett igazságszolgáltatási pingpongmeccs akár a 2026. évi boszniai választásokig is elhúzódhat.

Kérdéses azonban, hogy a Dodikot folyamatosan kordában tartani próbáló amerikai diplomácia és a boszniai szuverenitás őrének szerepébe belekényszerült Christian Schmidt főképviselő meddig hagyja a mérkőzést elhúzni.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava