Connect with us

Bosznia

EZÜST MÁLNA: Elítélték a boszniai Föderáció miniszterelnökét, de marad a posztján

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ezüst Málna
A "politikai üldözöttek" népes táborát gyarapító Fadil Novalić azon csodálkozik a Facebookon, hogy lincshangulat alakult ki vele kapcsolatban, de ennek ellenére bízik a végső győzelemben. De ha győz is valamilyen úton-módon, szeretni kevesen fogják. (Forrás: Facebook, Fadil Novalić)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Megszületett az elsőfokú ítélet az úgynevezett „Ezüst Málna-ügyben”. A lassan ötödik éve ügyvezető miniszterelnökként a bosnyák-horvát Föderációt vezető Fadil Novalićot négy év szabadságvesztésre ítélte a bíróság elsőfokon. A boszniai igazságszolgáltatás újabb csapást mért a Novalić elleni ítélettel a „bosnyák konzervatív” Demokratikus Akció Pártjára (Stranka Deokratske Akcije, SDA), de a vádlottak fellebbezése miatt az ítélet egyelőre nem jogerős, vagyis Novalić miniszterelnök marad.

Az ezüst málnába tört a bicskájuk

Boszniai médiajelentések szerint majd hároméves nyomozás és bírósági tárgyalás után négy év szabadságvesztésre ítélte első fokon a bíróság Fadil Novalićot, a Föderáció miniszterelnökét.

A boszniai sajtóban „lélegeztetőgép botrány” (afera respirator) néven hírhedtté vált ügyben a Fadil Novalić vezette kormány 100 darab lélegeztetőgépet szereztetett be a „népi Kínából” a koronavírus járvány első hulláma alatt, még 2019-ben.

A gépek beszerzési értéke akkor 10,5 millió konvertibilis márka (megközelítőleg kétmilliárd forint) volt.

Az ügylet lebonyolításához a Srebrena Malina (magyarul ezüst málna) nevű orvostechnológiai eszközök kereskedelmével foglalkozó boszniai céget bízta meg a Novalić-kabinet.

málna

Közös imával kezdték a ramadánt, a képen Novalić és a legbosnyákabb pártvezér, Bakir Izetbegović (Forrás: Facebook, Fadil Novalić )

Az érintett eszközök kapcsán a szakértői vélemények a bírósági eljárásban megállapították, hogy azok olyan műszaki jellemzőkkel bírnak, amelyek miatt a koronavírus fertőzésben szenvedő betegek életben tartására alkalmatlanok voltak, vagyis nem jelentettek megoldást a kezelések során.

A bíróság megállapította továbbá, hogy a Srebrena Malina cég a gépeket jóval a piaci ár felett szerezte be.

A boszniai bíróság ezek alapján elsőfokon négy év szabadságvesztésre ítélte a -hercegovinai Föderáció regnáló miniszterelnökét.

A boszniai viszonyokhoz képest szigorú verdikt szerint Fikret Hodžić a gépeket beszerző Srebrena Malina nevű cég tulajdonosa, mint másodrendű vádlott öt évet kapott, míg Fahrudin Solakra, a föderációs polgári védelmi hatóság (Federalne uprave civilne zaštite) korábbi vezetőjére harmadrendű vádlottként hat évnyi szabadságvesztés büntetést szabtak ki.

Jelka Miličevićet a boszniai Föderáció pénzügyminiszterét felmentették.

A bíróság emellett arról is rendelkezett, hogy a Srebrena Malina cég, mint jogi személy köteles 200.000,- konvertibilis márkát (vagyis mintegy 38 millió forint), a cégvezető Fikret Hodžić pedig pénzbírságként 690.000,- konvertibilis márkát (mintegy 136 millió forintot) megfizetni a boszniai Föderáció részére.

Novalić állandó ügyvezető miniszterelnök

A bíróság a vádiratban foglaltaknak csak részben adott helyt, így csak a hivatali hatalommal visszaélés és befolyással üzérkedés tárgyában mondta ki a vádlottak bűnösségét, míg az ügyészség által a vád tárgyává tett pénzmosást nem találta bizonyítottnak.

Novalić volt az egyetlen vádlott, aki az ítélethirdetésen nem jelent meg, így hiába vonult fel a boszniai sajtó apraja-nagyja.

A vádlottak fellebbeztek az ítélet ellen: a bíróság várhatóan még ebben az évben meghozza a másodfokú döntést.

A közvélemény tájékoztatása során az ügyvédek hangsúlyozták, hogy a nem jogerős ítélet következtében Fadil Novalić nem kell lemondania az általa betöltött közhivatalról – vagyis még egy kicsit miniszterelnök marad.

A Novalić elleni ítéletet az SDA-hoz köthető boszniai sajtó a párt elleni támadásnak minősítette, aminek a hátterében az USA szarajevói nagykövetségének boszniai bírósági rendszerre gyakorolt befolyása áll.

Mindezt az USA boszniai külképviselete elutasította egy rövid közleményben.

Novalić a pártelnök barátja

Novalić kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb bosnyák párt elnökségének stabil tagjaként Bakir Izetbegović egyik megbízható szövetségese több, mint 10 éve.

málna

Madarat tolláról: Novalić közösen „iftárolt” Bakir Izetbegović bosnyák nacionalista vezetővel (Forrás: Facebook: Fadil Novalić)

A pártelnökkel meglévő baráti viszonyát jól tükrözi, hogy négy napja Tuzlából posztolt Bakir Izetbegovićtyal közös képet, aminek tanulsága szerint együtt ülték meg az iftart, a ramadán időszak alatti esti életfogyasztást.

Novalićot nyolcéves miniszterelnöksége is kíván némi magyarázni valót, mert a nyolc évből négyet ügyvezető minőségben töltött.

A sajátos jogtörténeti rekordnak is beillő helyzetet úgy sikerült a boszniai Föderációban összehozni, hogy a 2015-ben még az SDA színeiben a Demokratikus Front és a Horvát Demokratikus Közösség boszniai „leányvállalatának” támogatásával alapíthatott kormányt.

A 2018-as választásokra azonban a bosnyák SDA és a horvát HDZ BiH vezetése között hűvös lett a viszony, és a koalíciós kormány megalapítása nem sikerült.

Ekkor a föderációs parlamentben sem volt másik koalícióképes politikai erő, így az előző ciklusból megörökölt Novalić kabinetnek ügyvezető minőségben kellett tovább vezette a Föderációt.

A kilencvenes évek második felétől a boszniai járműgyártásban igazgatói tisztségeket betöltött Novalić így került szó szerint a fél ország, a bosnyák-horvát Föderáció élére nyolc éven át.

Az Ezüst Málna-ügyet megelőzően is merültek fel ügyészségi vizsgálat alapjául szolgáló esetek Novalić tevékenysége kapcsán, azonban eddig egy alkalommal sem ítélték el.

Az Ezüst Málna-ügy amiatt kapott kiemelt figyelmet a szarajevói lakosság körében, mert a Novalić kormány volt az egyik leglassúbb a kovid vakcina beszerzés terén az európai kontinensen.

Nem túlzás azt állítani, hogy a szerbiai és horvátországi útlevéllel rendelkező boszniai lakosok szinte kivétel nélkül beoltatták magukat valamely szomszédos országban, mire Novalićék beszerezték az első adag oltóanyagot.

Össztűz alatt a bosnyák SDA

A 2022-es választás eredményei sem kecsegtetnek sok jóval a Föderáció vezetését illetően.

A Novalić kabinet a mostanra megszokott ügyvezetői minőségben kormányozza továbbra is a hajót október óta, amíg a baloldali boszniai pártok szövetségét alkotó „hatok” és a velük szövetséges horvát HDZ BiH nem rendelkezik elég képviselővel a kormányalakításhoz.

málna

A „családbarát” Novalić a „szintén üldözött” Sebija Izetbegović társaságában (Forrás: Facebook: Fadil Novalić)

A helyzet megoldását az SDA koalícióba való bevétele jelentené, azonban mostanra a nemzetközi közösség által partvonalra szorítani szándékozott Bakir Izetbegović SDA-elnök sem mutat erre kifejezett hajlandóságot.

Így egyelőre úgy látszik, hogy Novalić továbbra is marad miniszterelnök ügyvezetői minőségben. Legalább is a másodfokú ítélettől függően.

A SDA még egy mélyütést elszenvedett, mert a Szarajevói Egyetem szenátusa döntést hozott Sebija Izetbegović diplomájáról.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Bakir Izetbegović pártelnök feleségének a magisztrátusi címe és az orvosi egyetemi végzettsége kapcsán merültek fel komoly kételyek, amelyeknek a kivizsgálása kapcsán az egyetem segítségére sietett a misztikus nevű Kantonális Ellenőrzési Hivatal (Kantonalna Uprava za Inspekcijske Poslove Kanton Sarajevo, KUIP KS).

Nos, ez a hatósági vizsgálat is lezárult, és az annak során megállapítottak alapján az egyetem vezetése egy nap alatt rendelkezett Izetbegović asszony diplomájának visszavonásáról, vagyis a Szarajevói Központi Kórház igazgatónője felsőfokú orvosi végzettség nélkül maradt. Kérdéses, meddig maradhat így az intézmény élén?

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad , the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava