Connect with us

Bosznia

EZÜST MÁLNA: Elítélték a boszniai Föderáció miniszterelnökét, de marad a posztján

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ezüst Málna
A "politikai üldözöttek" népes táborát gyarapító Fadil Novalić azon csodálkozik a Facebookon, hogy lincshangulat alakult ki vele kapcsolatban, de ennek ellenére bízik a végső győzelemben. De ha győz is valamilyen úton-módon, szeretni kevesen fogják. (Forrás: Facebook, Fadil Novalić)
A cikk meghallgatása

Megszületett az elsőfokú ítélet az úgynevezett “Ezüst Málna-ügyben”. A lassan ötödik éve ügyvezető miniszterelnökként a bosnyák-horvát Föderációt vezető Fadil Novalićot négy év szabadságvesztésre ítélte a bíróság elsőfokon. A boszniai igazságszolgáltatás újabb csapást mért a Novalić elleni ítélettel a „bosnyák konzervatív” Demokratikus Akció Pártjára (Stranka Deokratske Akcije, SDA), de a vádlottak fellebbezése miatt az ítélet egyelőre nem jogerős, vagyis Novalić miniszterelnök marad.

Az ezüst málnába tört a bicskájuk

Boszniai médiajelentések szerint majd hároméves nyomozás és bírósági tárgyalás után négy év szabadságvesztésre ítélte első fokon a bíróság Fadil Novalićot, a Föderáció miniszterelnökét.

A boszniai sajtóban „lélegeztetőgép botrány” (afera respirator) néven hírhedtté vált ügyben a Fadil Novalić vezette kormány 100 darab lélegeztetőgépet szereztetett be a „népi Kínából” a koronavírus járvány első hulláma alatt, még 2019-ben.

A gépek beszerzési értéke akkor 10,5 millió konvertibilis márka (megközelítőleg kétmilliárd forint) volt.

Az ügylet lebonyolításához a Srebrena Malina (magyarul ezüst málna) nevű orvostechnológiai eszközök kereskedelmével foglalkozó boszniai céget bízta meg a Novalić-kabinet.

málna

Közös imával kezdték a ramadánt, a képen Novalić és a legbosnyákabb pártvezér, Bakir Izetbegović (Forrás: Facebook, Fadil Novalić )

Az érintett eszközök kapcsán a szakértői vélemények a bírósági eljárásban megállapították, hogy azok olyan műszaki jellemzőkkel bírnak, amelyek miatt a koronavírus fertőzésben szenvedő betegek életben tartására alkalmatlanok voltak, vagyis nem jelentettek megoldást a kezelések során.

A bíróság megállapította továbbá, hogy a Srebrena Malina cég a gépeket jóval a piaci ár felett szerezte be.

A boszniai bíróság ezek alapján elsőfokon négy év szabadságvesztésre ítélte a bosznia-hercegovinai Föderáció regnáló miniszterelnökét.

A boszniai viszonyokhoz képest szigorú verdikt szerint Fikret Hodžić a gépeket beszerző Srebrena Malina nevű cég tulajdonosa, mint másodrendű vádlott öt évet kapott, míg Fahrudin Solakra, a föderációs polgári védelmi hatóság (Federalne uprave civilne zaštite) korábbi vezetőjére harmadrendű vádlottként hat évnyi szabadságvesztés büntetést szabtak ki.

Jelka Miličevićet a boszniai Föderáció pénzügyminiszterét felmentették.

A bíróság emellett arról is rendelkezett, hogy a Srebrena Malina cég, mint jogi személy köteles 200.000,- konvertibilis márkát (vagyis mintegy 38 millió forint), a cégvezető Fikret Hodžić pedig pénzbírságként 690.000,- konvertibilis márkát (mintegy 136 millió forintot) megfizetni a boszniai Föderáció részére.

Novalić állandó ügyvezető miniszterelnök

A bíróság a vádiratban foglaltaknak csak részben adott helyt, így csak a hivatali hatalommal visszaélés és befolyással üzérkedés tárgyában mondta ki a vádlottak bűnösségét, míg az ügyészség által a vád tárgyává tett pénzmosást nem találta bizonyítottnak.

Novalić volt az egyetlen vádlott, aki az ítélethirdetésen nem jelent meg, így hiába vonult fel a boszniai sajtó apraja-nagyja.

A vádlottak fellebbeztek az ítélet ellen: a bíróság várhatóan még ebben az évben meghozza a másodfokú döntést.

A közvélemény tájékoztatása során az ügyvédek hangsúlyozták, hogy a nem jogerős ítélet következtében Fadil Novalić nem kell lemondania az általa betöltött közhivatalról – vagyis még egy kicsit miniszterelnök marad.

A Novalić elleni ítéletet az SDA-hoz köthető boszniai sajtó a párt elleni támadásnak minősítette, aminek a hátterében az USA szarajevói nagykövetségének boszniai bírósági rendszerre gyakorolt befolyása áll.

Mindezt az USA boszniai külképviselete elutasította egy rövid közleményben.

Novalić a pártelnök barátja

Novalić kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb bosnyák párt elnökségének stabil tagjaként Bakir Izetbegović egyik megbízható szövetségese több, mint 10 éve.

málna

Madarat tolláról: Novalić közösen “iftárolt” Bakir Izetbegović bosnyák nacionalista vezetővel (Forrás: Facebook: Fadil Novalić)

A pártelnökkel meglévő baráti viszonyát jól tükrözi, hogy négy napja Tuzlából posztolt Bakir Izetbegovićtyal közös képet, aminek tanulsága szerint együtt ülték meg az iftart, a ramadán időszak alatti esti életfogyasztást.

Novalićot nyolcéves miniszterelnöksége is kíván némi magyarázni valót, mert a nyolc évből négyet ügyvezető minőségben töltött.

A sajátos jogtörténeti rekordnak is beillő helyzetet úgy sikerült a boszniai Föderációban összehozni, hogy a 2015-ben még az SDA színeiben a Demokratikus Front és a Horvát Demokratikus Közösség boszniai “leányvállalatának” támogatásával alapíthatott kormányt.

A 2018-as választásokra azonban a bosnyák SDA és a horvát HDZ BiH vezetése között hűvös lett a viszony, és a koalíciós kormány megalapítása nem sikerült.

Ekkor a föderációs parlamentben sem volt másik koalícióképes politikai erő, így az előző ciklusból megörökölt Novalić kabinetnek ügyvezető minőségben kellett tovább vezette a Föderációt.

A kilencvenes évek második felétől a boszniai járműgyártásban igazgatói tisztségeket betöltött Novalić így került szó szerint a fél ország, a bosnyák-horvát Föderáció élére nyolc éven át.

Az Ezüst Málna-ügyet megelőzően is merültek fel ügyészségi vizsgálat alapjául szolgáló esetek Novalić tevékenysége kapcsán, azonban eddig egy alkalommal sem ítélték el.

Az Ezüst Málna-ügy amiatt kapott kiemelt figyelmet a szarajevói lakosság körében, mert a Novalić kormány volt az egyik leglassúbb a kovid vakcina beszerzés terén az európai kontinensen.

Nem túlzás azt állítani, hogy a szerbiai és horvátországi útlevéllel rendelkező boszniai lakosok szinte kivétel nélkül beoltatták magukat valamely szomszédos országban, mire Novalićék beszerezték az első adag oltóanyagot.

Össztűz alatt a bosnyák SDA

A 2022-es választás eredményei sem kecsegtetnek sok jóval a Föderáció vezetését illetően.

A Novalić kabinet a mostanra megszokott ügyvezetői minőségben kormányozza továbbra is a hajót október óta, amíg a baloldali boszniai pártok szövetségét alkotó „hatok” és a velük szövetséges horvát HDZ BiH nem rendelkezik elég képviselővel a kormányalakításhoz.

málna

A „családbarát” Novalić a „szintén üldözött” Sebija Izetbegović társaságában (Forrás: Facebook: Fadil Novalić)

A helyzet megoldását az SDA koalícióba való bevétele jelentené, azonban mostanra a nemzetközi közösség által partvonalra szorítani szándékozott Bakir Izetbegović SDA-elnök sem mutat erre kifejezett hajlandóságot.

Így egyelőre úgy látszik, hogy Novalić továbbra is marad miniszterelnök ügyvezetői minőségben. Legalább is a másodfokú ítélettől függően.

A SDA még egy mélyütést elszenvedett, mert a Szarajevói Egyetem szenátusa döntést hozott Sebija Izetbegović diplomájáról.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Bakir Izetbegović pártelnök feleségének a magisztrátusi címe és az orvosi egyetemi végzettsége kapcsán merültek fel komoly kételyek, amelyeknek a kivizsgálása kapcsán az egyetem segítségére sietett a misztikus nevű Kantonális Ellenőrzési Hivatal (Kantonalna Uprava za Inspekcijske Poslove Kanton Sarajevo, KUIP KS).

Nos, ez a hatósági vizsgálat is lezárult, és az annak során megállapítottak alapján az egyetem vezetése egy nap alatt rendelkezett Izetbegović asszony diplomájának visszavonásáról, vagyis a Szarajevói Központi Kórház igazgatónője felsőfokú orvosi végzettség nélkül maradt. Kérdéses, meddig maradhat így az intézmény élén?

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava