Connect with us

Bosznia

Dodikot vád alá helyezték: a bosznia-hercegovinai ügyészség meglépte, amit senki sem várt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ügyészség
A boszniai legfőbb ügyész, Milanko Kajganić, aki szerbként szembe mert menni a legfőbb boszniai szerbbel (Forrás: tuzlalive.ba)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az ügyészség, illetve Milanko Kajganić boszniai főügyész pénteken meglépte, amit kevesen vártak tőle, amikor továbbította a Milorad Dodik boszniai szerb elnök és a Miloš Lukić szerb entitási közlönyigazgató elleni vádiratot a boszniai bíróságra. A vádemelés kapcsán elmaradt az egyébként szokásosnak mondható véleménycunami, ami vélhetően az augusztus közepi dátumra való időzítésnek volt köszönhető.

Senki sem várta az ügyészségtől

A boszniai ügyészség közleményében tudatta, hogy vádat emeltek Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen. Emlékezetes, hogy még 2023. július 19-én hallgatta ki az állami vezetők védelmével és a veszélyes bűnözők elfogásával foglalatoskodó Állami Védelmi és Nyomozó Hivatal (Drzavna Agencija za Istrage i Zastitu, State Investigation and Protection Agency, SIPA) a legfőbb boszniai szerbet.

A boszniai bíróságnak megküldött vádirat szerint Dodik és Miloš Lukić a szerb entitás közlönyének vezetője „Bosznia-Hercegovina alkotmányos rendjének megdöntésére” tettek kísérletet.

Az ügyészség szerint mindezt az alapozta meg, hogy idén június 21-én a boszniai Szerb Köztársaság vezetése Dodikkal az élen a boszniai alkotmánybíróságnak az állami és entitási vagyoni elhatárolása tárgyában meghozott döntése ellen lépett fel.

A Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnereivel a boszniai Szerb Köztársaság törvényhozásának rendkívüli ülésén jogszabályban korlátozta a boszniai alkotmánybíróság hatáskörét a szerb entitás tekintetében, és semmisnek minősítették Christian Schmidt, a nemzetközi közösség főképviselője által az alkotmánybíróság döntésének hatályban tartását célzó határozatát.

Mindezt az alkotmányos káoszt Dodik azzal fejelte meg, hogy utasította – a kis túlzással élve a korábban senki által nem ismert – Milos Lukić közlönyigazgatót, hogy ne jelentesse meg a nemzetközi közösség főképviselőjének döntését.

Lukić jó pártkáderként eleget is tett a vezetői direktívának, így Dodikkal azonos napon hallgatta ki ugyanezen ügyben a SIPA.

Fontos megemlíteni, hogy a mostani vádemelést senki sem várta.

Maga a SIPA által vezetett vizsgálat is komoly titoktartás mellett folyt, így Dodik és Lukić kihallgatása is csak napokkal később szivárgott ki, és a SIPA részéról nem is kommentálták utóbb azokat.

ügyészség

A SIPA csak a politikai leszámolásokat szolgálja – mondta még 2018-ban Milorad Dodik, aki ellen most a éppen a SIPA által lefolytatott kihallgatást követően emeltek vádat (Forrás: Twitter, Glas Balkana)

Próbálták időzíteni

A boszniai politikai boszorkánykonyha mély ismerői már a bejelentés péntek délre időzítésének is jelentőséget tulajdonítanak.

Sőt, valószínűleg az sem véletlen, hogy a vádemelés augusztus közepéig, a politikai uborkaszezon tetőpontjáig húzódott, amikor a szarajevói lakosok többsége az éppen ugyanezen a napon kezdődő nemzetközi filmfesztivál lázában ég, és több tízezer turista özönli el a boszniai fővárost.

A szerb nemzetiségű Milanko Kajganić vezette boszniai ügyészség vélhetően igyekezett úgy időzíteni a vádirat bíróságra való megküldését, hogy azt a nyári turisztikai szezon miatt minél komolyabb érdektelenség fogadja.

Bár Dodik kihallgatását követően a jobboldali bosnyák média igyekezett napirenden tartani a június végi sajátosra sikeredett alkotmány elleni szervezkedés témáját, lényegében senki sem képzelte, hogy a Kajganić vezette ügyészség a SIPA által gyűjtött bizonyítékok alapján egy épkézláb vádiratot tesz le a bíróság asztalára.

Erre utalt az is, hogy az ominózus júniusi alkotmányos adok-kapok óta majd két hónap telt el eseménytelenül – az USA újabb szankcióit leszámítva.

Emlékezetes ugyanis, hogy az amerikai adminisztráció nem várta meg, amíg a boszniai igazságszolgáltatás malmai eljutnak az őrlés érdemi stádiumába, hanem július 31-én szankciós listára helyezett több boszniai szerb vezetőt Dodik támogatói közül.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország16 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava