Connect with us

Bosznia

Dodikot vád alá helyezték: a bosznia-hercegovinai ügyészség meglépte, amit senki sem várt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ügyészség
A boszniai legfőbb ügyész, Milanko Kajganić, aki szerbként szembe mert menni a legfőbb boszniai szerbbel (Forrás: tuzlalive.ba)
play icon A cikk meghallgatása

Az ügyészség, illetve Milanko Kajganić boszniai főügyész pénteken meglépte, amit kevesen vártak tőle, amikor továbbította a Milorad Dodik boszniai szerb elnök és a Miloš Lukić szerb entitási közlönyigazgató elleni vádiratot a boszniai bíróságra. A vádemelés kapcsán elmaradt az egyébként szokásosnak mondható véleménycunami, ami vélhetően az augusztus közepi dátumra való időzítésnek volt köszönhető.

Senki sem várta az ügyészségtől

A boszniai ügyészség közleményében tudatta, hogy vádat emeltek Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen. Emlékezetes, hogy még 2023. július 19-én hallgatta ki az állami vezetők védelmével és a veszélyes bűnözők elfogásával foglalatoskodó Állami Védelmi és Nyomozó Hivatal (Drzavna Agencija za Istrage i Zastitu, State Investigation and Protection Agency, SIPA) a legfőbb boszniai szerbet.

A boszniai bíróságnak megküldött vádirat szerint Dodik és Miloš Lukić a szerb entitás közlönyének vezetője „Bosznia-Hercegovina alkotmányos rendjének megdöntésére” tettek kísérletet.

Az ügyészség szerint mindezt az alapozta meg, hogy idén június 21-én a boszniai Szerb Köztársaság vezetése Dodikkal az élen a boszniai alkotmánybíróságnak az állami és entitási vagyoni elhatárolása tárgyában meghozott döntése ellen lépett fel.

A Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnereivel a boszniai Szerb Köztársaság törvényhozásának rendkívüli ülésén jogszabályban korlátozta a boszniai alkotmánybíróság hatáskörét a szerb entitás tekintetében, és semmisnek minősítették Christian Schmidt, a nemzetközi közösség főképviselője által az alkotmánybíróság döntésének hatályban tartását célzó határozatát.

Mindezt az alkotmányos káoszt Dodik azzal fejelte meg, hogy utasította – a kis túlzással élve a korábban senki által nem ismert – Milos Lukić közlönyigazgatót, hogy ne jelentesse meg a nemzetközi közösség főképviselőjének döntését.

Lukić jó pártkáderként eleget is tett a vezetői direktívának, így Dodikkal azonos napon hallgatta ki ugyanezen ügyben a SIPA.

Fontos megemlíteni, hogy a mostani vádemelést senki sem várta.

Maga a SIPA által vezetett vizsgálat is komoly titoktartás mellett folyt, így Dodik és Lukić kihallgatása is csak napokkal később szivárgott ki, és a SIPA részéról nem is kommentálták utóbb azokat.

ügyészség

A SIPA csak a politikai leszámolásokat szolgálja – mondta még 2018-ban Milorad Dodik, aki ellen most a éppen a SIPA által lefolytatott kihallgatást követően emeltek vádat (Forrás: Twitter, Glas Balkana)

Próbálták időzíteni

A boszniai politikai boszorkánykonyha mély ismerői már a bejelentés péntek délre időzítésének is jelentőséget tulajdonítanak.

Sőt, valószínűleg az sem véletlen, hogy a vádemelés augusztus közepéig, a politikai uborkaszezon tetőpontjáig húzódott, amikor a szarajevói lakosok többsége az éppen ugyanezen a napon kezdődő nemzetközi filmfesztivál lázában ég, és több tízezer turista özönli el a boszniai fővárost.

A szerb nemzetiségű Milanko Kajganić vezette boszniai ügyészség vélhetően igyekezett úgy időzíteni a vádirat bíróságra való megküldését, hogy azt a nyári turisztikai szezon miatt minél komolyabb érdektelenség fogadja.

Bár Dodik kihallgatását követően a jobboldali bosnyák média igyekezett napirenden tartani a június végi sajátosra sikeredett alkotmány elleni szervezkedés témáját, lényegében senki sem képzelte, hogy a Kajganić vezette ügyészség a SIPA által gyűjtött bizonyítékok alapján egy épkézláb vádiratot tesz le a bíróság asztalára.

Erre utalt az is, hogy az ominózus júniusi alkotmányos adok-kapok óta majd két hónap telt el eseménytelenül – az USA újabb szankcióit leszámítva.

Emlékezetes ugyanis, hogy az amerikai adminisztráció nem várta meg, amíg a boszniai igazságszolgáltatás malmai eljutnak az őrlés érdemi stádiumába, hanem július 31-én szankciós listára helyezett több boszniai szerb vezetőt Dodik támogatói közül.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava