Connect with us

Szerbia

Augusztus 20-a alkalmából Vučić is Budapestre jön, Erdoğannal is találkozik
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

augusztus Vučić Budapest Erdoğan
A szerb elnök szerint Orbán Viktornak köszönhetően Magyarország Szerbia őszinte és igazi partnere (Forrás: Screenshot, szerb állami televízió)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb elnök bejelentette, hogy augusztus 20-a alkalmából ő is Budapestre érkezik, és a magyar vendéglátókon kívül találkozik a török elnökkel is. Ez lesz az első alkalom, hogy Aleksandar Vučić és Recep Tayyip Erdoğan tárgyaló asztalhoz ül, miután a szerb elnök azzal vádolta meg török kollégáját, hogy felfegyverzi Koszovót. A BALK néhány nappal ezelőtt írt arról, hogy a koszovói vezetők nagyon szeretnének találkozni a török elnökkel, a szerb államfő azonban magyarországi látogatása révén beelőzte őket. Vučić közben bírálta egyik legfőbb propagandistájának a lépését, hogy a mesterséges intelligencia segítségével soha el nem hangzott mondatokat adott a szerbiai ellenzéki vezetők szájába. Aleksandar Vučić ezúttal a szerb állami televízió (RTS) stúdiójába vette be magát, és onnan üzent Željko Mitrovićnak, alias Žeks, hogy ez már neki is sok, de nem szalasztotta el a nem ritkán adódó alkalmat, hogy az ellenzéket ismételten mocskolja.

“Jobboldali csillagok” Budapesten augusztus 20-án

A szerb elnök azzal kezdte az interjút, hogy a szerbiai vezetés számára fontos a lehető legjobb kapcsolatok fenntartása Törökországgal, hiszen a török állam regionális hatalomnak számít a térségben.

Vučić megerősítette, hogy budapesti tartózkodása alkalmával tervben van egy négyszemközti találkozó Erdoğannal, amely reményei szerint elvezet a Szerbia és Törökország közötti “korrekt és tisztességes” kapcsolatok javításához, viszont rámutatott arra, hogy Törökország különböző fegyvereket küldött Koszovónak, nemcsak Bayraktarokat, ami megrontotta a két ország viszonyát.

A szerb elnök elmondta, hogy erről már beszélt telefonon Erdoğan államfővel, és reméli, hogy a tervezett budapesti találkozó további lépés lesz a két ország közötti viszony rendezése felé, és abban bízik, hogy hamarosan vendégül láthatja a török elnököt Belgrádban.

A szerb elnök a Magyarországhoz fűződő kapcsolatokról úgy nyilatkozott, hogy Magyarország “őszinte és igazi” partner, amelyre Szerbia bármikor támaszkodhat.

augusztus Vučić Budapest Erdoğan

Tucker Carlson, a Fox News menesztett műsorvezetője

Példaként azt hozta fel, hogy Szerbia gáztartalékainak felét Magyarországon tartja, mégpedig kedvező feltételek között, ami “leginkább Orbán Viktor miniszterelnöknek köszönhető, és természetesen Szijjártó úrnak is”.

A szerb elnök meg van győződve arról, hogy minden találkozó fontos, amelyet Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tart.

Hozzátette, hogy más találkozók is lesznek Budapesten az atlétikai világbajnokság farvizén, hiszen ebből az alkalomból a magyar fővárosba hívták az üzbég és az azeri államfőt is, és Budapesten lesz Tucker Carlson is, akit a szerb elnök a jobboldali világ legnagyobb csillagának nevezett.

Visszaélés a javából

A szerbiai köztársasági elnök bírálta a belgrádi Pink Televízióban történt visszaélést a mesterséges intelligenciával, de egyúttal behúzott egyet az ellenzéknek is, amikor azt mondta, hogy az “ellenzék képviselői annyi rosszat tettek már, hogy nem kell semmit sem a szájukba adni”.

A jelek szerint Vučićnak sem tetszett, amit a Pink tulajdonosa Željko Mitrović új szórakoztató-szatirikus formátumnak nevezett, a mesterséges intelligencia segítségével meghamisítva az ellenzéki politikusok nyilatkozatait két videóklipben is.

Habár a szerbiai rózsaszín televízió tudósításaiban és beszélgető műsoraiban folyamatosan sározza az ellenzéket, most a Szerbia főszerkesztőjének pozícióját betöltő Vučić is hallatta a hangját.

A szerb elnök úgy gondolja, hogy az “egykori rezsim képviselőinek igazuk van abban, hogy ezt nem szabad megtenni, mert ez durva hamisítás”, és ezért arra számít, hogy a hatóságok gyorsan reagálnak.

Vučić arról is beszélt, hogy Željko Mitrovićot iskolás kora óta ismeri, ugyanakkor megjegyezte, hogy azonnal, már hétfőn, kedden vagy szerdán pontot kell tenni az ügy végére.

Hozzátette: egyáltalán nem érdekli, hogy Dragan Đilas az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke feljelentést tett Željko Mitrović és a Pink Televízió ellen: minderre akár úgy is tekinthetünk, mint az intézményi út megkerülésére.

augusztus Vučić Budapest Erdoğan

A szerb elnök szerint az orosz szankciók ügyében nehezedni fog a nyomás Szerbiára (Forrás: Screenshot, szerb állami televízió)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy a héten hat, szinte egyforma tartalmú cikk is megjelent a világsajtóban vele, illetve Szerbiával szemben, ami akár előkészítése is lehet annak, hogy az általa meg nem nevezett tényezők a jövő héten megpróbálják Szerbiára ráerőltetni az Oroszország elleni szankciók bevezetését, így Vučić mindezt egy jól szervezett Szerbia ellenes kampánynak nevezte.

A szerb elnök várakozásai szerint ez lehet az eddigi legnagyobb és legkiterjedtebb nyomás, ami az Oroszország elleni szankciók kérdésében Szerbiára nehezedik, aminek szerinte egyik oka az, hogy Ukrajna a modern nyugati fegyverek birtokában sem tudja legyőzni Oroszországot, és a Nyugat emiatt minden téren az oroszok elleni front megerősítésére törekszik.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

Tartalomjegyzék“Jobboldali csillagok” Budapesten augusztus 20-ánVisszaélés a javából A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd meg ezt...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava