Connect with us

Szerbia

Előre megy, nem hátra, avagy a Pink Televízió esete a mesterséges intelligenciával

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mesterséges intelligencia
A szerb elnök fő propagandistája éppen lábat mos, mert reggel belelépett a kutyusa pisijébe (Forrás: X-platform, Željko Mitrović)
A cikk meghallgatása

Dragan Đilas, a szerbiai ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke bejelentette, hogy megbízott egy ügyvédi irodát, és beperli Željko Mitrovićot (alias Žeks vagy ŽEX), a kormányközeli Pink TV tulajdonosát és magát az említett televíziót hang- és karakterhamisítás miatt. Mitrović az X-platformon, majd a tulajdonában lévő televízióban a mesterséges intelligencia segítségével olyan szavakat adott először a szóban forgó ellenzéki párt alelnöke, Marinika Tepić, majd a párt elnöke Dragan Đilas szájába, amelyeket azok nem mondtak ki.

Bábjáték helyett mesterséges intelligencia

Mitrović (Žeks) nemrégiben az X-platformon jelentette be, hogy tucatnyi új eredeti televíziós projektet készít, ezek egyike lesz a “Žeks bolondságai”, illetve a Szerb Egység Vidám Oldala. Ehhez az elnevezéshez rövidítésként négy S-betűt használt fel (Smešna Strana Srpske Sloge, SSSS), ami azzal a híres szerb mondással alliterál, miszerint “csak az egység menti meg a szerbet”, vagyis Samo Sloga Srbina Spašava, SSSS, vagyis cirill betűkkel CCCC.

Ebben most ne mélyedjünk el, a lényeg az, hogy az új műsorokkal a Pink Televízió tulajdonosa bizonyos értelemben “bábjátékos” parodizálást művel a mesterséges intelligencia felhasználásával, csak bábok helyett a szereplők igazi alakját és hangját használja fel, így a paródia “megszólalásig” eredetinek tűnik, és könnyen becsaphatja azokat, akik ezzel nincsenek tisztában.

Mitrović, vagyis az “igazi Žeks” azt írta a Twitteren, hogy kitalált történetekről van szó, ezért “nem lehet harag, és nem nincs stressz”.

Az első ilyen videóban Marinika Tepić a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke tűnt fel, akinek azt a szöveget adta a szájába az AI, hogy az ellenzéki politikusok három napig Željko Mitrović, vagyis Žeks vendégei lehetnének Monte Carlóban, hogy egy kicsit megmossák a feneküket a tengerben.

– Žeksnek ott mindene van, most már csak az én őrültjeimet kellene meggyőznöm, hogy elmenjünk oda három napra

– mondta az ellenzéki politikus asszony igazinak tűnő mása, aki az AI felhasználásával “saját hangján szólalt meg”, vagyis a felvételt akár valósnak is hihetnénk, ha nem tudnánk, hogy a mesterséges intelligencia buherálta össze.

A másik hasonló, öt nappal később megjelent videóban, amely ugyanezzel a technikával készült, Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke jelent meg, akit arrogáns és erőszakos emberként ábrázoltak, miközben sértegeti ellenzéki kollégáit.

– Vuk Jeremić folyamatosan szarakodik, hogy Tito okosabb volt Tadićnál mert időben eltávolította Đilast

– jelentette ki az ellenzéki vezető mása. A csak bennfentesek számára érthető mondat arról szól, hogy az ellenzéki Néppárt elnöke, vagyis Vuk Jeremić szerint Josip Broz Tito volt jugoszláv diktátor azért volt okosabb, mint Boris Tadić volt szerbiai elnök, mert időben kivonta a forgalomból Milovan Đilast, aki a Tito-rendszer bírálója volt, és aki az 1956-os magyar forradalmat támogató cikke miatt három, majd az Új osztály című könyve miatt hét év börtönt kapott.

Dragan Đilas boszniai származású – ellentétben a nagy előddel, a montenegrói születésű Milovan Đilasszal – és Boris Tadić elnökösködése idején Belgrád polgármestere volt.

Itt igazából nem is ezek az összefüggések az érdekesek, hanem a a mesterséges intelligencia által kínált félelmetes lehetőség valósághű videók gyártására, ami által végképp összemoshatóvá válik a valóság és a hazugság, ha létezik a megtévesztés szándéka.

mesterséges intelligencia

A régió legnagyobb reality műsora – így nevezi a Zadruga című értékromboló produkcióját a szerbiai Pink Televízió a YouTube csatornán. (Forrás: YouTube)

A fő propagandista

A történteket követően Dragan Đilas bejelentette, hogy beperli a szerb kormány médiafészkének számító Pink Televíziót és annak tulajdonosát hang- és karakterhamisítás miatt, szerinte ugyanis az ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével és a személyes adatok védelméről szóló szerbiai törvénnyel, amit Aleksandar Vučić szerb elnök fő propagandistája és televíziója művel.


Elóre megy, nem hátra

A Pink Televízió tulajdonosa azt írta az X-platformon, hogy megtalálta annak a módját: miként mehet előre, amikor az egész világ hátrafelé halad! Ehhez még eléggé nagyképűen hozzátette, hogy “az idő és a tér nem mindenki számára egyforma”!


Az ellenzéki politikus jelezte, hogy a törvények által biztosított lehetőségek között mindent elkövet Željko Mitrović és az általa vezetett hazugsággépezet megállítása érdekében, és hozzátette, hogy a Pink Televízió évtizedek óta a közerkölcs és a társadalmi értékek rombolásával foglalkozik.

Đilas itt elkezdte sorolni azokat a hazugságokat, amelyeket a kormányközeli televízió korábban terjesztett róla és helyetteséről, beleértve azokat az állításokat is, hogy 619 millió eurót tart a világ különböző részein nyitott bankszámlákon, vagy hogy szerb ellenes vakcinákkal zombikká akarja változtatni az ország lakosságát, illetve hogy a szerb elnök és fia életére tör.

Đilas egyúttal jelezte, hogy a YouTube-tól kéri az inkriminált tartalmak eltávolítását a videómegosztó csatornáról, amelynek a Pink Televízió jelentős hasznot hajt, miután a belgrádi csatorna gyártásában készülő Zadruga (Szövetkezet) nevet viselő valóságshow 1,28 millió feliratkozóval rendelkezik, akik egy évad alatt 2,5 milliárd letöltést érnek el.

Az ellenzéki politikus szerint kimondottan veszélyes, amit Željko Mitrović és a Pink Televízió művel, mert egy szép napon ugyanezt megteheti bármelyik miniszter, esetleg a kormányfő vagy az államelnök esetében is, akiknek olyan szavakat adhat a szájukba, amelyek súlyos következményekkel járhatnak az ország érdekeire vagy az állampolgárok biztonságára nézve.

Ettől kezdve a napnál világosabb, hogy ha ezt egyszer a szerbek megcsinálták, akkor ugyanerre képesek más, esetleg nagyobb digitális írástudással rendelkező nemzetek vagy országok is, a többi már csak szándék és gusztus kérdése.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava