Connect with us

Szlovénia

A szlovén kormány tovább segíti az árvízkárosultakat, az OTP is érintett lehet

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

árvíz, árvízkárosult
A szlovén miniszterelnök Komendában járt, ahol sürgette a polgármestert a károk felmérésére, mert a pontos leltár nélkül az állam nem tud segíteni. Ezért megállapodtak ennek a folyamatnak a felgyorsításában (Forrás: X-platform, szlovén kormány)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szlovén kormány csütörtöki (augusztus 17) ülésén további intézkedéseket hoz az árvízkárosultak megsegítésére. Robert Golob miniszterelnök szerint a természeti csapás 10-15 ezer háztartást érintett, de először azoknak kell segíteni, akik mindenüket elvesztették. A kormányfő úgy véli, hogy a vihar és az azt követő árvíz 10-15 ezer háztartást érintett. A Szlovén Fogyasztói Szövetség közben sürgette a hitelek visszafizetésének elhalasztását, a meglévő hitelek átprogramozását, a lekötött banki betétek ingyenes feltörését és kamatmentes hitelkeretek kialakítását a károsultak számára, de az érintett területek lakossága helyspecifikus segítségre is igényt tart.

Intervenciós törvény készül

A szlovén kormány csütörtöki ülésén tárgyalja meg a katasztrofális árvízkárokat szenvedők megsegítését célzó további intézkedésekre vonatkozó javaslatokat.

A múlt pénteken már hatályba lépett a természeti katasztrófák következményeinek megelőzéséről szóló módosított törvény, amelyben szerepel az önkormányzatoknak nyújtott segítség, a mezőgazdasági támogatások, az önfoglalkoztatók felkarolása, az önkéntesek szabadságolásának szabályozása és a szolidaritási nap bevezetése.

Az eddigi intézkedések csak közvetve érintették a károsultakat, a kifejezetten természetes személyekre vonatkozó javaslatokat csütörtökön tárgyalja meg a szlovén kormány, a döntéseket pedig egy intervenciós törvényben fűzik össze.

árvíz, árvízkárosult

Párosban markolnak a Boszniából érkezett markolók (Forrás: X-platform, a Szlovén Köztársaság Védelmi és Mentési Igazgatósága)

A ljubljanai Delo beszámolója szerint erről maga Golob beszélt, aki hozzátette, hogy ebben a szakaszban minden javaslatot szívesen fogadnak, de egyiket sem bírálják el addig, amíg a minisztériumok nem végzik el a megvalósíthatósági és költségelemzést.

A szlovén fővárostól északra lévő Komendán – amelynek 80%-a került víz alá az áradások során – a helyi lakosok egy víztározó építése mellett a villany- és vízszámlák díjának elengedését, valamint a lakáshitelek törlesztésének moratóriumát kérték a miniszterelnöktől.

Banki & egyéb pénzügyek

A Szlovén Fogyasztói Szövetség (Zveza potrošnikov Slovenije, ZPS)a múlt pénteken azzal fordult a ljubljanai kormány vezetőjéhez, hogy hozzon további és közvetlen intézkedéseket az áradások által sújtott polgárok megsegítésére.

A szövetség azt szeretné, ha a bankok elhalasztanák a hitelkötelezettségek teljesítését, átprogramoznák a meglévő hiteleket, ingyenessé tennék a bankbetétekhez való hozzáférést, vagyis lehetőséget biztosítanának a lekötött megtakarítások idő előtti felmondására, és kamatmentes hitelkeretet biztosítanának az érintettek számára.

A fogyasztói szövetség a miniszterelnökhöz intézett felhívásában rendkívül fontosnak tartotta annak biztosítását, hogy az árvíz által érintett emberek megfelelő segítséget és támogatást kapjanak, és ezáltal összeszedhessék magukat és újjáépíthessék az életüket.

Az érintett hiteleseknek például lehetővé kell tenni, hogy meghosszabbítsák a törlesztési időszakot, de ez csak azokra vonatkozna, akik az árvíz következtében megromlott pénzügyi helyzetük miatt már nem képesek havi hitelkötelezettségeiket teljes mértékben teljesíteni.

A hitelátütemezéseknek kedvező kamatokat kell tartalmazniuk, amelyek megkönnyítik az egyének számára a pénzügyi kötelezettségeik kezelését.

A ZPS ezért javasolta, hogy a szlovén kormány a pénzintézetekkel együtt dolgozzon ki egyszerű és átlátható eljárásokat a hitelek, lízingek és egyéb pénzügyi kötelezettségek legfeljebb 12 hónapos határozott időtartamra történő elhalasztására az árvizekben közvetlenül érintett személyek számára.

A szövetség szerint legfeljebb egy éves türelmi időt kellene adni a hitelfelvevőknek további költségek nélkül, vagyis a hitelek ez idő alatt nem terhelhetők újabb kamatokkal, így a türelmi idő alatt nem növekedhet a fennálló hitelegyenleg.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a javasolt intézkedések nem lehetnek negatív hatással a türelmi idővel élő fogyasztók hitelminősítésére a későbbi hitelek felvétele esetén.

Azt is javasolják, hogy a közvetlenül érintett magánszemélyek és háztartások számára tegyék lehetővé a megtakarításokhoz való ingyenes hozzáférést, ami lehetővé tenné, hogy a károsultak gyorsabban megkezdhessék az újjáépítést.

A Szlovén Fogyasztói Szövetség kezdeményezi, hogy a kormány a bankokkal együttműködve speciális hitelt vezessen be, amely által az érintettek kamatmentes pénzeszközökhöz juthatnak.

A szövetség úgy véli, hogy a bankok aktív szerepvállalásukkal és a kamatnyereségről való lemondással szolidaritást mutatnának a polgárokkal, és aktívan hozzájárulnának a helyreállításához.

Itt jegyzendő meg, hogy az OTP piacvezető banknak számít Szlovéniában, ahol ezt a pozíciót éppen az utóbbi években szerezte meg, tehát nyilván a fogyasztói kezdeményezés a magyar nagybankot is érinti, amely bevételeinek jelentős részét külföldön valósítja meg.

árvíz, árvízkárosult

Szlovénia is OTP-zöldben (Forrás: OTPBank)

Mit tesznek a segélyszervezetek?

Az árvízkárosultak fordulhatnak a Szlovén Vöröskereszthez és a Szlovén Caritashoz is segítségért, amelyek a hétvégén összehangolták az egyes káresetekre vonatkozó kritériumokat és összegeket, ezeket most egyeztetik a Védelmi és Mentési Igazgatósággal és az önkormányzatokkal.

Peter Tomažič, a Szlovén Caritas főtitkára azonnali segítséget ígért annak a 4000 háztartásnak, amelyek a leginkább veszélyeztetettek, ezeket mindenekelőtt élelmiszerrel és alapvető használati cikkekkel látják el, és most kezdik osztani a pénzügyi segélyeket.

Tomažič szerint a Szlovén Caritas eddig több mint kétmillió eurót gyűjtött össze, ebből félmillió eurót már szétosztottak, az említett Komenda településnek százezer eurós támogatást ígértek.

A főtitkár hozzátette, hogy a kárfelmérés befejezése után, augusztus végén vagy szeptember elején egy nagyobb segélyhullámot indítanak, mert “sajnos a megpróbáltatások addigra nem szűnnek meg”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava