Connect with us

Szlovénia

A szlovén kormány tovább segíti az árvízkárosultakat, az OTP is érintett lehet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

árvíz, árvízkárosult
A szlovén miniszterelnök Komendában járt, ahol sürgette a polgármestert a károk felmérésére, mert a pontos leltár nélkül az állam nem tud segíteni. Ezért megállapodtak ennek a folyamatnak a felgyorsításában (Forrás: X-platform, szlovén kormány)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szlovén kormány csütörtöki (augusztus 17) ülésén további intézkedéseket hoz az árvízkárosultak megsegítésére. Robert Golob miniszterelnök szerint a természeti csapás 10-15 ezer háztartást érintett, de először azoknak kell segíteni, akik mindenüket elvesztették. A kormányfő úgy véli, hogy a vihar és az azt követő árvíz 10-15 ezer háztartást érintett. A Szlovén Fogyasztói Szövetség közben sürgette a hitelek visszafizetésének elhalasztását, a meglévő hitelek átprogramozását, a lekötött banki betétek ingyenes feltörését és kamatmentes hitelkeretek kialakítását a károsultak számára, de az érintett területek lakossága helyspecifikus segítségre is igényt tart.

Intervenciós törvény készül

A szlovén kormány csütörtöki ülésén tárgyalja meg a katasztrofális árvízkárokat szenvedők megsegítését célzó további intézkedésekre vonatkozó javaslatokat.

A múlt pénteken már hatályba lépett a természeti katasztrófák következményeinek megelőzéséről szóló módosított törvény, amelyben szerepel az önkormányzatoknak nyújtott segítség, a mezőgazdasági támogatások, az önfoglalkoztatók felkarolása, az önkéntesek szabadságolásának szabályozása és a szolidaritási nap bevezetése.

Az eddigi intézkedések csak közvetve érintették a károsultakat, a kifejezetten természetes személyekre vonatkozó javaslatokat csütörtökön tárgyalja meg a szlovén kormány, a döntéseket pedig egy intervenciós törvényben fűzik össze.

árvíz, árvízkárosult

Párosban markolnak a Boszniából érkezett markolók (Forrás: X-platform, a Szlovén Köztársaság Védelmi és Mentési Igazgatósága)

A ljubljanai Delo beszámolója szerint erről maga Golob beszélt, aki hozzátette, hogy ebben a szakaszban minden javaslatot szívesen fogadnak, de egyiket sem bírálják el addig, amíg a minisztériumok nem végzik el a megvalósíthatósági és költségelemzést.

A szlovén fővárostól északra lévő Komendán – amelynek 80%-a került víz alá az áradások során – a helyi lakosok egy víztározó építése mellett a villany- és vízszámlák díjának elengedését, valamint a lakáshitelek törlesztésének moratóriumát kérték a miniszterelnöktől.

Banki & egyéb pénzügyek

A Szlovén Fogyasztói Szövetség (Zveza potrošnikov Slovenije, ZPS)a múlt pénteken azzal fordult a ljubljanai kormány vezetőjéhez, hogy hozzon további és közvetlen intézkedéseket az áradások által sújtott polgárok megsegítésére.

A szövetség azt szeretné, ha a bankok elhalasztanák a hitelkötelezettségek teljesítését, átprogramoznák a meglévő hiteleket, ingyenessé tennék a bankbetétekhez való hozzáférést, vagyis lehetőséget biztosítanának a lekötött megtakarítások idő előtti felmondására, és kamatmentes hitelkeretet biztosítanának az érintettek számára.

A fogyasztói szövetség a miniszterelnökhöz intézett felhívásában rendkívül fontosnak tartotta annak biztosítását, hogy az árvíz által érintett emberek megfelelő segítséget és támogatást kapjanak, és ezáltal összeszedhessék magukat és újjáépíthessék az életüket.

Az érintett hiteleseknek például lehetővé kell tenni, hogy meghosszabbítsák a törlesztési időszakot, de ez csak azokra vonatkozna, akik az árvíz következtében megromlott pénzügyi helyzetük miatt már nem képesek havi hitelkötelezettségeiket teljes mértékben teljesíteni.

A hitelátütemezéseknek kedvező kamatokat kell tartalmazniuk, amelyek megkönnyítik az egyének számára a pénzügyi kötelezettségeik kezelését.

A ZPS ezért javasolta, hogy a szlovén kormány a pénzintézetekkel együtt dolgozzon ki egyszerű és átlátható eljárásokat a hitelek, lízingek és egyéb pénzügyi kötelezettségek legfeljebb 12 hónapos határozott időtartamra történő elhalasztására az árvizekben közvetlenül érintett személyek számára.

A szövetség szerint legfeljebb egy éves türelmi időt kellene adni a hitelfelvevőknek további költségek nélkül, vagyis a hitelek ez idő alatt nem terhelhetők újabb kamatokkal, így a türelmi idő alatt nem növekedhet a fennálló hitelegyenleg.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a javasolt intézkedések nem lehetnek negatív hatással a türelmi idővel élő fogyasztók hitelminősítésére a későbbi hitelek felvétele esetén.

Azt is javasolják, hogy a közvetlenül érintett magánszemélyek és háztartások számára tegyék lehetővé a megtakarításokhoz való ingyenes hozzáférést, ami lehetővé tenné, hogy a károsultak gyorsabban megkezdhessék az újjáépítést.

A Szlovén Fogyasztói Szövetség kezdeményezi, hogy a kormány a bankokkal együttműködve speciális hitelt vezessen be, amely által az érintettek kamatmentes pénzeszközökhöz juthatnak.

A szövetség úgy véli, hogy a bankok aktív szerepvállalásukkal és a kamatnyereségről való lemondással szolidaritást mutatnának a polgárokkal, és aktívan hozzájárulnának a helyreállításához.

Itt jegyzendő meg, hogy az OTP piacvezető banknak számít Szlovéniában, ahol ezt a pozíciót éppen az utóbbi években szerezte meg, tehát nyilván a fogyasztói kezdeményezés a magyar nagybankot is érinti, amely bevételeinek jelentős részét külföldön valósítja meg.

árvíz, árvízkárosult

Szlovénia is OTP-zöldben (Forrás: OTPBank)

Mit tesznek a segélyszervezetek?

Az árvízkárosultak fordulhatnak a Szlovén Vöröskereszthez és a Szlovén Caritashoz is segítségért, amelyek a hétvégén összehangolták az egyes káresetekre vonatkozó kritériumokat és összegeket, ezeket most egyeztetik a Védelmi és Mentési Igazgatósággal és az önkormányzatokkal.

Peter Tomažič, a Szlovén Caritas főtitkára azonnali segítséget ígért annak a 4000 háztartásnak, amelyek a leginkább veszélyeztetettek, ezeket mindenekelőtt élelmiszerrel és alapvető használati cikkekkel látják el, és most kezdik osztani a pénzügyi segélyeket.

Tomažič szerint a Szlovén Caritas eddig több mint kétmillió eurót gyűjtött össze, ebből félmillió eurót már szétosztottak, az említett Komenda településnek százezer eurós támogatást ígértek.

A főtitkár hozzátette, hogy a kárfelmérés befejezése után, augusztus végén vagy szeptember elején egy nagyobb segélyhullámot indítanak, mert “sajnos a megpróbáltatások addigra nem szűnnek meg”.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország16 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava