Connect with us

Szerbia

A BIA tovább üldözi az Orosz Demokratikus Társaságot, Szibéria benépesül?
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

üldöz orosz ellenzéki
A szerb titkosszolgálat újabb üzenetet küldött Washingtonnak egy orosz ellenzéki vegzálásával (Forrás: Facebook)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában folytatják az Orosz Demokratikus Társaság üldözését és ellehetetlenítését, a szerb hatóságok ugyanis nem hosszabbították meg egy orosz ellenzéki ideiglenes tartózkodását. A szerbiai orosz szervezet közölte, hogy a hatóságok elutasították társalapítójuk, Vlagyimir Volohonszkij háborúellenes aktivista szerbiai tartózkodási kérelmét, ami ellen az érintett személy 15 napon belül emelhet panaszt. A másik alapítót, Pjotr (Peter) Nyikityint két héttel ezelőtt két napig nem engedték be Szerbiába, ahol állandó lakhellyel rendelkezik, és ahol 2016 óta él. A szerb hatóságok azt követően kezdték el zaklatni az Orosz Demokratikus Társaság tagjait, hogy az Egyesült Államok szankciókat rendelt el az oroszbarát Aleksandar Vulin szerb titkosszolgálati vezető ellen.

Sajátos belgrádi válasz

Belgrád sajátos módon válaszolt az amerikai szankciókra: a reciprocitás elve alapján nem hozott hasonló intézkedéseket egyetlen amerikai titkosszolga ellen sem, és nem Szerbiában tartózkodó amerikai, hanem ott élő orosz állampolgárokat kezdett el zaklatni.

Az orosz aktivisták vegzálásával a szerb hatóságok úgy válaszolnak Washingtonnak a Vulin ellen bevezetett szankciókra, hogy azzal Moszkva iránt is gesztusokat tesznek.

Ennek szellemében került a figyelem homlokterébe előbb Pjotr (Peter) Nyikityin, most pedig Vlagyimir Volohonszkij, akik a Szerbiában létrehozott Putyin– és háborúellenes Orosz Demokratikus Társaság alapítói.

A csoport több tüntetés szervezésében is részt vett, amelyek során elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót, az év elején pedig azok között voltak, akik feljelentést tettek Damjan Kneževićtyel és a Népi Járőrség több tagjával szemben a Wagner Csoporttal való együttműködés miatt, amit a belgrádi főügyészség példátlan gyorsasággal utasított el, jelezvén, hogy a szerb vezetés hol kíván felsorakozni.

Volohonszkij az orosz elnök szűkebb pátriájából, Szentpétervárról származik, és 2022 májusában érkezett Szerbiába, miután Oroszországban politikai nyomásnak és üldöztetésnek volt kitéve: tavaly ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott Szerbiában, amelyet most nem hosszabbítottak meg.

üldöz ellenzék

Az Orosz Demokratikus Társaság szerint a legújabb belgrádi döntés annak az “​​illegális nyomásgyakorlásnak” a folytatása, amely a háborúellenes orosz közösségre nehezedik Szerbiában.

Ami egyúttal újabb jele annak, hogy a szerbiai vezetés meg kívánja bosszulni az Aleksandar Vulin elleni amerikai szankciókat, ezért mindenképpen rossz napok várnak Szerbiában a háborúellenes orosz aktivistákra.

Belgrádban nem is titkolják, hogy az Orosz Demokratikus Társaság a szerb polgári titkosszolgálat, a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) célkeresztjébe került.

üldöz ellenzék

Volohonszkij tartózkodási kérelmének elutasításával kapcsolatban hozott határozatban a BIA neve ugyan nem kerül leírásra, viszont másra nemigen lehet következtetni abból a megfogalmazásból, miszerint a határrendészet kikérte a Szerbia védelmével foglalkozó illetékes szerv véleményét, amely szerint “léteznek biztonsági zavarok” a nevezett személy tartózkodásának meghosszabbításával kapcsolatban.

Üldözők és üldözöttek

Az “Oroszok, ukránok, fehéroroszok és szerbek együtt a háború ellen” elnevezésű csoport nyilvános kérelmet intézett a szerb hatóságokhoz, hogy vonják vissza a Volohonszkij elleni határozatot.

A csoport közleménye szerint Volohonszkij szerbiai tartózkodása alatt nem sértett meg semmilyen ottani törvényt, a háborúellenes akciókat pedig, amelyekben részt vett, bejelentették a rendőrségen, annak pedig soha nem volt kifogása ez ellen.

Az említett csoport úgy véli, hogy Vlagyimir Volohonszkij Oroszországba történő esetleges visszatérése minden bizonnyal ottani letartóztatásához vezetne, azt követően pedig hosszú évekre munkatáborokba küldenék, amivel a Putyin-rezsim minden ellenfele szembesül.

Korábban Moszkvában 25 év börtönbüntetésre ítélték Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust, a Washington Post kommentátorát, amiért bírálta Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

Kara-Murzát 2021 májusában a szerb hatóságok lehallgatták belgrádi tartózkodása idején, és állítólag ennek alapján tartóztatták le Oroszországban.

Egyes feltételezések szerint Aleksandar Vulin volt szerb belügyminiszter, jelenlegi titkosszolgálati vezető személyesen árulta be az orosz ellenzéki politikust Nyikolaj Patrusevnek, az orosz biztonsági tanács titkárának, akivel többször is találkozott.

Vulin akkortájt “hazudozónak” nevezte Vlagyimir Kara-Murzát, és megjegyezte, hogy a szerb és az orosz bíróságok előtt kell majd számot adnia a hazugságaival kapcsolatban, ezért, ahol csak lehetősége van rá, bíróság elé citálja, hogy “tudtára adja az igazságot”.

A “szerb és az orosz igazságot”, tehetnénk hozzá, viszont a cikket inkább azzal zárnánk, hogy ezt követően aligha lehetnek kétségeink Vulin, és vele együtt a szerb kormányzat szándékait illetően.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava