Connect with us

Szerbia

A múltban a szolgálatok használták a bűnözőket, most a bűnözők a szolgálatokat (1)
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szolgálat
Saša Janković Szerbia első ombudsmanja volt, a szolgálatokat is ellenőrizte (Forrás: Vreme)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Saša Janković Szerbia első ombudsmanja volt, 2007 és 2017 között foglalkozott a polgárok alapvető jogainak védelmével. Száz közszereplő kérésére 2017-ben indult a szerbiai elnökválasztásokon Aleksandar Vučić ellenében, de az “egyenlőtlen küzdelemben” elbukott. Legalábbis így fogalmaz a belgrádi Vreme, amelynek Janković hosszú interjút adott annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Aleksandar Vulin szerb titkosszolgálati vezető ellen. Janković korábban ellenőrizte a szerb titkosszolgálatok tevékenységét is, ma biztonsági és emberi jogi konzultáns.

Hogyan működik a Vučić-rendszer?

Aleksandar Vulint a Vučićhoz való hűsége miatt nevezték ki minden posztra, így a BIA vezetőjének is, az Aleksandar Vučić iránti lojalitás nélkül politikai mellékszereplő lett volna.

Janković szerint a lojalitás a politikában jó tulajdonság, mert anélkül az első válságnál minden összeomlik, mindenki okosabb lesz, de vesztesként tér haza.

A volt ombudsman szerint azonban a lojalitás azonban önmagában “nem elegendő képesítés” egy minisztérium vagy titkosszolgálat vezetésére, és nem is igazolás arra, hogy Szerbiát egyre veszélyesebb külpolitikai pályára állítsa, és ragaszkodjon az erőszakos belpolitikához, ami miatt az ország, az intézmények és az emberek tönkremennek.

Janković ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Vučić és Vulin biztosan nem így gondolja, és hozzátette, hogy Vulin kinevezéséért a felelősség Vučićot terheli.

A politikától mára már visszavonult Janković megjegyezte, hogy a szerb elnököt ugyan sokan gúnyolják, kormánya azonban jól szervezett, és ebben a felépítményben Vulinnak fontos szerep jutott.

– Vulinnak az a szerepe, hogy kimondottan oroszbarát és nyugatellenes legyen, amit szívből és élethűen játszik el, és soha sem lesz áruló, ha komolyra fordulnak a dolgok

– mondta Janković, aki szerint Vučić környezetében vannak, akik ezzel éppen ellentétes feladatot kaptak, a Nyugattal kell flörtölniük, Vučić pedig igény szerint mindig azt a személyt helyezi előtérbe, aki leginkább illik ahhoz a közönséghez amelyhez az adott pillanatban beszél.

– Az a tény, hogy ott van Vulin, vagy valaki más, esetleg egy harmadik személy, lehetővé teszi számára, hogy politikai kombinációkat készítsen, kijelölje vagy módosítsa a fókuszt – vagyis hogy bizonyos politikát folytasson. Hogy milyet, az már más kérdés, és szerintem – helytelent és sok szempontból károsat.

Marad-e Vulin?

A volt szerbiai ombudsman szerint, ha Vulin marad a posztján, bár ő nem hiszi, hogy még sokáig áll a szerbiai polgári titkosszolgálat élén, akkor a nemkívánatos személyek száma növekedhet (Egyesült Államokban).

Ugyanakkor nehezen hihető, hogy az amerikaiaknak esetleg van valami a birtokukban, amit a szerbiai intézményekben dolgozók nem tudnak, így nincs itt mit hivatalosan kérelmezni vagy benyújtani.

Hacsak!

szolgálat

Vulinnak az a szerepe, hogy kimondottan oroszbarát és nyugatellenes legyen (Forrás: Twitter)

– Hacsak nem szivárog ki valami a médián keresztül, mint például a Sky telefonokon folytatott beszélgetések tartalma, inkább ettől tart most a szerb kormány, és nem a hivatalos bizonyítéktól, vagy az azokkal kapcsolatos igazságszolgáltatási reakcióktól

– tette hozzá Janković, aki szerint különösen aggasztó, hogy a nyomásgyakorlás kulcsa idegen kezekben van, és külföldön dől el, hogy mikor és melyik gombot nyomják meg, ennél már csak az rosszabb, hogy van mit megnyomni.

Az alapvető jogok volt szerbiai biztosa megjegyezte, hogy a Vulin elleni szankciókkal az amerikaiak azt üzenték Szerbiának, hogy Belgrád nem fogta fel komolyan a korábbi washingtoni üzenetek tartalmát az európai útról történő letéréssel, és a másik oldal felé fordulással összefüggésben.

– Úgy gondolom, hogy Christopher Hill amerikai nagykövet azt szeretné, ha Vučić megértené, hogy Washingtonban növekszik azoknak a száma, akik ezen a téren zéró toleranciát tanúsítanak Szerbiával szemben

– vélte a volt ombudsman, és egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a politikát, a biztonságot és a gazdaságot eltéphetetlen szálak fogják össze, főleg most Ukrajna esetében, és az amerikai adminisztráció döntése mindhárom területre kihatással van.

– Az amerikaiak Szerbiát a bűnözés, a korrupció és az orosz befolyás sötét színeivel festik meg, ami minden téren és minden kérdésben a kapcsolatok további megromlásához vezethet minden nyugati országgal

– mondta Janković, aki szerint beszédes tény, hogy Szerbia nem léptetett életbe viszontintézkedéseket az amerikai szolgálatok vezetőivel szemben, a kritikák maradtak Vučić éles hangú kiszólásának szintjén (nem Vulin irodájában, hanem a Fehér Házban találtak kokaint).

A lényeg azonban nem az, hogy a szerb elnök ebből a nyilvánosság előtt hogyan mossa ki magát, hanem az, hogy ennek a helyzetnek nem kellett volna idáig fajulnia: Vulinnak nem kellett volna azon a helyen találnia magát, ahol most van, de ha amikor már ott volt, akkor nem kellett volna megvárni a szankciók nyilvános bevezetését, merthogy “nem nyilvánosan” már régóta érvényben vannak.

szolgálat

Amikor a kender virágzott – ezzel a címmel tett közzé elemzést egy másik szerb hetilap, amihez ezt a képet akasztotta, Vulin még szociális és munkaügyi miniszter korában (Forrás: Twitter)

A Nyugat és Magyarország

Ha Szerbia együttműködése megszűnik az Egyesült Államokkal, akkor az nemcsak Amerikával szakad meg, hanem a nyugati blokk országainak titkosszolgálataival is, ami akadályozza a hírszerzési információkhoz, forrásokhoz és támogatásokhoz való hozzáférést a terrorizmus, a szervezett bűnözés és más fenyegetések elleni küzdelemben.

– A mi biztonsági szolgálatainkban, legyen bármilyen abszurd is, ennek sokan örülnek. Azokról van szó, akiknek közvetlen károkat okoz ez az együttműködés, mert nem tehetik azt, amit akarnak, anélkül, hogy ne derüljön ki

– állapította meg Janković, aki szerint egyetlen ország, még Szerbia sem elég erős ahhoz, hogy a biztonság, a gazdaság és a politika területén egyedül járja a világot, így nem marad más, minthogy kelet felé forduljon, ami a mai világban összetűzést jelent a Nyugattal, ez a közelmúltban (1999) egyszer már megtörtént, és tudjuk, hogy mi lett annak a háborús kalandnak a vége.

A volt ombudsman hozzátette, hogy a Nyugat felé fordulás is összetűzést jelentene, de a Putyin féle rezsimmel, és felvetődne a kérdés, hogy Szerbia számára történelmi és emberi szempontból jobb-e a megszállást és egy szuverén ország lerohanását támogatni.

– És akkor készen állunk-e arra, hogy bármely hatalom megtegye ugyanezt velünk, például abban az esetben, ha az orosz vagy valami még keletebb katonai-politikai komplexumhoz kívánunk csatlakozni? Könnyű bátran meghalni, viszont nehéz rossz választással élni

– jegyezte meg Janković, aki mindennek ellenére nem hiszi, hogy a Vulin elleni szankciókkal Amerika és a Nyugat meg akarja szüntetni a biztonsági együttműködést Szerbiával, hanem éppen ellenkezőleg, bizonyos határokat szeretne meghúzni, hogy lehetővé tegye az együttműködés folytatását és fejlődését.

– Szolgálataink egyébként a közelmúlt történetének legalacsonyabb szintjére süllyesztették a nemzetközi együttműködést, kivéve az orosz és talán magyar kollégákkal, de szerintem ez nem tartható fenn

– jelentette ki az alapvető emberi jogok volt szerbiai biztosa a belgrádi Vreme című hetilapnak adott hosszú interjújában.

Az interjú második felében arról van szó, hogy miként söpörte be maga alá a szerb elnök a titkosszolgálatokat, hogyan befolyásolják a külföldi titkosszolgálatok a szerbiai eseményeket, és milyen kapcsolatokat ápol a szerbiai vezetés a bűnözéssel.

Abban kerül bővebben kifejtésre az itteni cikk címe is, miszerint múltban a szolgálatok használták a bűnözőket, most viszont a bűnözők a szolgálatokat.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava