Connect with us

Koszovó

Két koszovói szerb szervezet került indexre, Kurti nem egyeztetett senkivel sem

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

index, északi
Két koszovói rendőr és egy Északi Brigád graffiti, amely jelzi, hogy ott vannak! De kik és hol? (Forrás: Koha)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A koszovói kormány két koszovói szerb csoportot tett indexre, vagyis nyilvánított terrorista szervezetnek, szerb részről ugyanakkor az úgynevezett Északi Brigád (Severna brigada) és a Polgári Védelem (Civilna zaštita) nevet viselő, illetve nem viselő csoport létét is vitatják. Az utóbbit állítólag 8-10 évvel ezelőtt felszámolták, az előbbi viszont a szerbek szerint nem is létezett.

Nincs, és mégis van

Albin Kurti közölte, hogy a koszovói biztonsági szervek szerint értékelése alapján a Polgári Védelem nevű illegális formáció és annak tagjai, valamint az Északi Brigád komoly és közvetlen fenyegetést jelent Koszovó alkotmányos rendjére és biztonságára.

A koszovói miniszterelnök konkrét bizonyítékokat nem szolgáltatott ezekkel a csoportokkal kapcsolatban, szerinte azonban ezek a csoportok “terrorista elemekkel” együttműködve hajtották végre a BALK által “álságos tüntetésnek” nevezett zvečani demonstrációt, amely során a szerbek KFOR-katonákat, köztük magyarokat is bántalmaztak.

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter szerint a mostani intézkedés “nem érint senkit, aki nem követett el bűncselekményeket a Polgári Védelem és Északi Brigád terrorszervezetté nyilvánítása előtt”, értse ki hogy akarja!

A koszovói belügyminiszter Milan Milenković Lune kick-box edző letartóztatását követően úgy fogalmazott, hogy az említett személy a Polgári Védelem “bűnözői csoport” egyik vezetőjeként a zvečani események szervezője volt, és belgrádi utasításra hajtott végre különböző bűncselekményeket, beleértve ebbe a koszovói rendőrök elleni támadásokat is.

A szerbek szerint viszont csak szimplán egy sportemberről van szó, aki kick-box bajnokokat nevelt, letartóztatását követően tizenéves, vagyis kiskorú tanítványai tüntettek a szabadon bocsátásáért, és nyilatkoztak a szerbiai televízióknak.

A szerbek nem tagadják, hogy a Polgári Védelem valóban létezett, és a kétezres évek elején azért alakult, hogy védelmezze a szerb népességet az albánok támadásaival szemben, egyes források szerint azonban 2013-ban, más források szerint viszont 2015-ben feloszlatták.

A “SzerbSasAI” közlése szerint Északi Brigád néven egyetlen szervezetet sincs bejegyezve – bár tegyük hozzá, hogy a terrorszervezeteknek nem az a legfőbb tulajdonságuk, hogy bárhol is regisztrálják magukat, és előre bejelentett gyilkosságokat követnek el, ilyenek csak az irodalomban vannak, nyilván ott is a fikció szintjén.

Az említett szerb propagandarobot által ékes angol nyelven elmondott tájékoztatás szerint az Északi Brigádnak nincs tagsági listája sem – nyilván az ilyen csoportok névsorolvasást sem igen tartanak! – ráadásul arra sincs bizonyíték, hogy találkozókat, ne adj isten “terrorista teadélutánokat” tartottak volna.

A csoport jelenlétére csak a (Kosovska) Mitrovicában található graffitik szolgálhatnak bizonyítékként, amelyek szerint az Északi Brigád azt üzeni a helyi szerbeknek, hogy ne féljenek, mert ők ott vannak, egy másik, ehhez a “nem létező csoporthoz” köthető üzenet szerint pedig “az ellenállás mindenkinek a kötelessége minden egyes lépés megtételekor”, amit áttételesen lehet úgy értelmezni, hogy ez már erőszakra történő felbujtás.

A SzerbSasAI szerint a két szervezet terrorista csoporttá történt nyilvánításával a koszovói önjelölt kormánynak az a célja, hogy kriminalizálja a koszovói szerb társadalmat, amivel “Európa szívében, Koszovó északi részén pokolian nehéz helyzetet idéz elő”.

Az előbb már említett Xhelal Sveçla szerint ez a koszovói szerbek szempontjából is jó döntés, mert “egyértelműen elkülöníti az északi önkormányzatok lakosságát a terrorista csoportoktól/szervezetektől”, ez által pedig a békés és biztonságos életet garantálja, és “megóvja a koszovói szerb állampolgárokat a terrorista csoportok/egységek folyamatos zsarolásaitól, fenyegetéseitől és támadásaitól”.

A koszovói belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan egyeztettek minden szövetségesükkel, akikkel hol egyetértettek, hol pedig nem, de kétségtelenül, egyeztettek ebben a kérdésben is, bár a szövetségesek nem így emlékeznek.

Az amerikaiak háborognak

Az amerikaiaknak nem tetszik, hogy a koszovói kormány ismét nem egyeztetett senkivel, még velük sem, de más nyugati nagykövetségek, a britek és a németek is sorra jelezték, hogy a pristinai vezetés őket sem értesítette a két “itt a piros, hol a piros” jellegű koszovói szerb szervezet indexre tételéről, illetve a terrorista csoporttá történő nyilvánítás tervéről.

Az amerikai külügyminisztérium a Szabad Európa/Szabadság Rádió balkáni szolgálatához eljuttatott nyilatkozatában elítélte a közelmúltbeli erőszakos cselekményeket, amelyek során a NATO-KFOR békefenntartók sérültek meg a tiltakozó szerbekkel való összecsapásokban, és szorgalmazta az elszámoltatást, de azt mondta, hogy Pristinának “koordinálni kellett volna a lépését a szövetségesekkel.

A State Department közlése szerint a pristinai hatóságoknak össze kellett volna hangolniuk a lépést Koszovó legközelebbi nemzetközi partnereivel, beleértve azokat is, akiknek elsődleges felelősségük Koszovó stabilitásának biztosítása”.

Az amerikai külügyminisztérium egy korábbi dörgedelmes felszólítást követően most még dörgedelmesebben felszólította Koszovót, hogy “tartózkodjon az egyoldalú lépésektől, miközben az USA minden féllel együtt dolgozik a jelenlegi válság megoldásán”.

Nyilván, ha az említett nagykövetségek nem kaptak értesítést a koszovói kormánytól, akkor joggal feltételezhetjük, hogy a magyar nagykövetséget sem tájékoztatták előzetesen arról, hogy terrorista szervezetnek nyilvánítják az állítólagos két szerb csoportot, amelynek nem listázott tagjai magyarokat is bántalmaztak.

Bár ha jobban meggondoljuk, akkor az is előfordulhat, hogy a KFOR-katonák, köztük a magyarok is, önmagukat kezdték ütlegelni a védtelen, vagyis a “meztelen kezű szerb nép” (goloruki narod) láttán, mert mélységes lelkiismeretfurdalást éreztek amiatt, hogy akadályozták a népakarat (demokrácia) beteljesülését.

Az meg egyenesen rágalom, hogy a “meztelen kezű népet” bárki is instruálta és netalán arra biztatta volna, esetleg Belgrádból, hogy “demokratikus jogaival élve” félholtra verje a KFOR-katonákat egy olyan bábállam területén, amely egyre hálátlanabb és hálátlanabb a gazdái irányában.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava