Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

Egyre több a fenyegetés, a horvát miniszterelnöknek és az államfőnek is jut belőle

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fenyegetés
Daniel Markić beismerte: még mindig nem tudják, hogy ki fenyegette meg a miniszterelnököt és a kormány tagjait (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

A horvát titkosszolgálat (Sigurnosno–obavještajna agencija, SOA) egyelőre nem tudja, hogy május elején ki fenyegette meg a horvát kormányt és a miniszterelnököt. A szervezet vezetője szerint az viszont megállapítható, hogy egyre több fenyegetés éri a horvát vezetőket, beleértve ebbe a miniszterelnököt és az államfőt is.

Hevesebbé vált a közbeszéd

Daniel Markić a zágrábi Nova csatorna esti híradójának beismerte: még mindig nem tudják, hogy ki fenyegette meg a miniszterelnököt és a kormány tagjait több, mint két héttel ezelőtt.

– Egyelőre dolgozunk ezen az ügyön, vagyis ezeken az ügyeken. Mostanában enyhén megnőtt a fenyegetések száma, ez ciklusosan megy végbe

– mondta a Novának nyilatkozva Markić, aki megjegyezte, hogy ha történnek bizonyos események, azok provokálhatják az “instabil személyeket”, hogy ők is bekapcsolódjanak.

A SOA igazgatója az esettel, illetve az esetekkel kapcsolatban részleteket nem árult el, csak annyit mondott, hogy a titkos szolgálat is, és a rendőrség is aktívan dolgozik az ügyeken.

Elmondása szerint a helyzetről megbeszélést folytattak az ország vezető embereivel, ugyanakkor nem kommentálta sem a miniszterelnöki, sem az államfői észrevételeket, mert úgy vélte, hogy mindkét vezető rendelkezhet saját véleménnyel a SOA elemzéseitől függetlenül.

A horvát kormány ellen három évvel ezelőtt már kíséreltek meg támadást, aminek következtében egy posztoló rendőr súlyos sebesülést szenvedett, a merénylő pedig öngyilkos lett.

Az államfőt is fenyegetik

Az igazgató hozzátette, hogy a miniszterelnök mellet Zoran Milanović köztársasági elnök is kapott fenyegetéseket, nemcsak most, hanem korábbi miniszterelnökösködése idején is.

A SOA vezetője felhívta a figyelmet egy általa nyugatinak nevezett jelenség meghonosodására is.

– A politikai szóhasználat és a közbeszéd is felforrósodott Horvátországban, ezt nem mi, horvátok találtuk ki, ez, sajnos, más nyugati országokból jön

– jelentette ki Markić, aki szerint a néha talán “túl heves” politikai diskurzus “reagálásokat válthat ki” a társadalom egyes tagjaiban.

A horvát polgári titkosszolgálat vezetője szerint vannak olyan csoportok, amelyek bizonyos országokhoz kötődnek, és támadják a horvát intézményeket, az EU-t és a NATO-t.

Ezzel kapcsolatban Markić elmondta, hogy határozottan megszaporodott az Oroszország irányából érkező kibertámadások száma.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava