Connect with us

Szerbia

Óvodai alkalmazottak tüntettek az alacsony bérek miatt, szociális esetnek számítanak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Óvodai alkalmazottak
Óvó nénik tüntettek Belgrádban a nőnap alkalmából (Forrás: Danas)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Utcára vonultak az óvodai alkalmazottak Belgrádban, hogy tiltakozzanak az alacsony bérek miatt. A szerb fővárosban mintegy 2000 óvodai alkalmazott tüntetett, mert a fizetésük alacsonyabb a belgrádi átlagnál, és mert nem kapták meg az egy évvel ezelőtt beígért szolidaritási segélyt, ami már önmagában is megalázó, ezt a segély ugyanis azoknak utalják ki, akik szociális esetnek számítanak. Az eseményről általában az ellenzéki média számolt be.

Az óvodai dolgozók “történelmi minimumon”

A demonstrálók azért tiltakoztak, mert a fizetésük alacsonyabb a belgrádi átlagnál, vagyis már három éve történelmi minimumokat dönt, ráadásul az iskoláskor előtti nevelésben résztvevők egyharmada minimálbéren van.

A felvonulók arra panaszkodnak, hogy a munkáltató szerepét betöltő fővárosi önkormányzat továbbra sem reagál egyetlen kérésükre sem, amely a munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítására irányul.

Az egyik szakszervezeti vezető szerint az óvodai alkalmazottak azért vonultak az utcára, mert szeretnék tudatni a városi hatóságokkal, hogy miért lehetetlenült el a helyzetük.

– Abba a helyzetbe kerültünk, amikor azt kell bizonygatnunk kell, hogy mikor kaptunk legutóbb szolidaritási segélyt, amely már egy évet késik. A szociális segélyt azért kapjuk, mert szociális esetek vagyunk

Ovodai lázadás

Óvónők lázadása Belgrádban (Forrás: Danas)

– mondta Vesna Janjić szakszervezeti vezető, aki különösen megalázónak tartja, hogy az iskoláskor előtti nevelésben dolgozók egyharmada minimálbéren, vagyis 742 forintnak megfelelő órabéren van, így a havi nettó fizetésük körülbelül 130 ezer forintnak felel meg.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Szerbiában nagy erőkkel folyik a hadsereg feltöltése, a katonának jelentkező fiataloknak 1700-2000 eurónak megfelelő havibért ajánlanak.

Ebből az következik, hogy a katonák ötszörös megbecsülésben részesülnek, mint az óvodai alkalmazottak.

A tiltakozó akció résztvevői beszéltek azokról az állítólagos fenyegetésekről is, amelyeket a szerdai megmozdulás előtt kaptak, miszerint ha részt vesznek a tüntetésen, akkor a szolidaritási segélyt is megvonják tőlük.

Az előbb említett szakszervezeti vezető szerint a belgrádiak számára nagyon jó hír, hogy szeptembertől a tervek szerint ingyenes lesz az óvoda a fővárosban, ám kétségét fejezete ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi körülmények miatt ez az óvodai intézmények dolgozóinak is jó hír.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava