Connect with us

Szerbia

Óvodai alkalmazottak tüntettek az alacsony bérek miatt, szociális esetnek számítanak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Óvodai alkalmazottak
Óvó nénik tüntettek Belgrádban a nőnap alkalmából (Forrás: Danas)
Olvasási idő: 1 perc

Utcára vonultak az óvodai alkalmazottak Belgrádban, hogy tiltakozzanak az alacsony bérek miatt. A fővárosban mintegy 2000 óvodai alkalmazott tüntetett, mert a fizetésük alacsonyabb a belgrádi átlagnál, és mert nem kapták meg az egy évvel ezelőtt beígért szolidaritási segélyt, ami már önmagában is megalázó, ezt a segély ugyanis azoknak utalják ki, akik szociális esetnek számítanak. Az eseményről általában az ellenzéki média számolt be.

Az óvodai dolgozók „történelmi minimumon”

A demonstrálók azért tiltakoztak, mert a fizetésük alacsonyabb a belgrádi átlagnál, vagyis már három éve történelmi minimumokat dönt, ráadásul az iskoláskor előtti nevelésben résztvevők egyharmada minimálbéren van.

A felvonulók arra panaszkodnak, hogy a munkáltató szerepét betöltő fővárosi önkormányzat továbbra sem reagál egyetlen kérésükre sem, amely a munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítására irányul.

Az egyik szakszervezeti vezető szerint az óvodai alkalmazottak azért vonultak az utcára, mert szeretnék tudatni a városi hatóságokkal, hogy miért lehetetlenült el a helyzetük.

Abba a helyzetbe kerültünk, amikor azt kell bizonygatnunk kell, hogy mikor kaptunk legutóbb szolidaritási segélyt, amely már egy évet késik. A szociális segélyt azért kapjuk, mert szociális esetek vagyunk
Ovodai lázadás

Óvónők lázadása Belgrádban (Forrás: Danas)

– mondta Vesna Janjić szakszervezeti vezető, aki különösen megalázónak tartja, hogy az iskoláskor előtti nevelésben dolgozók egyharmada minimálbéren, vagyis 742 forintnak megfelelő órabéren van, így a havi nettó fizetésük körülbelül 130 ezer forintnak felel meg.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Szerbiában nagy erőkkel folyik a hadsereg feltöltése, a katonának jelentkező fiataloknak 1700-2000 eurónak megfelelő havibért ajánlanak.

Ebből az következik, hogy a katonák ötszörös megbecsülésben részesülnek, mint az óvodai alkalmazottak.

A tiltakozó akció résztvevői beszéltek azokról az állítólagos fenyegetésekről is, amelyeket a szerdai megmozdulás előtt kaptak, miszerint ha részt vesznek a tüntetésen, akkor a szolidaritási segélyt is megvonják tőlük.

Az előbb említett szakszervezeti vezető szerint a belgrádiak számára nagyon jó hír, hogy szeptembertől a tervek szerint ingyenes lesz az óvoda a fővárosban, ám kétségét fejezete ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi körülmények miatt ez az óvodai intézmények dolgozóinak is jó hír.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az -hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: