Connect with us

Szerbia

Nekiment a Szerbiában működő két orosz hírportál a brit nagykövetnek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A "felkendőzött" brit nagykövet
A "felkendőzött" brit nagykövet ebben a szerelésben ment be a szerb elnöki hivatalba (Forrás: Tanjug)
A cikk meghallgatása

A Szputnyik és a Russia Today orosz hírportál szerbiai kiadását az dühítette fel, hogy Sian MacLeod brit nagykövet a szerb elnökkel találkozva pénteken (március 3-án) egy kendőt viselt, amelyre Ukrajna himnuszának néhány sora díszelgett. A nagykövet ugyan azért ment be a szerb elnöki hivatalba, hogy meghívja az Aleksandar Vučićot III. Károly brit uralkodó koronázási ünnepségére, ám öltözködésével “más tartalmat is adott” a megjelenésének. Mindeközben Belgrádban kibukott még egy újabb “politikai csontváz” a szekrényből.

Elkendőzött meghívás

A szerb elnök pénteken (március 3-án) fogadta Sian MacLeodot, aki egy kendővel a nyakában jelent meg a szerb elnöki palotában, amelyen az ukrán himnusz néhány sora volt olvasható.

– Elpusztulnak az ellenségeink, mint harmat a napon,
Testvérek, mi is úrrá leszünk a hazánkon.

Az ilyesmi más körülmények között is elég furcsa gesztus lenne, a jelenlegi helyzetben azonban végképp az, miután egy nagyhatalmi státuszra törő ország nagykövete a fogadó ország elnökével találkozva egy harmadik ország himnuszának az idézetét tartalmazó kendővel jelenik meg, valószínűleg nem minden szándéktól és üzenettől mentesen.

Az orosz propagandagépezet két mozgatórugója pedig kapva kapott az alkalmon, hogy elverje a port a moszkvai kormányzati körökben igencsak gyűlölt briteken, így az orosz média Belgrádban szerkesztett, és szerb nyelven megjelenő portáljai “szándékos provokációnak” minősítették a brit nagykövet “nyugatias” öltözködési stílusát.

A Szputnyik Szerbia és a Russia Today Balkán szerint ez nyomásgyakorlásként értelmezhető Szerbiára, amely nem csatlakozott az Oroszországgal szembeni szankciókhoz.

A Szputnyik Belgrádban szerkesztett szerbiai kiadása úgy vélte, hogy ez egy “botrányos üzenet” és egy “nem diplomatikus lépés” a brit nagykövet részéről, a Russia Today Balkán szintén szerb nyelvű portálja szerint pedig szimpla “provokációról” van szó, ami által MacLeod nagykövet “megbukott a jó ízlés próbáján”.

Még egy csontváz a szekrényből

Leszólta a brit nagykövetet

Leszólta a brit nagykövetet ez a kilencvenes évekből visszamaradt “politikai csontváz”

Az is különösen siralmas, de egyúttal jellemző is, hogy mindkét Oroszország által patronált média Vladislav Jovanović volt jugoszláv/szerb diplomatát találta meg, aki a Russia Today számára kifejtette, hogy MacLeod ezzel a gesztussal átlépte a “normális diplomáciai magatartás határát”.

Itt jegyzendő meg, hogy az RT & Szputnyik pontosan tudta, hogy kinek a véleményét kell kikérni, hogy ne fussanak lyukra, Jovanović ugyanis a háborús bűnökkel meggyanúsított, de a halála miatt el nem ítélt Slobodan Milošević volt szerb, majd jugoszláv elnök közeli munkatársának számított, és a kilencvenes években a miloševići Jugoszlávia külügyminisztere, majd ENSZ-nagykövete talált lenni, ebben a minőségeiben pedig néhány határt maga is átlépett, ami nem csak a jóízlést illeti.

– Ez nem politikai üzenet, hanem a primitív módja annak, hogy nyomást gyakoroljanak arra, aki nem úgy viselkedik, ahogy ők szeretnék

– jegyezte meg Jovanović a Russia Today hasábjain, amit még megtoldott azzal a véleménnyel, miszerint “nevetséges azt látni, hogy egy ilyen pozícióban lévő ember a propaganda ilyen alacsony formáját használja”.

Jovanović szerint minden nagykövetnek joga van saját országa érdekeit promózni (népszerűsíteni), de az nem megengedett, hogy kritizálja a fogadó országot, és nyomást gyakoroljon rá.

A miloševići diktatúrát látványosan kiszolgáló Jovanović most sem hazudtolta meg önmagát, és maga is tett egy sajátos megjegyzést, amellyel Nagy- Britannia összes női lakóját megsértette.

– A brit hölgyek soha nem voltak híresek az eleganciáról és a jó ízlésről, még akkor sem, ha miniszterelnökök lettek

– mondta a kilencvenes évekből visszamaradt politikai csökevény, aki különböző YouTube-s csatornákon – és nem csak ott – továbbra is szorgalmasan hintegeti a szerb nacionalizmus magvait.

A szerb elnök és a brit nagykövet

Végre részt vehet egy koronázáson a szerb elnök, amit kendőzetlen örömmel fogadott (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Jovanović hasonló szellemben nyilatkozott a Szputnyiknak is, ahonnan most csak azt idéznénk tőle, hogy “a brit nagykövet ezzel a (kendős) gesztussal csatlakozott a Nyugat harcos politikájához, amelyet Oroszország ellen folytat Ukrajnával kapcsolatban”.

Ebben van némi igazság – függetlenül attól, hogy ki mondja – akárcsak abban is, hogy ez a gesztus nem kezelhető egyetlen személy elszigetelt hóbortjának, mert Sian MacLeod nem magánszemélyként ment be a szerbiai elnöki hivatalba, hanem Nagy- Britannia nagyköveteként, és – a jelek szerint – Ukrajna “kendőzött szószólójaként”.

A Metának lesz még dolga

Történt, ami történt, a szerb elnök elővette kedvenc Instagramját, mivelhogy megahatódott attól, hogy végre egy koronázáson vehet részt.

– Megköszöntem a meghívást a III. Károly király közelgő koronázási ceremóniáján való részvételre, ami hazánk számára különleges megtiszteltetés

– jegyezte meg az Instagramon Vučić a “haza én vagyok” manírját felvéve, miután arról is elbeszélgetett a brit nagykövettel, hogy intenzívebbé kellene tenni a két ország – mármint a Szerbia és Nagy- Britannia – közötti gazdasági együttműködést, hiszen jelentős lehetőségek nyílnak a brit befektetések volumenének növelésére Szerbiában, miközben tovább serkenthetnék a két ország közötti kereskedelmi forgalmat.

És persze, hogy beszélt a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozásáról, hogyne beszélt volna, anélkül az utóbbi időben egyetlen nap sem virrad rá, hogy ezt ne mantrázná el százszor.

Brit nagykövet okán

Talán mondani sem kell, hogy a szerb elnöki bejegyzést számtalan éltető, dicsérő, magasztaló, stb. hozzászólás követte, úgy tűnik, hogy a Meta nem végzett jó munkát, és továbbra is működik a Szerb Haladó Párt internetes különítménye, amelynek az a feladata, hogy glóriát rajzoljon a szerb elnök feje köré.

Ráadásul a vučići Instagram az a hely, ahol az írástudatlanok is kibontakozhatnak, és leírhatják – nem tévedés, leírhatják – “értékes véleményüket”, mint ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava