Connect with us

Szerbia

Nekiment a Szerbiában működő két orosz hírportál a brit nagykövetnek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A "felkendőzött" brit nagykövet
A "felkendőzött" brit nagykövet ebben a szerelésben ment be a szerb elnöki hivatalba (Forrás: Tanjug)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A Szputnyik és a Russia Today orosz hírportál szerbiai kiadását az dühítette fel, hogy Sian MacLeod brit nagykövet a szerb elnökkel találkozva pénteken (március 3-án) egy kendőt viselt, amelyre Ukrajna himnuszának néhány sora díszelgett. A nagykövet ugyan azért ment be a szerb elnöki hivatalba, hogy meghívja az Aleksandar Vučićot III. Károly brit uralkodó koronázási ünnepségére, ám öltözködésével „más tartalmat is adott” a megjelenésének. Mindeközben Belgrádban kibukott még egy újabb „politikai csontváz” a szekrényből.

Elkendőzött meghívás

A szerb elnök pénteken (március 3-án) fogadta Sian MacLeodot, aki egy kendővel a nyakában jelent meg a szerb elnöki palotában, amelyen az ukrán himnusz néhány sora volt olvasható.

– Elpusztulnak az ellenségeink, mint harmat a napon,
Testvérek, mi is úrrá leszünk a hazánkon.

Az ilyesmi más körülmények között is elég furcsa gesztus lenne, a jelenlegi helyzetben azonban végképp az, miután egy nagyhatalmi státuszra törő ország nagykövete a fogadó ország elnökével találkozva egy harmadik ország himnuszának az idézetét tartalmazó kendővel jelenik meg, valószínűleg nem minden szándéktól és üzenettől mentesen.

Az orosz propagandagépezet két mozgatórugója pedig kapva kapott az alkalmon, hogy elverje a port a moszkvai kormányzati körökben igencsak gyűlölt briteken, így az orosz média Belgrádban szerkesztett, és szerb nyelven megjelenő portáljai „szándékos provokációnak” minősítették a brit nagykövet „nyugatias” öltözködési stílusát.

A Szputnyik Szerbia és a Russia Today Balkán szerint ez nyomásgyakorlásként értelmezhető Szerbiára, amely nem csatlakozott az Oroszországgal szembeni szankciókhoz.

A Szputnyik Belgrádban szerkesztett szerbiai kiadása úgy vélte, hogy ez egy „botrányos üzenet” és egy „nem diplomatikus lépés” a brit nagykövet részéről, a Russia Today Balkán szintén szerb nyelvű portálja szerint pedig szimpla „provokációról” van szó, ami által MacLeod nagykövet „megbukott a jó ízlés próbáján”.

Még egy csontváz a szekrényből

Leszólta a brit nagykövetet

Leszólta a brit nagykövetet ez a kilencvenes évekből visszamaradt „politikai csontváz”

Az is különösen siralmas, de egyúttal jellemző is, hogy mindkét által patronált média Vladislav Jovanović volt jugoszláv/szerb diplomatát találta meg, aki a Russia Today számára kifejtette, hogy MacLeod ezzel a gesztussal átlépte a „normális diplomáciai magatartás határát”.

Itt jegyzendő meg, hogy az RT & Szputnyik pontosan tudta, hogy kinek a véleményét kell kikérni, hogy ne fussanak lyukra, Jovanović ugyanis a háborús bűnökkel meggyanúsított, de a halála miatt el nem ítélt Slobodan Milošević volt szerb, majd jugoszláv elnök közeli munkatársának számított, és a kilencvenes években a miloševići Jugoszlávia külügyminisztere, majd ENSZ-nagykövete talált lenni, ebben a minőségeiben pedig néhány határt maga is átlépett, ami nem csak a jóízlést illeti.

– Ez nem politikai üzenet, hanem a primitív módja annak, hogy nyomást gyakoroljanak arra, aki nem úgy viselkedik, ahogy ők szeretnék

– jegyezte meg Jovanović a Russia Today hasábjain, amit még megtoldott azzal a véleménnyel, miszerint „nevetséges azt látni, hogy egy ilyen pozícióban lévő ember a propaganda ilyen alacsony formáját használja”.

Jovanović szerint minden nagykövetnek joga van saját országa érdekeit promózni (népszerűsíteni), de az nem megengedett, hogy kritizálja a fogadó országot, és nyomást gyakoroljon rá.

A miloševići diktatúrát látványosan kiszolgáló Jovanović most sem hazudtolta meg önmagát, és maga is tett egy sajátos megjegyzést, amellyel Nagy- Britannia összes női lakóját megsértette.

– A brit hölgyek soha nem voltak híresek az eleganciáról és a jó ízlésről, még akkor sem, ha miniszterelnökök lettek

– mondta a kilencvenes évekből visszamaradt politikai csökevény, aki különböző YouTube-s csatornákon – és nem csak ott – továbbra is szorgalmasan hintegeti a szerb nacionalizmus magvait.

A szerb elnök és a brit nagykövet

Végre részt vehet egy koronázáson a szerb elnök, amit kendőzetlen örömmel fogadott (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Jovanović hasonló szellemben nyilatkozott a Szputnyiknak is, ahonnan most csak azt idéznénk tőle, hogy „a brit nagykövet ezzel a (kendős) gesztussal csatlakozott a Nyugat harcos politikájához, amelyet Oroszország ellen folytat Ukrajnával kapcsolatban”.

Ebben van némi igazság – függetlenül attól, hogy ki mondja – akárcsak abban is, hogy ez a gesztus nem kezelhető egyetlen személy elszigetelt hóbortjának, mert Sian MacLeod nem magánszemélyként ment be a szerbiai elnöki hivatalba, hanem Nagy- Britannia nagyköveteként, és – a jelek szerint – Ukrajna „kendőzött szószólójaként”.

A Metának lesz még dolga

Történt, ami történt, a szerb elnök elővette kedvenc Instagramját, mivelhogy megahatódott attól, hogy végre egy koronázáson vehet részt.

– Megköszöntem a meghívást a III. Károly király közelgő koronázási ceremóniáján való részvételre, ami hazánk számára különleges megtiszteltetés

– jegyezte meg az Instagramon Vučić a „haza én vagyok” manírját felvéve, miután arról is elbeszélgetett a brit nagykövettel, hogy intenzívebbé kellene tenni a két ország – mármint a Szerbia és Nagy- Britannia – közötti gazdasági együttműködést, hiszen jelentős lehetőségek nyílnak a brit befektetések volumenének növelésére Szerbiában, miközben tovább serkenthetnék a két ország közötti kereskedelmi forgalmat.

És persze, hogy beszélt a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozásáról, hogyne beszélt volna, anélkül az utóbbi időben egyetlen nap sem virrad rá, hogy ezt ne mantrázná el százszor.

Brit nagykövet okán

Talán mondani sem kell, hogy a szerb elnöki bejegyzést számtalan éltető, dicsérő, magasztaló, stb. hozzászólás követte, úgy tűnik, hogy a Meta nem végzett jó munkát, és továbbra is működik a Szerb Haladó Párt internetes különítménye, amelynek az a feladata, hogy glóriát rajzoljon a szerb elnök feje köré.

Ráadásul a vučići Instagram az a hely, ahol az írástudatlanok is kibontakozhatnak, és leírhatják – nem tévedés, leírhatják – „értékes véleményüket”, mint ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava