Connect with us

Szerbia

Szerbiában hat embert vettek őrizetbe 7,5 millió dollár elsikkasztása miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Sikkasztás a köbön
Sikkasztás a köbön a szerbiai Elektromos Műveknél, vajon mi van a háttérben? (Forrás: Blic, Tanjug)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Sikkasztás a köbön! Szerbiában a Legfelsőbb Ügyészség Korrupció Elleni Különleges Főosztályának utasítására hat személyt vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint „precíz számítások szerint” 7.458.050 dollárt sikkasztottak el, amivel megkárosították az ottani közvállaltként működő Elektromos Műveket, „közkedvelt nevén”, az EPS-t. A sikkasztás a kostolaci hőerőműhöz kötődik, és az odavezető vasútvonal kiépítésével kapcsolatos. Az elkövetők el nem végzett vagy csak félig elvégzett munkákat fizetettek meg a szerb Elekromos Művekkel.

Hogyan sikkasztottak el 7,5 millió dollárt?

Az őrizetbe vett személyek egy része az EPS dolgozója, más része pedig a vasúti építkezés kivitelezéséért és ellenőrzéséért felelős személyek, akik a Közlekedési Intézetben, az Italiana Costrucioni s.p.a. és a Bauwesen cégnél voltak alkalmazásban.

Az ellenőrzésért felelős személyek a 2017. szeptembertől 2018. december végéig tartó időszakban olyan dokumentációt készítettek és hitelesítettek, amelyben valótlanul állították, hogy bizonyos munkák elvégzésre kerültek, amelyeket vagy meg sem kezdtek, vagy csak részben fejeztek be a Stig település vasúti állomása és a Kostolac B hőerőmű között.

A sikkasztás miatt itt nem épült a vasút

A stigi állomás: a sikkasztás miatt itt nem épült (Forrás: SrbijaPlus)

Ezután a Közlekedési Intézet illetékese aláírta és hitelesítette a dokumentációt és a számlákat, majd a szerbiai Elektromos Művek két projektfelelőse megbízást adott az el nem végzett munkák kifizetésére.

Mindennek az volt a célja, hogy az Italiana Costrucioni s.p.a belgrádi fióktelepe és „Bauwesen” d.o.o. Lazarevac gazdálkodó egység illegális anyagi előnyökhöz jusson.

A sikkasztásban résztvevő személyek közül két kivétellel mindannyian hatvan év felettiek, vagyis erősen nyugdíj előtt állnak.

A szerbiai sajtóban megjelent nevekből arra lehet következtetni, hogy az őrizetbe vett személyek között nincs külföldi állampolgár, miután belgrádi, pozsareváci és valjevói illetőségű személyekről van szó.

Az esettel kapcsolatban Dubravka Đedović bányászati ​​és energiaügyi miniszter azt mondta, hogy nyilatkozataival nem kívánja befolyásolni az illetékes hatóságok munkáját, de hozzátette, hogy minden gyanút ki kell vizsgálni.

A miniszter „nesze semmi, fogd meg jól” alapon még hozzátette: biztos abban, hogy az illetékes hatóságok ebben az esetben megfelelően végzik a munkájukat.

Jellemző sikkasztás

Dragoslav Ljubičić, az szerbiai Elektromos Művekben tevékeny független szakszervezet, a „Nezavisnost” egyik vezetője azt mondta, hogy a 7,5 millió dolláros sikkasztás jól jellemzi az EPS-nél uralkodó korrupció szintjét.

– Mivel mással magyarázható, hogy 7,5 millió dollárt loptak el a mellékvágány kiépítése során

– jelentette ki Ljubičić, aki a dolgozók egy csoportjával az Alkotmánybíróság épülete előtt tüntetett a munkásoknak járó műszaki pótlékok kifizetésének elmaradása miatt.

A szakszervezeti vezető szerint 2005-től 2012-ig az Elektromos Művek 600 dolgozóját károsították meg, akiknek munkahelytől függően átlagosan 350 ezer dinárt, vagyis közel 3000 eurónak megfelelő összeget kellene kifizetni-e, a kamatok nélkül.

Goran Radosavljević gazdasági szakértő a letartóztatásokat követően azt mondta az ellenzéki N1-es televíziónak, hogy a jelek szerint a korrupciót még nem sikerült kiirtani a szerbiai Elektromos Műveknél.

– Sajnos, attól tartok, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és annak lehetünk a tanúi, hogy az EPS-ben újra és újra ilyen ügyek jönnek elő. A hasonló eseteknek a múltban nem volt semmilyen végkifejletük, aminek elég rossz üzenete van

– nyilatkozta a gazdasági szakértő, aki szerint a közel egy évtizede tartó rossz irányítás miatt tavaly összeomlott a rendszer, ám soha egyetlen lépés sem történt annak feltárására, hogy ki a felelős az eurómilliókban mérhető károkért.

Radosavljević hozzátette, hogy a munkálatok megkezdésének késése és az építkezések csúszása ismét fennakadásokat okozhat az áramszolgáltatásban, ami további veszteségekhez vezethet, és ennek nemcsak az Elektromos Művek, hanem az ország lakói is kárát látják.

Veszteséges a cég

A szerbiai Elektromos Művek február elején – vagyis nem sokkal a mostani őrizetbe vételek előtt – tette közzé tavalyi működésének eredményét, amely szerint 630 millió eurós veszteséget sikerült összehozni, de még ennek is örültek, mert a veszteség így is 200 millió euróval kisebb lett a vártnál.

A változás a tavalyi negyedik negyedévben történt, az utolsó három hónapban ugyanis az EPS – valami csoda folytán – 5,8 milliárd dináros, vagyis 50 millió eurós nyereséget realizált.

Sikkasztás

Itt válik majd láthatóvá a sikkasztás következménye (Screenshot)

A jelentés szerint a tervezettnél jobb pénzügyi eredmény annak köszönhető, hogy csökkent a külföldi árambeszerzés, illetve hogy visszaesett az áram ára a külföldi piacokon. Ezzel párhuzamosan kevesebbet költöttek szén vásárlására is.

A szerbiai Elektromos Művek tavaly nyolc százalékkal kevesebb áramot termelt, mint 2021-ben, és két százalékkal kevesebbet a tervezettnél.

Ezt azzal azzal a szárazsággal magyarázták, amely a Drina és a Duna vízgyűjtő területein tapasztalható, a másik ok pedig az, hogy a vártnál kevesebb szén érkezett a kolubarai szénbányából, közben viszont 20%-kal növekedett a gázüzemű erőművek teljesítménye.

A 7,5 millió dolláros sikkasztásból származó veszteséget valószínűleg nem a tavalyi jelentéshez csapták hozzá, mert négy-öt évvel ezelőtti eseményekről van szó, viszont nem zárható ki, hogy az ügynek lesznek politikai vonatkozásai is, mert Zorana Mihajlović, előző szerbiai bányászati ​​és energiaügyi miniszter dúlva-fúlva vette tudomásul a leváltását, és nemrégiben új párt alapításába kezdett.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból az nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti nemzeti sajtótájékoztatón a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotában leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, vagy esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava