Connect with us

Szerbia

Szerbiában hat embert vettek őrizetbe 7,5 millió dollár elsikkasztása miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Sikkasztás a köbön
Sikkasztás a köbön a szerbiai Elektromos Műveknél, vajon mi van a háttérben? (Forrás: Blic, Tanjug)
A cikk meghallgatása

Sikkasztás a köbön! Szerbiában a Legfelsőbb Ügyészség Korrupció Elleni Különleges Főosztályának utasítására hat személyt vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint “precíz számítások szerint” 7.458.050 dollárt sikkasztottak el, amivel megkárosították az ottani közvállaltként működő Elektromos Műveket, “közkedvelt nevén”, az EPS-t. A sikkasztás a kostolaci hőerőműhöz kötődik, és az odavezető vasútvonal kiépítésével kapcsolatos. Az elkövetők el nem végzett vagy csak félig elvégzett munkákat fizetettek meg a szerb Elekromos Művekkel.

Hogyan sikkasztottak el 7,5 millió dollárt?

Az őrizetbe vett személyek egy része az EPS dolgozója, más része pedig a vasúti építkezés kivitelezéséért és ellenőrzéséért felelős személyek, akik a Közlekedési Intézetben, az Italiana Costrucioni s.p.a. és a Bauwesen cégnél voltak alkalmazásban.

Az ellenőrzésért felelős személyek a 2017. szeptembertől 2018. december végéig tartó időszakban olyan dokumentációt készítettek és hitelesítettek, amelyben valótlanul állították, hogy bizonyos munkák elvégzésre kerültek, amelyeket vagy meg sem kezdtek, vagy csak részben fejeztek be a Stig település vasúti állomása és a Kostolac B hőerőmű között.

A sikkasztás miatt itt nem épült a vasút

A stigi állomás: a sikkasztás miatt itt nem épült vasút (Forrás: SrbijaPlus)

Ezután a Közlekedési Intézet illetékese aláírta és hitelesítette a dokumentációt és a számlákat, majd a szerbiai Elektromos Művek két projektfelelőse megbízást adott az el nem végzett munkák kifizetésére.

Mindennek az volt a célja, hogy az Italiana Costrucioni s.p.a belgrádi fióktelepe és “Bauwesen” d.o.o. Lazarevac gazdálkodó egység illegális anyagi előnyökhöz jusson.

A sikkasztásban résztvevő személyek közül két kivétellel mindannyian hatvan év felettiek, vagyis erősen nyugdíj előtt állnak.

A szerbiai sajtóban megjelent nevekből arra lehet következtetni, hogy az őrizetbe vett személyek között nincs külföldi állampolgár, miután belgrádi, pozsareváci és valjevói illetőségű személyekről van szó.

Az esettel kapcsolatban Dubravka Đedović bányászati ​​és energiaügyi miniszter azt mondta, hogy nyilatkozataival nem kívánja befolyásolni az illetékes hatóságok munkáját, de hozzátette, hogy minden gyanút ki kell vizsgálni.

A miniszter “nesze semmi, fogd meg jól” alapon még hozzátette: biztos abban, hogy az illetékes hatóságok ebben az esetben megfelelően végzik a munkájukat.

Jellemző sikkasztás

Dragoslav Ljubičić, az szerbiai Elektromos Művekben tevékeny független szakszervezet, a “Nezavisnost” egyik vezetője azt mondta, hogy a 7,5 millió dolláros sikkasztás jól jellemzi az EPS-nél uralkodó korrupció szintjét.

– Mivel mással magyarázható, hogy 7,5 millió dollárt loptak el a mellékvágány kiépítése során

– jelentette ki Ljubičić, aki a dolgozók egy csoportjával az Alkotmánybíróság épülete előtt tüntetett a munkásoknak járó műszaki pótlékok kifizetésének elmaradása miatt.

A szakszervezeti vezető szerint 2005-től 2012-ig az Elektromos Művek 600 dolgozóját károsították meg, akiknek munkahelytől függően átlagosan 350 ezer dinárt, vagyis közel 3000 eurónak megfelelő összeget kellene kifizetni-e, a kamatok nélkül.

Goran Radosavljević gazdasági szakértő a letartóztatásokat követően azt mondta az ellenzéki N1-es televíziónak, hogy a jelek szerint a korrupciót még nem sikerült kiirtani a szerbiai Elektromos Műveknél.

– Sajnos, attól tartok, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és annak lehetünk a tanúi, hogy az EPS-ben újra és újra ilyen ügyek jönnek elő. A hasonló eseteknek a múltban nem volt semmilyen végkifejletük, aminek elég rossz üzenete van

– nyilatkozta a gazdasági szakértő, aki szerint a közel egy évtizede tartó rossz irányítás miatt tavaly összeomlott a rendszer, ám soha egyetlen lépés sem történt annak feltárására, hogy ki a felelős az eurómilliókban mérhető károkért.

Radosavljević hozzátette, hogy a munkálatok megkezdésének késése és az építkezések csúszása ismét fennakadásokat okozhat az áramszolgáltatásban, ami további veszteségekhez vezethet, és ennek nemcsak az Elektromos Művek, hanem az ország lakói is kárát látják.

Veszteséges a cég

A szerbiai Elektromos Művek február elején – vagyis nem sokkal a mostani őrizetbe vételek előtt – tette közzé tavalyi működésének eredményét, amely szerint 630 millió eurós veszteséget sikerült összehozni, de még ennek is örültek, mert a veszteség így is 200 millió euróval kisebb lett a vártnál.

A változás a tavalyi negyedik negyedévben történt, az utolsó három hónapban ugyanis az EPS – valami csoda folytán – 5,8 milliárd dináros, vagyis 50 millió eurós nyereséget realizált.

Sikkasztás

Itt válik majd láthatóvá a sikkasztás következménye (Screenshot)

A jelentés szerint a tervezettnél jobb pénzügyi eredmény annak köszönhető, hogy csökkent a külföldi árambeszerzés, illetve hogy visszaesett az áram ára a külföldi piacokon. Ezzel párhuzamosan kevesebbet költöttek szén vásárlására is.

A szerbiai Elektromos Művek tavaly nyolc százalékkal kevesebb áramot termelt, mint 2021-ben, és két százalékkal kevesebbet a tervezettnél.

Ezt azzal azzal a szárazsággal magyarázták, amely a Drina és a Duna vízgyűjtő területein tapasztalható, a másik ok pedig az, hogy a vártnál kevesebb szén érkezett a kolubarai szénbányából, közben viszont 20%-kal növekedett a gázüzemű erőművek teljesítménye.

A 7,5 millió dolláros sikkasztásból származó veszteséget valószínűleg nem a tavalyi jelentéshez csapták hozzá, mert négy-öt évvel ezelőtti eseményekről van szó, viszont nem zárható ki, hogy az ügynek lesznek politikai vonatkozásai is, mert Zorana Mihajlović, előző szerbiai bányászati ​​és energiaügyi miniszter dúlva-fúlva vette tudomásul a leváltását, és nemrégiben új párt alapításába kezdett.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava