Connect with us

Szerbia

Zárt kapuk mögött játszik a Sheriff és a Partizan, hogy ne legyen államcsíny!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

DIVERZÁNSOK? A Moldovából kiutasított Partizan-szurkolók
DIVERZÁNSOK? A Moldovából kiutasított Partizan-szurkolók. Az egyik zászlón szereplő felirat a szerb elnök Koszovóval kapcsolatos kedvenc szlogenje: "Nema predaje", vagyis "nincs megadás (kapituláció)", Mindez egy szerb zászló színeiben "tündöklő" Koszovó-térképre van rápingálva (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

A moldovai hatóságok zárt kapussá tették a Sheriff Tiraspol és a Partizan Belgrád között sorra kerülő csütörtöki labdarúgó mérkőzést, mert attól tartanak, hogy a szurkolók között nemkívánatos személyek szivárognak be az országba. Közben Szerbia és Montenegró magyarázatot is információkat kér/követel Moldovától, miután Maia Sandu moldovai elnök hétfőn (február 13-án) azt állította, hogy az oroszok államcsínyt készítenek elő ellenzéki tüntetők, valamint katonai kiképzésen átesett orosz, fehérorosz, szerb és montenegrói állampolgárok bevonásával, hogy megdöntsék az ország Európa-barát kormányát. Moldova minderről az “ukrán partnerektől” értesült, az állítólagos orosz tervekről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt Brüsszelben.

Nem engedték be a szerb szurkolókat

Hétfőn tizenkét szerb állampolgár azt állította, hogy turistaként érkezett Moldovába, hogy megnézze a Partizan Belgrád és a transznisztriai Sheriff Tiraspol közötti labdarúgó-mérkőzést, de a kisjenői (chișinăui, illetve kisinyovi) repülőtéren feltartóztatták, és nem engedték be az országba őket.

A moldovai hatóságok azt mondták nekik, hogy vissza kell menniük Szerbiába.

A szerbiai sajtó ezt úgy tálalta, hogy a repülőtérre érkezéskor már az útlevélellenőrzés alkalmával őrizetbe vették a szerbeket, majd közölték velük, hogy “az ország jelenlegi helyzete miatt nem léphetnek be Moldovába”, a másik oknak pedig azt hozták fel, hogy azért nem léphetnek be Moldovába, mert szerbek”, és ezért ki is toloncolták őket.

A Partizan Tiraspolban játszik a Sheriff ellen

A Partizan Tiraspolban játszik a Sheriff ellen

A moldovai labdarúgó-szövetség szóvivője, Alexandru Grecu azt mondta, hogy egy szerbiai oknyomozó portálnak (BIRN), hogy a belépési tilalmat a moldovai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat kérésére rendelték el, miután a szolgálat arra gyanakszik, hogy a szerb csapat szurkolói között lehetnek diverzánsok, akik megpróbálják destabilizálni Moldovát.

A moldovai parlament nemzetbiztonsági bizottságának egyik munkatársa a zárt kapus mérkőzéssel kapcsolatban kijelentette, hogy a szerb és a moldovai csapat találkozója előtt fennáll a diverzió veszélye.

– A moldovai Információs és Biztonsági Szolgálat erőfeszítéseinek köszönhetően már jóval a Zelenszkij által közzétett információk megjelenése előtt eldőlt, hogy üres lelátók előtt játszik a szerb csapat, mert a tervek szerint (szerb) diverzánsok érkeznek a lelátókra

– nyilatkozta Andrian Çeptonar a nemzetbiztonsági bizottság munkatársa.

A belgrádi Partizan közben arról tájékoztatta a szurkolóit, hogy az UEFA Európa Konferencia Liga találkozóját csütörtökön zárt kapuk mögött játszák.

– Az FC Partizan tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy a Moldovai Labdarúgó Szövetség a Moldovai Biztonsági Szolgálat utasítására úgy döntött, hogy a tiraszpoli FC Sherif és az FK Partizan Belgrád mérkőzését zárt kapuk mögött játsszák

– írta a klub a Twitteren, ahol arra kérték az összes Partizan-szurkolót, hogy ne utazzanak Moldovába, mivel nem lehetnek ott a stadionban, de még az országba sem léphetnek be.

Szerbia cáfolja

Ivica Dačić szerb külügyminiszter határozottan cáfolta Maia Sandu moldovai elnök kijelentését azzal kapcsolatban, hogy szerb állampolgárok Moldova destabilizálására törekednének egy felforgató akció során, amelyet állítólag az oroszok készítenek elő Ukrajnából származó információk szerint.

– Követeljük a moldovai hatóságoktól, hogy sürgősen adjanak át minden rendelkezésükre álló információt, mert mi eddig még soha nem értesültünk tőlük ilyesmiről

– jelentette ki Dačić, aki szerint a nemzetközi színtéren számos álhír terjed, Szerbia pedig nem engedheti meg, hogy megsértsék az ország hírnevét és érdekeit, valamint a Szerbia és Moldova közötti baráti kapcsolatokat.

– Utasítottam a Kisjenőben (Chișinăuban, illetve Kisinyovban) akkreditált nagykövetünket, hogy sürgősen kérjen felvilágosítást az ottani külügyminisztériumban Moldova elnökének a nyilatkozatával kapcsolatban. Azt is kérjük, hogy Moldova sürgősen adjon át nekünk minden információt azokról a személyekről, akikről azt gyanítják, hogy részt vettek volna egy ilyen erőszakos cselekményekben

– jelentette ki a szerb külügyminiszter a Tanjug állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Dačić egyúttal arra emlékeztetett, hogy Szerbia törvényei szerint bűncselekménynek minősül az ország állampolgárainak részvétele külföldi fegyveres konfliktusokban.

Montenegró is bizonyítékokat kér

Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ha Moldova további információkkal tud szolgálni, akkor azt Podgoricában “nagyon hajlandók meghallgatni”.

– Addig semmi különös információm nincs, nem is hallottam semmit sem róla, kivéve azt, amit a médiában láttam

– közölte az újságírókkal a montenegrói miniszterelnök, aki később a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva is azt mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy montenegrói állampolgárok Oroszország oldalán destabilizálni kívánják Moldovát.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava