Connect with us

Szerbia

Zárt kapuk mögött játszik a Sheriff és a Partizan, hogy ne legyen államcsíny!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

DIVERZÁNSOK? A Moldovából kiutasított Partizan-szurkolók
DIVERZÁNSOK? A Moldovából kiutasított Partizan-szurkolók. Az egyik zászlón szereplő felirat a szerb elnök Koszovóval kapcsolatos kedvenc szlogenje: "Nema predaje", vagyis "nincs megadás (kapituláció)", Mindez egy szerb zászló színeiben "tündöklő" Koszovó-térképre van rápingálva (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A moldovai hatóságok zárt kapussá tették a Sheriff Tiraspol és a Partizan Belgrád között sorra kerülő csütörtöki labdarúgó mérkőzést, mert attól tartanak, hogy a szurkolók között nemkívánatos személyek szivárognak be az országba. Közben Szerbia és Montenegró magyarázatot is információkat kér/követel Moldovától, miután Maia Sandu moldovai elnök hétfőn (február 13-án) azt állította, hogy az oroszok államcsínyt készítenek elő ellenzéki tüntetők, valamint katonai kiképzésen átesett orosz, fehérorosz, szerb és montenegrói állampolgárok bevonásával, hogy megdöntsék az ország Európa-barát kormányát. Moldova minderről az “ukrán partnerektől” értesült, az állítólagos orosz tervekről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt Brüsszelben.

Nem engedték be a szerb szurkolókat

Hétfőn tizenkét szerb állampolgár azt állította, hogy turistaként érkezett Moldovába, hogy megnézze a Partizan Belgrád és a transznisztriai Sheriff Tiraspol közötti labdarúgó-mérkőzést, de a kisjenői (chișinăui, illetve kisinyovi) repülőtéren feltartóztatták, és nem engedték be az országba őket.

A moldovai hatóságok azt mondták nekik, hogy vissza kell menniük Szerbiába.

A szerbiai sajtó ezt úgy tálalta, hogy a repülőtérre érkezéskor már az útlevélellenőrzés alkalmával őrizetbe vették a szerbeket, majd közölték velük, hogy “az ország jelenlegi helyzete miatt nem léphetnek be Moldovába”, a másik oknak pedig azt hozták fel, hogy azért nem léphetnek be Moldovába, mert szerbek”, és ezért ki is toloncolták őket.

A Partizan Tiraspolban játszik a Sheriff ellen

A Partizan Tiraspolban játszik a Sheriff ellen

A moldovai labdarúgó-szövetség szóvivője, Alexandru Grecu azt mondta, hogy egy szerbiai oknyomozó portálnak (BIRN), hogy a belépési tilalmat a moldovai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat kérésére rendelték el, miután a szolgálat arra gyanakszik, hogy a szerb csapat szurkolói között lehetnek diverzánsok, akik megpróbálják destabilizálni Moldovát.

A moldovai parlament nemzetbiztonsági bizottságának egyik munkatársa a zárt kapus mérkőzéssel kapcsolatban kijelentette, hogy a szerb és a moldovai csapat találkozója előtt fennáll a diverzió veszélye.

– A moldovai Információs és Biztonsági Szolgálat erőfeszítéseinek köszönhetően már jóval a Zelenszkij által közzétett információk megjelenése előtt eldőlt, hogy üres lelátók előtt játszik a szerb csapat, mert a tervek szerint (szerb) diverzánsok érkeznek a lelátókra

– nyilatkozta Andrian Çeptonar a nemzetbiztonsági bizottság munkatársa.

A belgrádi Partizan közben arról tájékoztatta a szurkolóit, hogy az UEFA Európa Konferencia Liga találkozóját csütörtökön zárt kapuk mögött játszák.

– Az FC Partizan tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy a Moldovai Labdarúgó Szövetség a Moldovai Biztonsági Szolgálat utasítására úgy döntött, hogy a tiraszpoli FC Sherif és az FK Partizan Belgrád mérkőzését zárt kapuk mögött játsszák

– írta a klub a Twitteren, ahol arra kérték az összes Partizan-szurkolót, hogy ne utazzanak Moldovába, mivel nem lehetnek ott a stadionban, de még az országba sem léphetnek be.

Szerbia cáfolja

Ivica Dačić szerb külügyminiszter határozottan cáfolta Maia Sandu moldovai elnök kijelentését azzal kapcsolatban, hogy szerb állampolgárok Moldova destabilizálására törekednének egy felforgató akció során, amelyet állítólag az oroszok készítenek elő Ukrajnából származó információk szerint.

– Követeljük a moldovai hatóságoktól, hogy sürgősen adjanak át minden rendelkezésükre álló információt, mert mi eddig még soha nem értesültünk tőlük ilyesmiről

– jelentette ki Dačić, aki szerint a nemzetközi színtéren számos álhír terjed, Szerbia pedig nem engedheti meg, hogy megsértsék az ország hírnevét és érdekeit, valamint a Szerbia és Moldova közötti baráti kapcsolatokat.

– Utasítottam a Kisjenőben (Chișinăuban, illetve Kisinyovban) akkreditált nagykövetünket, hogy sürgősen kérjen felvilágosítást az ottani külügyminisztériumban Moldova elnökének a nyilatkozatával kapcsolatban. Azt is kérjük, hogy Moldova sürgősen adjon át nekünk minden információt azokról a személyekről, akikről azt gyanítják, hogy részt vettek volna egy ilyen erőszakos cselekményekben

– jelentette ki a szerb külügyminiszter a Tanjug állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Dačić egyúttal arra emlékeztetett, hogy Szerbia törvényei szerint bűncselekménynek minősül az ország állampolgárainak részvétele külföldi fegyveres konfliktusokban.

Montenegró is bizonyítékokat kér

Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ha Moldova további információkkal tud szolgálni, akkor azt Podgoricában “nagyon hajlandók meghallgatni”.

– Addig semmi különös információm nincs, nem is hallottam semmit sem róla, kivéve azt, amit a médiában láttam

– közölte az újságírókkal a montenegrói miniszterelnök, aki később a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva is azt mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy montenegrói állampolgárok Oroszország oldalán destabilizálni kívánják Moldovát.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava