Connect with us

Szerbia

A szerb rendőrség felügyelt, de nem akadályozott meg egy neonáci demonstrációt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A neonáci nagygyűlés meghívója. Valójában csak kis gyűlés volt, de annak sem kellett volna lenni
A neonáci nagygyűlés meghívója. Valójában csak kis gyűlés volt, de annak sem kellett volna lennie (Forrás: Twitter)

Hallgasd meg ezt a cikket!

A CNN-közeli belgrádi N1 Televízió beszámolói szerint a szerbiai rendőrség felügyelt, de nem akadályozott meg egy kisebb neonáci megemlékezést Belgrádban. A Zentropa Srbija (Зентропа Србија) csoport Milan Nedić egykori nácibarát szerb hadügyminiszter, majd miniszterelnök 1946. február 4-én bekövetkezett haláláról emlékezett meg. Hivatalos adatok szerint Nedić kiugrott annak a belgrádi kórháznak/börtönnek az ablakán, ahol fogva tartották, egyes feltételezések szerint ebben “segítséget is kapott”. A szerb neonácik most halálának a helyszínén gyűltek össze.

Neonáci daloktól volt hangos Belgrád központja

A “Zentropa Srbija” neonáci csoport mintegy 50 tagja demonstrált szombaton (február 4-én) Belgrád központjában, hogy megemlékezzen Milan Nedićnek, a második világháborús szerb “nemzeti megmentési kormány” elnökének a haláláról.

Neonáci daloktól volt hangos Belgrád központja

Neonáci daloktól volt hangos Belgrád központja (Forrás: RFE)

A neonáci csoport tagjai az egykori Népvédelmi Osztály (Odeljenje za zaštitu naroda, OZNA), vagyis a kommunista titkosszolgálat épülete előtt gyülekeztek, amelynek ablakából 1946. február elején, a tárgyalás előestéjén kiugrott/kiesett a szerb Quisling-kormány vezetője, aki a náci Németország oldalán részt vett a holokausztban, és két szerbiai gyűjtőtáborban zsidókat és cigányokat végeztetett ki.

Belgrád volt az egyik első város a megszállt Európában, amelyet annak idején “judenfrei”-nek nyilvánítottak.

A szombat esti neonáci tüntetés résztvevői transzparenseket bontottak Nedić dicséretére, és neki szentelt dalokat énekeltek, majd fáklyákat gyújtottak.

A szerbiai rendőrség nem tiltotta be és nem akadályozta meg a megemlékezés megtartását, hanem erőteljes jelenlétével “biztosította a megemlékezést”, mivel jónéhány antifasiszta aktivista is megjelent a helyszínen, ahol megjelentek a “Nem fojtogatjuk Belgrádot” (Ne davimo Beograd) nevű politikai szervezet képviselői is.

Az antifasiszta felvonulók azt kiáltozták, hogy “nem adják a fasisztáknak Szerbiát”, transzparenseiken pedig egy másik világháborús szlogennel tudatták, hogy “halál a fasizmusra, szabadságot a népnek”.

Rendőrök biztosították a neonáci megemlékezést

A szerbiai hatóságok nem tiltották be a neonáci Zentropa Srbija által szervezett megemlékezést, amelynek tagjai így “jogszerűen demonstrálhattak”.

A rendőrség kordont húzott az előbb említett két csoport közé, és megakadályozta, hogy tettlegességre kerüljön sor, így egymás verbális gyalázásán kívül komolyabb incidens nem törént a mintegy 50-60 perces “megemlékezés” során.

– Annak lehetünk a szemtanúi, hogy a rendőrség egy fasiszta demonstrációt védelmez, mert mi másnak lehet nevezni egy kollaboráns megünneplését, aki nyíltan támogatta a fasizmust, képviselte a náci ideológiát és részt vett annak népszerűsítésében

Sofija Todorovic elítélte a neonáci megemlékezést

Sofija Todorovic elítélte a belgrádi neonáci megemlékezést (Forrás: N1 Televízió, screenshot)

– jelentette ki Sofija Todorović az “Ifjúsági kezdeményezések az emberi jogokért” (Inicijative mladih za ljudska prava) nevet viselő civilszervezet vezetője.

Todorović úgy fogalmazott, hogy a fasizmus népszerűsítését tiltó törvény Szerbiában gyakorlatilag hatályon kívül van, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hatóságok annak ellenére nem tiltották be a szóban megemlékezést, hogy a civilszervezetek ezt kérték.

– A rendőrség ma este azért volt itt, hogy azokat védelmezze, akik támogatják a fasizmust, és a kollaboráns Milan Nedićet ünneplik. Ismét oda jutottunk, hogy üres szócséplés az, amit az ország vezetői az antifasizmussal kapcsolatban mondanak, és semmiféle értékük nincs

– tette hozzá az N1 Televíziónak nyilatkozva Todorović az Ifjúsági kezdeményezések az emberi jogokért nevű csoport képviseletében.

Nem először tartottak neonáci megmozdulást

Szerbiában nem ez az első eset, hogy a neonáci csoportok hallattak magukról.

Az utolsó hasonló megmozdulás 2021-ben Újvidéken rendezték, ahol a “Tradicionalisták” (Tradicionalisti) szélsőjobboldali szervezet tagjainak és támogatói a város központjában gyertyát gyújtottak és dalokat énekeltek Milan Nedić, valamint a második világháborús kollaboráns félkatonai (Zbor) vezető, Dimitrije Ljotić emlékére.

Régi nácikra emlékeznek a neonácik

Régi nácikra emlékeznek a neonácik. Balról Milan Nedić, jobbról pedig az, akinek nem mondanánk ki a nevét (Forrás: screenshot)

Belgrádban legutóbb 2018-ban mozgolódtak a neonáci csoportok, akkor a Nedićet ünneplő szélsőjobboldaliak náci és fasiszta szimbólumokat használtak egy szintén február 4-i tüntetésen. Emiatt a belgrádi ügyészség több résztvevő ellen büntető- és szabálysértési eljárást indított.

A mostani megmozdulást a Zentropa Srbija szervezte, amely egy nemzetközi neonáci hálózat tagja.

A család kérte a rehabilitálását

A belgrádi fellebbviteli bíróság 2019-ben megerősítette a belgrádi legfelsőbb bíróság döntését, amely egy évvel korábban elutasította a Milan Nedić rehabilitációjára irányuló kérelmet.

A volt nácibarát vezető leszármazottai 2015-ben azért kezdeményezték a szerb “nemzeti megmentési kormány” elnökének rehabilitálását, mert véleményük szerint Szebiában eddig rosszul interpretálták Nedić “történelmi szerepét”, ő ugyanis a szerbek megmentésére törekedett, ám végül a kommunista rezsim áldozata lett.

A család szerint a szerb Quisling-kormány vezetőjének nem volt befolyása arra, ami a szerbiai gyűjtőtáborokban történik, nem adott parancsot a kommunisták elleni támadásokra, és kényszerből, nem pedig ideológiai megfontolásból működött együtt a náci Németországgal.

A neonácik bizonyára örülnének, ha több utca is viselni Nedić tábornok nevét

A neonácik bizonyára örülnének, ha több utca is viselni Nedić tábornok nevét (Forrás: N1, screenshot)

A világhálóra felkerült fényképek szerint a közép-szerbiai Aranđelovacban utcát is neveztek el róla, amire 2017-ben derült fény.

Az utca állítólag nem sokkal a 2000-es szerbiai fordulat után vette fel Nedić tábornok nevét, amikor az országot a Demokrata Párt irányította.

Akkortájt ez még a szerbiai történészeket is meglepte, de ők azzal magyarázták az elnevezést, hogy a volt Jugoszlávia felbomlásával az értékrend és a történelemfelfogás is megbomlott, és az etnikai kritériumok az etikai szempontok fölé kerültek.

Ez a megállapítás – a jelek szerint – ma is megállja a helyét.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava