Connect with us

Bosznia

CSEVAP VS HAMBURGER: Boszniában még a McDonald’s-ot is csődbe tudják vinni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

AZ UTOLSÓ BURGER: Hatalmas sor az egyik boszniai McDonald’s drive-in részlege előtt (Forrás: Klix)
AZ UTOLSÓ HAMBURGER: Hatalmas sor az egyik boszniai McDonald’s drive-in részlege előtt (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása

A csevap első körben nyert a hamburgerrel szemben. A McDonald’s európai vezetése visszavette a boszniai licence tulajdonostól a működési engedélyt, így bezártak a menedzsment folyamatos visszaélései miatt félmillió euróra eladósodott éttermek. A gazdasági csalások mellett az ügyben felmerült a legnagyobb bosnyák politikai szervezet, a Demokratikus Akciópárt, az SDA érintettsége is.

Különös képesség

Az amerikai gyorséttermi kultúra egyik globális zászlóshajójának számító McDonald’s nem állta ki a bosznia-hercegovinai valóság képezte viharokat. December 30-án jelentek meg a helyi sajtóban az arra vonatkozó hírek, hogy a jelenleg 120 országban jelenlevő gyorsétterem hálózat bezárja az összes boszniai éttermét.

A bezárás amiatt hatott váratlanul, mert az elmúlt két évben jelentősen nőtt az üzletlánc boszniai forgalma, és nemrég nyitottak újabb éttermeket a licence tulajdonosai.

A helyzet tisztán látása érdekében meg kell említeni, hogy az amerikai étteremlánc méretei meglehetősen korlátozottak voltak a nyugat-balkáni csodaországban.

Mostanáig öt üzlet megnyitására került sor, kettő Mostarban, három pedig Szarajevóban működött. Ezekre volt kénytelen a licence jogosultja kihelyezni a “zárva” táblát.

SZARAJEVÓI MERÉNYLET: A csevapcsicsa négyszögesítése és a szürrealista toplista

Beszedte a harácsot

A bezárás pontos oka csak az újév elérkeztét követően vált ismertté, amikor is fényderült arra, hogy egy Gliese 581g nevű cégé a licence a McDonald’s éttermek működtetésére Boszniában.

A Gliese 581g, nem hivatalos nevén Zarmina, egy meg nem erősített exobolygó, amely a Gliese 581 rendszerben kering, húsz fényévnyire a Földtől. Állítólag hasonlít a Földre, és ezért potenciális élethelynek tekinthető – filmes nyelven szólva kvázi Pandora – de térjünk vissza a boszniai valóságba!

Az első McDonald’s 2011. augusztus 1-én nyílt meg Szarajevóban, illetve Boszniában (Forrás: Yahoo)

A NYUGAT ÍZE: Az első McDonald’s 2011. augusztus 1-én nyílt meg Szarajevóban, illetve Boszniában (Forrás: Yahoo)

Az említett furcsa nevű vállalkozás egy Haris Ihtijarević nevű, “csillagászati hajlamokkal megvert” boszniai üzletember tulajdonában áll, aki a korábbiakban több gyanús üzleti tevékenységével is kivívta a helyi oknyomozó újságírók figyelmét. Mindenesetre ő az a különös képességekkel rendelkező ember, aki még a McDonald’s-ot is csődbe tudja vinni.

A bezárásra amiatt volt szükség, mert Ihtijarević vállalkozása hosszabb ideje nem fizette a Raiffeisen banknak a McDonald’s éttermek megnyitására felvett hitelét. Az adósság mostanra meghaladja a félmillió eurós összeget, így a Raiffeisen bírósághoz fordult.

A decemberben meghozott bírói döntés alapján az Ihtijarević által McDonald’s éttermek nyitására megvett ingatlanok mind a Raiffeisent illetik, és az ítész elrendelte az ingatlanokban eddig végzett gazdasági tevékenység, vagyis a krumplisütés abbahagyását.

A bírósági eljárásról való tudomásszerzést követően a McDonald’s európai vezetői belső vizsgálatot rendeltek el, aminek során megállapították, hogy a boszniai menedzsment törökös lendülettel szedte a harácsot. A cégvezetők komoly összeget vettek ki a kasszából, Ihtijarević maga pedig a boszniai McDonald’s számlájára lízingelt céges autóként egy Bentley márkájú luxusjárművet.

Haris Ihtijarević, aki csődbe vitte a Mc Donald's boszniai lerakatát (Forrás: Twitter)

Haris Ihtijarević, aki csődbe vitte a Mc Donald’s boszniai lerakatát (Forrás: Twitter)

Ha mindez nem lenne elég, a habot az képezte a közmondásos torta helyett a hamburgeren, hogy Ihtijarević a gyanú szerint meglehetősen nyomott áron adta bérbe az október 2-i boszniai választást megelőző kampány időszakban az éttermek előtti reklámfelületeket politikai hirdetésekhez.

A mostani választás előtt minden McDonald’s előtti plakáton a konzervatív bosnyák Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) vezetői mosolyogtak az utca emberére.

Az ügy kapcsán a McDonald’s európai vezetésének nem maradt más lehetősége, mint visszavenni az Ihtijarević cégének korábban megadott licencet, és a bírósági ítéletnek eleget téve bezárni az összes boszniai éttermét.

Az eset a helyi közvéleményt az SDA érintettségén túl amiatt is kellemetlen érzésekkel töltötte el, mert 2022-ben két másik országban döntött a McDonald’s a bezárás mellett, mégpedig az Ukrajnával szembeni katonai agresszió miatt Oroszországban és Fehéroroszországban.

Ezen országokkal pedig nem akar a boszniai lakosság jelentős (értsd nem szerb) része közösséget vállalni, még a McDonald’s működtetése kapcsán sem.

Csevap vs hamburger

A McDonald’s boszniai kapitulációjának egyedül a helyi étteremtulajdonosok örültek. Az idei nyári turistaszezon végén a csevapdzsinicák tulajdonosai, azaz a csevapsütők többször szóvá tették a helyi médiában, hogy az amerikai étteremlánc terjeszkedése érzékelhetően visszavetette a “hagyományos balkáni gyorséttermek” forgalmát a boszniai főváros turisztikailag legjobban frekventált területein.

A nyugat-európai turisták mellett a helyiek is egyre nagyobb számban vették igénybe a globális márka standardizált ízvilágán alapuló szolgáltatást, lemondva ezzel a bazársoron árusított étkek igencsak változó gasztronómiai kihívásaival.

Ihtijarević Csevapsütöde vs Ihtijarević Mc Donald's, Visoko

Ihtijarević Csevapsütöde vs Ihtijarević Mc Donald’s, Visoko

Tény, hogy a korábbi években a helyi csevapsütők szolgáltatási színvonala jelentősen növekedett, sőt lassan általánossá válik a kielégítő szintű higiénia mellett a nyugta adási képesség is, ami mindképpen jelentős vívmánynak számít.

A McDonald’s bezárásának bejelentését követően a csevapsütők megérezték, hogy eljött a cselekvés ideje, és Benjamina Karić szarajevói polgármestert az ügyüknek megnyerve bejelentették, hogy érdekvédelmi szervezetet hoznak létre 2023-ban, ami ellenőrizni fogja az általuk nyújtott szolgáltatás szakmai színvonalát.

Arról már nem is szólva, hogy a fáma szerint Haris Ihtijarević nagyon sokoldalú ember, mivelhogy a csillagászaton túl Visokoban van egy csevapsütödéje is, így akár gazdasági tanácsokat is kérhetnek tőle az érdekvédők, ha belép a szervezetükbe.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava