Connect with us

Bosznia

CSEVAP VS HAMBURGER: Boszniában még a McDonald’s-ot is csődbe tudják vinni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

AZ UTOLSÓ BURGER: Hatalmas sor az egyik boszniai McDonald’s drive-in részlege előtt (Forrás: Klix)
AZ UTOLSÓ HAMBURGER: Hatalmas sor az egyik boszniai McDonald’s drive-in részlege előtt (Forrás: Klix)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A csevap első körben nyert a hamburgerrel szemben. A McDonald’s európai vezetése visszavette a boszniai licence tulajdonostól a működési engedélyt, így bezártak a menedzsment folyamatos visszaélései miatt félmillió euróra eladósodott éttermek. A gazdasági csalások mellett az ügyben felmerült a legnagyobb bosnyák politikai szervezet, a Demokratikus Akciópárt, az SDA érintettsége is.

Különös képesség

Az amerikai gyorséttermi kultúra egyik globális zászlóshajójának számító McDonald’s nem állta ki a bosznia-hercegovinai valóság képezte viharokat. December 30-án jelentek meg a helyi sajtóban az arra vonatkozó hírek, hogy a jelenleg 120 országban jelenlevő gyorsétterem hálózat bezárja az összes boszniai éttermét.

A bezárás amiatt hatott váratlanul, mert az elmúlt két évben jelentősen nőtt az üzletlánc boszniai forgalma, és nemrég nyitottak újabb éttermeket a licence tulajdonosai.

A helyzet tisztán látása érdekében meg kell említeni, hogy az amerikai étteremlánc méretei meglehetősen korlátozottak voltak a nyugat-balkáni csodaországban.

Mostanáig öt üzlet megnyitására került sor, kettő Mostarban, három pedig Szarajevóban működött. Ezekre volt kénytelen a licence jogosultja kihelyezni a “zárva” táblát.

SZARAJEVÓI MERÉNYLET: A csevapcsicsa négyszögesítése és a szürrealista toplista

Beszedte a harácsot

A bezárás pontos oka csak az újév elérkeztét követően vált ismertté, amikor is fényderült arra, hogy egy Gliese 581g nevű cégé a licence a McDonald’s éttermek működtetésére Boszniában.

A Gliese 581g, nem hivatalos nevén Zarmina, egy meg nem erősített exobolygó, amely a Gliese 581 rendszerben kering, húsz fényévnyire a Földtől. Állítólag hasonlít a Földre, és ezért potenciális élethelynek tekinthető – filmes nyelven szólva kvázi Pandora – de térjünk vissza a boszniai valóságba!

Az első McDonald’s 2011. augusztus 1-én nyílt meg Szarajevóban, illetve Boszniában (Forrás: Yahoo)

A NYUGAT ÍZE: Az első McDonald’s 2011. augusztus 1-én nyílt meg Szarajevóban, illetve Boszniában (Forrás: Yahoo)

Az említett furcsa nevű vállalkozás egy Haris Ihtijarević nevű, “csillagászati hajlamokkal megvert” boszniai üzletember tulajdonában áll, aki a korábbiakban több gyanús üzleti tevékenységével is kivívta a helyi oknyomozó újságírók figyelmét. Mindenesetre ő az a különös képességekkel rendelkező ember, aki még a McDonald’s-ot is csődbe tudja vinni.

A bezárásra amiatt volt szükség, mert Ihtijarević vállalkozása hosszabb ideje nem fizette a Raiffeisen banknak a McDonald’s éttermek megnyitására felvett hitelét. Az adósság mostanra meghaladja a félmillió eurós összeget, így a Raiffeisen bírósághoz fordult.

A decemberben meghozott bírói döntés alapján az Ihtijarević által McDonald’s éttermek nyitására megvett ingatlanok mind a Raiffeisent illetik, és az ítész elrendelte az ingatlanokban eddig végzett gazdasági tevékenység, vagyis a krumplisütés abbahagyását.

A bírósági eljárásról való tudomásszerzést követően a McDonald’s európai vezetői belső vizsgálatot rendeltek el, aminek során megállapították, hogy a boszniai menedzsment törökös lendülettel szedte a harácsot. A cégvezetők komoly összeget vettek ki a kasszából, Ihtijarević maga pedig a boszniai McDonald’s számlájára lízingelt céges autóként egy Bentley márkájú luxusjárművet.

Haris Ihtijarević, aki csődbe vitte a Mc Donald's boszniai lerakatát (Forrás: Twitter)

Haris Ihtijarević, aki csődbe vitte a Mc Donald’s boszniai lerakatát (Forrás: Twitter)

Ha mindez nem lenne elég, a habot az képezte a közmondásos torta helyett a hamburgeren, hogy Ihtijarević a gyanú szerint meglehetősen nyomott áron adta bérbe az október 2-i boszniai választást megelőző kampány időszakban az éttermek előtti reklámfelületeket politikai hirdetésekhez.

A mostani választás előtt minden McDonald’s előtti plakáton a konzervatív bosnyák Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) vezetői mosolyogtak az utca emberére.

Az ügy kapcsán a McDonald’s európai vezetésének nem maradt más lehetősége, mint visszavenni az Ihtijarević cégének korábban megadott licencet, és a bírósági ítéletnek eleget téve bezárni az összes boszniai éttermét.

Az eset a helyi közvéleményt az SDA érintettségén túl amiatt is kellemetlen érzésekkel töltötte el, mert 2022-ben két másik országban döntött a McDonald’s a bezárás mellett, mégpedig az Ukrajnával szembeni katonai agresszió miatt Oroszországban és Fehéroroszországban.

Ezen országokkal pedig nem akar a boszniai lakosság jelentős (értsd nem szerb) része közösséget vállalni, még a McDonald’s működtetése kapcsán sem.

Csevap vs hamburger

A McDonald’s boszniai kapitulációjának egyedül a helyi étteremtulajdonosok örültek. Az idei nyári turistaszezon végén a csevapdzsinicák tulajdonosai, azaz a csevapsütők többször szóvá tették a helyi médiában, hogy az amerikai étteremlánc terjeszkedése érzékelhetően visszavetette a “hagyományos balkáni gyorséttermek” forgalmát a boszniai főváros turisztikailag legjobban frekventált területein.

A nyugat-európai turisták mellett a helyiek is egyre nagyobb számban vették igénybe a globális márka standardizált ízvilágán alapuló szolgáltatást, lemondva ezzel a bazársoron árusított étkek igencsak változó gasztronómiai kihívásaival.

Ihtijarević Csevapsütöde vs Ihtijarević Mc Donald's, Visoko

Ihtijarević Csevapsütöde vs Ihtijarević Mc Donald’s, Visoko

Tény, hogy a korábbi években a helyi csevapsütők szolgáltatási színvonala jelentősen növekedett, sőt lassan általánossá válik a kielégítő szintű higiénia mellett a nyugta adási képesség is, ami mindképpen jelentős vívmánynak számít.

A McDonald’s bezárásának bejelentését követően a csevapsütők megérezték, hogy eljött a cselekvés ideje, és Benjamina Karić szarajevói polgármestert az ügyüknek megnyerve bejelentették, hogy érdekvédelmi szervezetet hoznak létre 2023-ban, ami ellenőrizni fogja az általuk nyújtott szolgáltatás szakmai színvonalát.

Arról már nem is szólva, hogy a fáma szerint Haris Ihtijarević nagyon sokoldalú ember, mivelhogy a csillagászaton túl Visokoban van egy csevapsütödéje is, így akár gazdasági tanácsokat is kérhetnek tőle az érdekvédők, ha belép a szervezetükbe.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország1 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava