Connect with us

Szerbia

BÁLVÁNYDÖNTÖGETÉS: Megfosztanák díszpolgári címétől Vlagyimir Putyint Újvidéken

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ÁTADTÁK, HOGY ELVEGYÉK: Az újvidéki ellenzék megkísérli, hogy elvegye Putyintól a díszpolgári címet (Forrás: Danas)
ÁTADTÁK, HOGY ELVEGYÉK: Az újvidéki ellenzék megkísérli, hogy elvegye Putyintól a díszpolgári címet (Forrás: Danas)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Az újvidéki ellenzéki pártok és a Szerbiában élő oroszok mozgalma a városi közgyűlésben kezdeményezte, hogy fosszák meg Újvidék díszpolgári címétől Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ha valami csoda folytán a városnak sikerülne ezt elérnie, akkor egyúttal megfricskázna két jelenlegi szerb miniszterelnök-helyettest is.

Putyin diszpolgársága

Aleksandar Jovanović, a Vajdasági Progresszív Akció (APV – Akcija progresivne Vojvodine) vezetője a kezdeményezés kapcsán azt mondta, hogy a városi közgyűlésben a Szerb Radikális Párt ugyanazon tagja ülnek, mint a díszpolgári cím odaítélésekor, de azért Újvidéknek lehetősége nyílhat arra, hogy elvegye az orosz elnöktől a címet, amelyet nem érdemel meg.

Jovanović Újvidék címerére utalva megjegyezte, hogy kevés olyan város van a világon, amelynek a címerében békegalamb és olajág van, ám ha bárki ránéz ezekre a szimbólumokra, akkor azonnal megkapja a magyarázatot arra, hogy miért kell elvenni a díszpolgári címet az orosz elnöktől.

– Vlagyimir Putyin mindennek az ellentétje

– jelentette ki Jovanović, aki megjegyezte, hogy az újvidékiek együtt éreznek azokkal, akik elmenekültek Putyin Oroszországából, mert mindannyian ugyanezen mentek keresztül 1989-ben, Slobodan Milošević volt szerbiai diktátor országlása idején.

– Putyin nem a szabad világ hőse, és maga a felelős azért, hogy világméretű gonosszá vált

– tette még hozzá a vajdasági szerb politikus, aki hónapok óta igyekszik melegen tartani ezt a témát.

Két minisztert is megfricskáznának

Putyin 2008-ban kapta meg Újvidék díszpolgári címét, amikor a várost a Szerb Radikális Párt színeiben Maja Gojković, a jelenlegi szerb elnök, Aleksandar Vučić akkori párttársa irányította, akivel most egy másik pártban van együtt.

Gojković ugyanis ugyanúgy átigazolta a Szerb Haladó Pártba, mint a szerb elnök, jelenleg kulturális miniszter és a miniszterelnök egyik helyettese.

Szintén a szerbiai kormány miniszterelnök-helyettese Miloš Vučević, védelmi miniszter, aki később ugyancsak Újvidék polgármestere volt, és ebben a pozíciójában mindent elkövetett azért, hogy személyesen adhassa át a diszpolgári címet az orosz elnöknek.

Ha valami csoda folytán Újvidéknek netalán sikerülne megfosztania Putyint a díszpolgári címtől, akkor a város ezzel megfricskázna két jelenlegi szerb minisztert és miniszterelnök-helyettest is, akik Ana Brnabić harmadik, illetve valójában Aleksandar Vučić hetedik kormányának oszlopos tagjai, és korábban határozott szimpátiájukat fejezték ki az orosz elnök iránt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava