Connect with us

Koszovó

ROSU A GÁTON: A koszovói különleges erők átvették az ellenőrzést a gazivodei gát felett, a szerbek szerint Kurti háborút akar kiváltani
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gazivodei gát
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiai jelentések szerint a pristinai (értsd: koszovói) rendőrség különleges alakulatainak, vagyis a ROSU-nak (Regional Operational Support Un) a tagjai vasárnap páncélozott járművekkel, teljesen fegyverzetben hatoltak be a Gazivode-tó nagy gátjához.

A páncélozott járművekkel érkező, állig felfegyverzett rendőrök elfoglalták az őrházat, amelyben a vízállást mérő/ellenőrző őr tartózkodott, akit kikergettek a létesítményből, és letépték az ott található szerb nemzeti lobogót.

A Gazivode-tó Koszovó legnagyobb tava, amely egy mesterségesen létesített állóvíz Szerbia és Koszovó határán. A tó 11,9 négyzetkilométernyi felületéből 9,2 km² Koszovóhoz, 2,7 km² pedig Szerbiához tartozik.

Az Ibar folyó által táplált tavat az 1960-as években hozták létre vízenergia előállítására az akkor még Jugoszlávián belül Szerbiához tartozó Koszovó Szocialista Autonóm Tartomány lakosságának és gazdaságának árammal történő ellátása érdekében.

A Tanjug szerb hírügynökség a déli órákban azt jelentette, hogy a “pristinai különleges erők” – a szerbek véletlenül sem nevezik őket koszovóinak! – még akkor is, tehát dél körül is a gazivodei nagy gát melletti létesítményben tartózkodnak.

A történteket követően Petar Petković, a Koszovóval foglalkozó szerb kormányhivatal igazgatója arról tájékoztatta Miroslav Lajčákot, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottját, hogy a koszovói rendőrség különleges egységei “illegális razziát” tartottak Gazovodéban.

Petković ezt a Twitteren közölte, ahol megjegyezte, hogy az EU-nak vissza kell fognia az “erőszakosan és bitorló” módon viselkedő (Albin) Kurti (koszovói miniszterelnököt)” az egyoldalú és fegyveres akcióktól, amelyekkel háborút akar kiváltani.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava