Connect with us

Szerbia

SZENNYEZETT: Egészségtelen levegőt venni Belgrádban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb főváros ma reggel (november 7-én) dobogós helyezést ért el, vagyis a harmadik helyen állt a legmagasabb légszennyezettségű városok világlistáján. A www.iqair.com oldal elemzése szerint Belgrádot csak az első helyen végzett Delhi és a második Hanoi előzte meg.

A szerb fővárosban a levegő belélegzése “egészségtelennek” minősül, amit a PM2,5 részecskék magas aránya okoz.

A légszennyezettséggel foglalkozó portál szerint Belgrádban 14,8-szor nagyobb ezeknek a részecskéknek a jelenléte a levegőben, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet éves levegőminőségi útmutatója ajánl.

A PM2,5 részecskék a részecskék számos forrásból származhatnak, például hőközpontokból, otthoni fűtésből, gépjárművekből, repülőgépekből, erdőtüzekből, mezők égetéséből, vulkánkitörésekből és homokviharokból.

Belgrád november 2-án a negyedik, október 31-én pedig szintén a harmadik helyen állt a legszennyezettebb levegőjű városok listáján Dubajjal együtt, csak Lahore és Újdelhi előzte meg.

Mindez jól jelzi, hogy tartós és visszatérő problémáról van szó, a légszennyezettség ugyanis évekre visszatekintő jelenség a szerb fővárosban.

Irena Vujović környezetvédelmi miniszter november elején azt mondta, hogy az iskolákban, a kórházakban és a városi hőtelepeken kicserélték a kazánokat, a legnagyobb kibocsátók számára pedig átállási időszakot jelöltek ki.

Az Európai Bizottság nemrégi országjelentésének környezetvédelmi részében azt írja a légszennyezettséggel kapcsolatban, hogy nem történt jelentős előrelépés, és szinte ugyanazok az érvek hangzanak el, mint bármikor korábban.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava