Connect with us

Nyugat-Balkán

BERLIN VAGY A MARS? Hat nyugat-balkáni állam írt alá mobilitási megállapodás-csomagot Berlinben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Angela Merkel távozott a kancellár posztról, és sokáig úgy tűnt, hogy vele együtt a Berlini Folyamat is nyugdíjba vonult, ami az első lépcső a történelmi süllyesztő felé. A decemberi uniós csúcstalálkozó előtt azonban csütörtökön (november 3-án) aláírásra került egy mobilitási megállapodás-csomag, amelyet a brüsszeli bizottsághoz közeli média mérföldkőnek tekint a Nyugat- Balkán tekintetében. A házigazda Olaf Scholz úgy fogalmazott, hogy “Európa nem teljes a Nyugat- Balkán nélkül”, majd gyorsan Kínába utazott. Az Európai Unió nincs könnyű helyzetben, mert az Európai Tanács nyári ülése óta szinte minden nyugat-balkáni országban válsághelyzet alakult ki, ezért a Berlini Folyamat mintha elkésett volna némelyest a mostani (berlini) csúcstalálkozóval.

Elég a személyi

Albánia, Bosznia- Hercegovina, Koszovó, Szerbia, Montenegró és Észak- Macedónia vezetői a lendületet veszett csatlakozási folyamat alternatívájaként “mobilitási szerzősédcsomagot” írtak alá az Európai Bizottság asszisztálása mellett Berlinben.

A multilaterális szerződéscsomag elfogadására a Mini Schengen néven emlegetett regionális közös piac kialakítását célzó cselekvési terv részeként került sor. A megállapodás csomagban három egyezmény aláírása történt meg.

A legfontosabb, hogy az érintett államok állampolgárai számára lehetővé válik a közeljövőben a személyigazolvány használatával való határátlépés a régión belül.

A második megállapodás a munkaerő áramlást egyszerűsíti le azzal, hogy uniós mintára lehetővé teszi az aláíró államok által kiadott felsőfokú bizonyítványok és diplomák kölcsönös elismerését. Külön megállapodás született az orvosi, fogorvosi és építész végzettséget igazoló okiratok teljes körű elismeréséről.

A konferencia részeként a nyugat-balkáni hatok együttműködési megállapodást írtak alá a régiós energetikai politikák összehangolására és a megújuló energiák felé történő elmozdulásra. Ennek keretében a résztvevők nem vállaltak nagyot, mert a távoli 2050-re tűzték ki a szén alapú villamosenergia termelés megszüntetését.

Csak a Mini Schengen a realitás

A szerződéskötést kétéves tárgyalási sorozatot követően a Régiós Együttműködési Központ (Regional Cooperation Centre, RCC) néven, uniós finanszírozásból működtetett NGO hozta tető alá. Az RCC albán vezetője, Mailinda Breguleg utóbb azzal került be a hírekbe, hogy nagy nehézségek árán tető alá tudta hozni a nyugat-balkáni államok közti távközlési roaming díjak eltörlését.

Olaf Scholz német szövetségi kancellár az uniós integrációs folyamat felgyorsítását vizionálta az egyezmény csomag aláírásából. Ursula von derLeyen, az EU Bizottság elnöke már jobbnak látta, ha hallgat az uniós csatlakozási folyamatról, és a munkaerő áramlásban rejlő regionális lehetőségeket hangsúlyozta.

Nem voltak az uniós vezetők könnyű helyzetben a találkozón, mert az idén nyár elején Ukrajnának és Moldovának nagy sebbel-lobbal megadott tagjelölti státusz miatt magukra haragították azoknak a nyugat-balkáni államoknak a lakosságát, amelyek már hosszú évek óta keményen igáznak azért, hogy a tagjelöltséget elérjék. Ez egy kicsit persze, túlzás, de legalább még nem szorongatják egymás torkát, ha nem is állnak messze attól.

A bővítési folyamat lassulása, vagy inkább megrekedése abból a szempontból is az öngól kategóriájába sorolható az uniós vezetők szemszögéből, mert az EU Tanács nyári ülése óta Albániát leszámítva valamennyi érintett államban volt, illetve van valamilyen alkotmányos válsághelyzet.

Észak- Macedóniában és Montenegróban kormányválságok során vannak túl, utóbbiban ráadásul a radikális szerb jobboldal pártjai erősödtek meg. Bosznia- Hercegovinában az amúgy is pattanásig feszített politikai helyzetben kapott nagyobb lendületet szerb részről az orosz, míg bosnyák részről a török-katari orientáció.

Szerbia és Koszovó pedig napok óta az összecsapás szélén táncol a regionális mobilitásnak nem túl jó példáját mutató “rendszámtábla háború miatt”. Ebben a térségben az úttorlaszok állítása közelebbi realitásnak számít, mint a zavartalan határátlépés.

A régión belüli mobilitás az ezredfordulót követően soha nem volt messzebb a valóságtól, mint éppen most, amikor az Európai Unió ébredezni látszik. Mindezek alapján inkább az tűnik valószínűnek, hogy az uniós vezetők a Mini Schengennek nevezett illúzióba akarják belekényszeríteni a nyugat-balkáni államokat, mert ha egyszer dőlne a balkáni dominó, jobb, ha az a közös házon kívül történik.

Egy német lapot parafrazálva, ezek után már csak az a kérdés, hogy a Nyugat- Balkán Berlin vagy a Mars érintésével jut-e be az Európai Unióba. Az egyik közelebb, a másik hamarabb.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava