Connect with us

Nyugat-Balkán

BERLIN VAGY A MARS? Hat nyugat-balkáni állam írt alá mobilitási megállapodás-csomagot Berlinben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

BERLINI FOLYAMAT
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Angela Merkel távozott a kancellár posztról, és sokáig úgy tűnt, hogy vele együtt a Berlini Folyamat is nyugdíjba vonult, ami az első lépcső a történelmi süllyesztő felé. A decemberi uniós csúcstalálkozó előtt azonban csütörtökön (november 3-án) aláírásra került egy mobilitási megállapodás-csomag, amelyet a brüsszeli bizottsághoz közeli média mérföldkőnek tekint a Nyugat- Balkán tekintetében. A házigazda Olaf Scholz úgy fogalmazott, hogy “Európa nem teljes a Nyugat- Balkán nélkül”, majd gyorsan Kínába utazott. Az Európai Unió nincs könnyű helyzetben, mert az Európai Tanács nyári ülése óta szinte minden nyugat-balkáni országban válsághelyzet alakult ki, ezért a Berlini Folyamat mintha elkésett volna némelyest a mostani (berlini) csúcstalálkozóval.

Elég a személyi

Albánia, Bosznia- Hercegovina, Koszovó, Szerbia, Montenegró és Észak- Macedónia vezetői a lendületet veszett csatlakozási folyamat alternatívájaként “mobilitási szerzősédcsomagot” írtak alá az Európai Bizottság asszisztálása mellett Berlinben.

A multilaterális szerződéscsomag elfogadására a Mini Schengen néven emlegetett regionális közös piac kialakítását célzó cselekvési terv részeként került sor. A megállapodás csomagban három egyezmény aláírása történt meg.

A legfontosabb, hogy az érintett államok állampolgárai számára lehetővé válik a közeljövőben a személyigazolvány használatával való határátlépés a régión belül.

A második megállapodás a munkaerő áramlást egyszerűsíti le azzal, hogy uniós mintára lehetővé teszi az aláíró államok által kiadott felsőfokú bizonyítványok és diplomák kölcsönös elismerését. Külön megállapodás született az orvosi, fogorvosi és építész végzettséget igazoló okiratok teljes körű elismeréséről.

A konferencia részeként a nyugat-balkáni hatok együttműködési megállapodást írtak alá a régiós energetikai politikák összehangolására és a megújuló energiák felé történő elmozdulásra. Ennek keretében a résztvevők nem vállaltak nagyot, mert a távoli 2050-re tűzték ki a szén alapú villamosenergia termelés megszüntetését.

Csak a Mini Schengen a realitás

A szerződéskötést kétéves tárgyalási sorozatot követően a Régiós Együttműködési Központ (Regional Cooperation Centre, RCC) néven, uniós finanszírozásból működtetett NGO hozta tető alá. Az RCC albán vezetője, Mailinda Breguleg utóbb azzal került be a hírekbe, hogy nagy nehézségek árán tető alá tudta hozni a nyugat-balkáni államok közti távközlési roaming díjak eltörlését.

Olaf Scholz német szövetségi kancellár az uniós integrációs folyamat felgyorsítását vizionálta az egyezmény csomag aláírásából. Ursula von derLeyen, az EU Bizottság elnöke már jobbnak látta, ha hallgat az uniós csatlakozási folyamatról, és a munkaerő áramlásban rejlő regionális lehetőségeket hangsúlyozta.

Nem voltak az uniós vezetők könnyű helyzetben a találkozón, mert az idén nyár elején Ukrajnának és Moldovának nagy sebbel-lobbal megadott tagjelölti státusz miatt magukra haragították azoknak a nyugat-balkáni államoknak a lakosságát, amelyek már hosszú évek óta keményen igáznak azért, hogy a tagjelöltséget elérjék. Ez egy kicsit persze, túlzás, de legalább még nem szorongatják egymás torkát, ha nem is állnak messze attól.

A bővítési folyamat lassulása, vagy inkább megrekedése abból a szempontból is az öngól kategóriájába sorolható az uniós vezetők szemszögéből, mert az EU Tanács nyári ülése óta Albániát leszámítva valamennyi érintett államban volt, illetve van valamilyen alkotmányos válsághelyzet.

Észak- Macedóniában és Montenegróban kormányválságok során vannak túl, utóbbiban ráadásul a radikális szerb jobboldal pártjai erősödtek meg. Bosznia- Hercegovinában az amúgy is pattanásig feszített politikai helyzetben kapott nagyobb lendületet szerb részről az orosz, míg bosnyák részről a török-katari orientáció.

Szerbia és Koszovó pedig napok óta az összecsapás szélén táncol a regionális mobilitásnak nem túl jó példáját mutató “rendszámtábla háború miatt”. Ebben a térségben az úttorlaszok állítása közelebbi realitásnak számít, mint a zavartalan határátlépés.

A régión belüli mobilitás az ezredfordulót követően soha nem volt messzebb a valóságtól, mint éppen most, amikor az Európai Unió ébredezni látszik. Mindezek alapján inkább az tűnik valószínűnek, hogy az uniós vezetők a Mini Schengennek nevezett illúzióba akarják belekényszeríteni a nyugat-balkáni államokat, mert ha egyszer dőlne a balkáni dominó, jobb, ha az a közös házon kívül történik.

Egy német lapot parafrazálva, ezek után már csak az a kérdés, hogy a Nyugat- Balkán Berlin vagy a Mars érintésével jut-e be az Európai Unióba. Az egyik közelebb, a másik hamarabb.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Nyugat-Balkán

HÉT ÉV UTÁN ESZMÉLNEK: Az Európai Unió és a Nyugat-Balkán közös felelőssége a migráció kezelése

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

FjTeq5vXgAAnvrh
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat- Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék – állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia- Hercegovina, Észak- Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi (december 6-i) tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban. Hangsúlyozták, hogy kitartó és tovább növelt erőfeszítéseket kell tenni a nyugat-balkáni útvonalon idén ismét megerősödött illegális bevándorlás elleni fellépésben, valamint az embercsempészet elleni harcban.

Migráció és csatlakozás

A találkozó résztvevői emlékeztettek arra is, hogy az unió egy új program révén 40 millió euróval támogatja a határok védelmét a Nyugat- Balkánon, és elfogadás előtt áll az embercsempészet elleni fellépés erősítését segítő 30 millió eurós program.

– Az EU továbbra is elkötelezett abban, hogy politikailag és pénzügyi téren is támogassa a térséget e küzdelemben

– áll a tiranai nyilatkozatban, amelyben az uniós országok sürgették balkáni partnereiket, hogy mielőbb csatlakozzanak az EU vízumpolitikájához, és erősítsék az illegálisan érkezettek visszaküldését célzó kapacitásaikat.

Az EU-tagországok a tiranai találkozón megerősítették elkötelezettségüket aziránt, hogy az uniót kibővítsék a Nyugat- Balkán országaival, és fel is gyorsítsák ezt a folyamatot. Hozzátették azonban, hogy a folyamatnak a partnerországokban végrehajtott hiteles reformokon kell alapulnia, és minden érintett állam a saját teljesítményéhez mérten haladhat előre.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a találkozó utáni sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy az uniónak is van feladata a bővítés felgyorsítása érdekében, mert meg kell teremtenie az új tagok teljes körű beilleszkedését segítő feltételeket.

A politikai szférában egyre inkább divattá válik, hogy a politikusok nem egy-két mondatos bejegyzést tesznek közzé a világhálón, hanem rövid, mintegy egy perces videóval kápráztatják el a híveiket és “kevésbé híveiket”.

Ezt a példát követtet Michel, aki a “videócskában” nagy beleéléssel beszélt arról, hogy abban a mélységes hitben él, miszerint “gyermekeink jövője biztonságosabb és virágzóbb lesz a Nyugat- Balkánnal az Európai Unión belül”.

Edi Rama, a házigazda Albánia miniszterelnöke kijelentette: az, hogy Tiranában tartották a csúcstalálkozót, egyértelműen jelzi, hogy hogy az EU-nak éppannyira szüksége van a Nyugat- Balkánra, mint a Nyugat- Balkánnak az EU-ra.

Mindketten hangoztatták: történelmi jelleget adott a mostani csúcstalálkozónak az, hogy először rendezték meg egy nem EU-tag nyugat-balkáni országban. A zárónyilatkozatban egyúttal megerősítették, hogy folytatódnak a rendszeres csúcstalálkozók ebben a körben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az EU-nak mély meggyőződése, hogy összetartozik a Nyugat- Balkánnal. Olaf Scholz német kancellár pedig úgy fogalmazott, hogy a találkozón újfajta, az eddiginél pozitívabb általános hozzáállást érzékelt a bővítési folyamat felgyorsításához.

A nyugat-balkáni államok a csatlakozási folyamat különböző szintjénél tartanak. Tiranában többen bizakodóan nyilatkoztak arról, hogy következő lépésként Bosznia- Hercegovina hamarosan elnyerheti a hivatalos tagjelölti státust. Vjosa Osmani- Sabriu koszovói elnök pedig itt jelentette be, hogy Pristina még az idén benyújtja uniós csatlakozási kérelmét.

Ukrajna és Oroszország

A találkozón szóba került az ukrajnai helyzet is. A zárónyilatkozat tanúsága szerint egységesen elítélték Oroszország Ukrajna elleni háborús fellépését.

Megállapították, hogy a jelenlegi energia- és gazdasági válságért “egyedül Moszkva” a felelős. Charles Michel megerősítette, hogy az EU pénzügyi támogatást nyújt a balkáni országoknak a háború kedvezőtlen hatásai ellen.

Ursula von der Leyen pedig emlékeztetett arra, hogy az EU egymilliárd eurós támogatásról döntött a balkáni háztartások és a kisebb vállalatok azonnali segítésére, valamint az energiabeszerzés könnyítésére és a megújuló energiaforrások részesedésének növelésére.

Edi Rama albán kormányfő rámutatott, hogy a béke és a stabilitás szempontjából is fontos a balkáni bővítés, és úgy vélte, az hozzájárul az orosz befolyás csökkentéséhez is.

Az uniós tagállamok aláhúzták, hogy az EU marad a Nyugat- Balkán fő befektetője és kereskedelmi partnere, valamint pénzügyi támogatója. Emlékeztettek, hogy az EU nemrégiben átfogó gazdasági és befektetési tervet indított el a térség javára, ez a várakozások szerint 30 milliárd eurónyi befektetést mozgat meg.

Magyar létérdek

Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán videót tett közzé a tiranai csúcsértekezletről, amelyben úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak létérdeke a nyugat-balkáni országok mielőbbi csatlakozása az Európai Unióhoz.

A magyar kormányfő kijelentette, hogy “létkérdés Magyarország számára, a biztonságunk szempontjából, mert csak Szerbia segítségével tudjuk végleg lezárni a migrációs útvonalat. Létkérdés Magyarország energiabiztonsága szempontjából is, hiszen ma gázt csak délről, a Balkánról, Szerbia felől kapnak a magyar családok és a magyar vállalkozások”

Orbán hangsúlyozta, hogy Szerbia a Nyugat- Balkán lehet az olcsó energia kapuja, amely délről érkezik Közép- Európába, és így nemcsak Magyarország, hanem egész Közép- Európa energetikai függetlenségét megoldhatja .

– Itt az ideje, ezt fogjuk most képviselni. Ne hezitáljunk tovább! Az Európai Unió vegye fel végre tagjainak sorába Szerbiát és a többi nyugat-balkáni országot is

– mondta a magyar miniszterelnök, aki a videó kedvéért egy percre átvette a riporter szerepét.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava