Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

EGYEDÜLÁLLÓ: Tengeri fogas, farkassügér, óriás borostyán csuka – kifizetődik Horvátországban a haltenyésztés

cromaris pos plakati 3
CROMARIS PLAKÁTOK: Jól nevelt halak az Adriai-tenger legtisztább részeiről (Forrás: Internet, Cromaris)

Olvasási idő: 2 perc

A Cromaris, a legnagyobb és a hatodik legjelentősebb mediterrán fehérhal-tenyésztő, idén 100 millió eurós bevételt tervez. Ahogy Ivan Leko, a Cromaris vezérigazgatója, a zárai (Zadar) vizeken található halgazdaságokat bemutató tanulmányút folyamán újságíróknak kifejtette, a vállalat ma 12-szer annyi halat termel, és 17-szer akkora bevételt valósít meg, mint a hőskorban, 13 évvel ezelőtt. A fehér hal éves termelése ebben a vállalatban közel 12,5 ezer tonna, aminek 89%-át piacokon értékesítik. Fő exportpiacaik , és újabban .

Komoly üzlet

Leko emlékeztetett arra, hogy a Cromaris ma több mint 600 munkást foglalkoztat, főként Zárából és környékéről, akiknek több mint 20% -a a szigetekről származik.

Hét gazdaságunk van, köztük egyik legmodernebb farkassügér- és aranydurbincs tenyészete, valamint egy modern feldolgozóüzemünk. Vertikálisan integrált vállalat vagyunk “a tengertől az asztalig” alapon szerveződve, amely biztosítja a nyomon követhetőséget a termelés minden szakaszában – a saját tenyészettől, a feldolgozásig és a szállításig.– mondta az igazgató, aki arról is beszélt, hogy milyen halakat tenyésztenek.

A termelési portfólió friss halból áll, elsősorban aranydurbincsból, farkassügérből és sávos pillangóhalból, valamint 2021-től két új tenyészfajból, az óriási borostyán csukából és a tengeri fogasból, amely utóbbit csak mi tenyésztünk ipari módon a világon

– mondta Leko. A Cromaris az igazgató szerint versenytársaitól abban különbözik, hogy hozzáadott értéket képviselő differenciált termékekkel rendelkezik – a fogyasztóknak feldolgozott termékeket, tisztított halat, filét és halszeletet, valamint csemegeprogramot kínál. A cég legújabb halgazdasága, a Lavdara az azonos nevű zadari szigetcsoport mentén található, Pašman és Dugi Otok között.

Leko szavai szerint, a Cromaris azt tervezi, hogy már jövőre a fehér “mediterrán biohal” legnagyobb globális termelőjévé válik, és a globális piac mintegy 40 százalékát foglalja el, arra pedig igencsak büszkék, hogy ők az egyetlen cég a világon, amelynek sikerült leküzdenie a tengeri fogas tenyésztésének problémáit.

Renata Barić, a Cromaris kutatási és fejlesztési igazgatója kifejtette, hogy ebben a cégben már 1990-es években kezdtek kísérletezni a tengeri fogas tenyésztésével. A szakértelem és a technológia hiánya azonban lehetetlenné tette a feladatot, a túlélési ráta igen alacsony volt.

A kitartó munka eredményei 20 évvel később mutatkoztak meg, és 2021-től a halgazdaságaikból tengeri fogasokat is szállítanak. Hogy némi misztérium is belengje halas történetünket: fogasok termesztésének helye üzleti titok, a Cromaris csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy nem lehet olyan nyílt halgazdaságokban tenyészteni, mint amilyen a Lavdara, mert szigorúan feltétleket igényelnek.Befektetések a idején

A járvány időszakát a Cromarisban jelentős beruházásokra használták fel. Megnyitották a 40 millió kuna (majdnem 6 millió euró) értékű Lavdara halgazdaságot, és ezzel évente 2000 tonnával növelték a termelést.

A zárai Gaženicában 22 millió kuna (kb. 3 millió euró) értékben új késztermékraktár épült, és egy új üzem a hozzáadott értékű termékek számára, ami 19,5 millió kuna (2,5 millió euró) beruházást jelentett.

Végül október elején megkezdődött a beruházás a 700 kW teljesítményű naperőművükbe. Ez egy 5 millió kuna (kb. 7 millió euró) értékű projekt, amely a teljes villamosenergia-szükségletük 10% -át biztosítja. Ügyes emberek ezek a .

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: