Connect with us

Horvátország

EGYEDÜLÁLLÓ: Tengeri fogas, farkassügér, óriás borostyán csuka – kifizetődik Horvátországban a haltenyésztés

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

cromaris pos plakati 3
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Cromaris, a legnagyobb horvát és a hatodik legjelentősebb mediterrán fehérhal-tenyésztő, idén 100 millió eurós bevételt tervez. Ahogy Ivan Leko, a Cromaris vezérigazgatója, a zárai (Zadar) vizeken található halgazdaságokat bemutató tanulmányút folyamán újságíróknak kifejtette, a vállalat ma 12-szer annyi halat termel, és 17-szer akkora bevételt valósít meg, mint a hőskorban, 13 évvel ezelőtt. A fehér hal éves termelése ebben a vállalatban közel 12,5 ezer tonna, aminek 89%-át külföldi piacokon értékesítik. Fő exportpiacaik Olaszország, és újabban Spanyolország.

Komoly üzlet

Leko emlékeztetett arra, hogy a Cromaris ma több mint 600 munkást foglalkoztat, főként Zárából és környékéről, akiknek több mint 20% -a a szigetekről származik.

– Hét gazdaságunk van, köztük Európa egyik legmodernebb farkassügér- és aranydurbincs tenyészete, valamint egy modern feldolgozóüzemünk. Vertikálisan integrált vállalat vagyunk „a tengertől az asztalig” alapon szerveződve, amely biztosítja a nyomon követhetőséget a termelés minden szakaszában – a saját tenyészettől, a feldolgozásig és a szállításig.

– mondta az igazgató, aki arról is beszélt, hogy milyen halakat tenyésztenek.

– A termelési portfólió friss halból áll, elsősorban aranydurbincsból, farkassügérből és sávos pillangóhalból, valamint 2021-től két új tenyészfajból, az óriási borostyán csukából és a tengeri fogasból, amely utóbbit csak mi tenyésztünk ipari módon a világon

– mondta Leko. A Cromaris az igazgató szerint versenytársaitól abban különbözik, hogy hozzáadott értéket képviselő differenciált termékekkel rendelkezik – a fogyasztóknak feldolgozott termékeket, tisztított halat, filét és halszeletet, valamint csemegeprogramot kínál. A cég legújabb halgazdasága, a Lavdara az azonos nevű zadari szigetcsoport mentén található, Pašman és Dugi Otok között.

Leko szavai szerint, a Cromaris azt tervezi, hogy már jövőre a fehér „mediterrán biohal” legnagyobb globális termelőjévé válik, és a globális piac mintegy 40 százalékát foglalja el, arra pedig igencsak büszkék, hogy ők az egyetlen cég a világon, amelynek sikerült leküzdenie a tengeri fogas tenyésztésének problémáit.

Renata Barić, a Cromaris kutatási és fejlesztési igazgatója kifejtette, hogy ebben a cégben már 1990-es években kezdtek kísérletezni a tengeri fogas tenyésztésével. A szakértelem és a technológia hiánya azonban lehetetlenné tette a feladatot, a túlélési ráta igen alacsony volt.

A kitartó munka eredményei 20 évvel később mutatkoztak meg, és 2021-től a halgazdaságaikból tengeri fogasokat is szállítanak. Hogy némi misztérium is belengje halas történetünket: fogasok termesztésének helye üzleti titok, a Cromaris csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy nem lehet olyan nyílt halgazdaságokban tenyészteni, mint amilyen a Lavdara, mert szigorúan feltétleket igényelnek.

Befektetések a járvány idején

A -19 járvány időszakát a Cromarisban jelentős beruházásokra használták fel. Megnyitották a 40 millió kuna (majdnem 6 millió euró) értékű Lavdara halgazdaságot, és ezzel évente 2000 tonnával növelték a termelést.

A zárai Gaženicában 22 millió kuna (kb. 3 millió euró) értékben új késztermékraktár épült, és egy új üzem a hozzáadott értékű termékek számára, ami 19,5 millió kuna (2,5 millió euró) beruházást jelentett.

Végül október elején megkezdődött a beruházás a 700 kW teljesítményű naperőművükbe. Ez egy 5 millió kuna (kb. 7 millió euró) értékű projekt, amely a teljes villamosenergia-szükségletük 10% -át biztosítja. Ügyes emberek ezek a horvátok.

Horvátország

SZLAVÓNORSZÁG: Hétvégi csipetkék „öreganyám gerendájáról” és egyéb furcsaságokról

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

csipetke, gerenda, zöld
Babagerenda (Babina Greda) Horvátország egyik legnagyobb faluja, az onnan származó fehér lovak a "bijelci" nevet viselik (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A tapasztalat azt mutatja, hogy az aki nem tud egy csipetkét lazítani, az nem sok jóra számíthat az életben. A szakadatlan görcsöléstől ragad rá mindenféle nyavalya, akármilyen „egészséges” életmódnak hódol is különben. Einstein után szabadon: sokkal olcsóbb és kellemesebb pár sört legurítani a haverokkal a sarki kocsmában, mint pszichiáterhez járni. A BALK a technológia jelen fejlettségi állapotából következően még nem tud megfelelő alkoholos italokkal szolgálni kedves olvasótáborának, viszont annyit megtehetünk, hogy alkalomadtán némi komolytalansággal tegyük vidámabbá a hétvégét.

Eszéki napilap Kínában

A furcsaságok között előkelő helyen szerepel, hogy a nemrégiben az eszéki Glas Slavonije (Szlavónia Hangja) napilap kínai tudósítója Ina Stašević a pekingi China Daily napilap szerkesztőinek bemutatta a regionális napilapot, a jövőbeni együttműködés reményében.

Bármennyire furcsának tűnik is a hír, mégsem nélkülöz minden logikát, mert az Eszéki Egyetem már évek óta jó kapcsolatokat ápol a Huaweijel, és a szlavóniai üzletemberek is már egy ideje próbálkoznak a kínai piacon, például az eszéki sörgyár, vagy a Žito élelmiszeripari kombinát.

csipetke zöld gerenda

Az APM Terminals és a helyi Energia Naturalis (ENNA Logic) vállalat megkapta a koncessziót a fiumei konténerterminál kiépítésére (Forrás:
WorldCargo News)

Ha már Szlavónországnál tartunk, a vukovári gázmogul, Pavao Vujnovac Energia naturalis (ENNA) csoportosulása megkezdte az előkészületeket a tőzsdei bejegyzésre.

Hogy melyik tőzsdéről van szó, pillanatnyilag még nem tudni, de egyes híresztelések szerint akár a Zágrábi Tőzsdén is jegyezhetik az ENNA részvényeit, ami jelentős mértékben megnövelhetné a nem túl jelentős horvát tőzsde forgalmát, lévén hogy az ENNA meghirdetett befektetései meghaladják az egy milliárd eurót.

A vállalat jelentős projekteket fejleszt a megújuló energiaforrások, elsősorban a nap- és geotermikus energia szegmensében, de folytatódnak a vasúti teherszállításon és a kikötőkön keresztül történő szállítás és logisztika fejlesztésébe történő beruházások is, különösen a stratégiailag fontos Rijeka Gateway projekt révén, amelynek célja, hogy Fiume új közép-európai logisztikai csomóponttá és az Adria legfontosabb konténertermináljává váljon.

Öreganyám gerendája

A nyári székhelyemhez képest a szomszédos faluban, Babina Gredában – szó szerint fordításban Öreganyám gerendája, Google-magyarul pedig Babagerenda, de valójában a greda jelentése itt nem gerenda, hanem a környezetéhez képest magasabban fekvő területet jelenti – az ENNA Geo húsz év után feltámasztotta az itt található termálvizes furatokat.

csipetke, gerenda

Az elmondottak „képi nyelvre” lefordítva (Forrás: Županjac.net)

A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint az ENNA Geo szakértői négy hónapos, időjárási és egyéb problémákkal való küzdelem után biztonságos munkaterületet készítettek elő a hidrodinamikai mérésekhez a Babina Greda 1 furatnál, Nikola Legčević projektmenedzser pedig megerősítette a mező nagy geotermikus potenciálját.

A HINA ugyan nem tért ki erre, de mi azzal bővítjük ki az információt, hogy a tulajdonképpeni nagy durranás a Babina Greda 2 furat, ahol 3,5 kilométeres mélységben 2002-ben 170 fokos termálvizet találtak.

Ez ugyanis kifizetődővé teszi az esetleges, akár 65-80 megawatt teljesítményű geotermális erőmű kiépítését is. A projekt ez idáig azért hevert az íróasztal fiókjában, mert a geotermális erőművek építése roppant drága, és ha nem lenne a jelenlegi európai energiaválság, valószínűleg nem is foglalkoznának vele.

Konkrétan 1 MW költsége 6-8 millió euró körül van, ami azt jelenti, hogy egy 10 MW-os erőmű kiépítése 60-80 millió euróba kerül. Viszont ez megbízható, tiszta energiaforrás és a meleg víz az energiatermelés mellett, tovább hasznosítható, lakossági, vagy gazdasági célokra értsd: lakások, melegházak fűtése. Ha már így elérkeztünk a környezetvédelemhez, leírom azt is, amin már egy ideje morfondírozom.

Zöldek-e a zöldek?

Ahogy múlik az idő, egyre inkább arra a véleményre hajlok, hogy a zöldek politikai pártként leginkább attól zöldek, hogy elképesztő zöldségekkel traktálják az embereket.

Például Németországban csakazértis leállítják az atomerőműveket, de ezerrel hajszolják a szénmel működő hőerőműveket. Meg akarják szüntetni a függőséget az orosz földgáztól, és ennek érdekében kialakítják a függőséget az egyéb helyekről származó, jóval drágább gáztól.

Valahogy senki sem veszi a fáradtságot, hogy elmagyarázza a tisztelt publikumnak, hogy miután nem rendelkezik számottevő saját energiaforrással, Európa még egy jó ideig külső forrásoktól függ, és a legtöbb amit megtehet, hogy több forrásra támaszkodik.

Ha már a zöldeknél tartunk, hogy fér össze a környezetvédelemmel a háborúság támogatása? Ha belegondolunk és miért ne gondolnánk bele, kevés olyasmi van ami jobban ártana környezetünknek, mint a harci tevékenység.

Elég csak arra gondolni, hogy a francia-belga határ mentén Verdun közelében még mindig – több mint száz évvel az I. világháború után – létezik az úgynevezett „vörös övezet” ahol a talaj annyira szennyezett az elpufogtatott robbanóanyagtól, harci gázoktól, egyéb „finomságoktól”, hogy máig is veszélyesnek számít.

Törődik ezzel Annalena Baerbock? Nem úgy néz ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava