Connect with us

Horvátország

EGYEDÜLÁLLÓ: Tengeri fogas, farkassügér, óriás borostyán csuka – kifizetődik Horvátországban a haltenyésztés

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

cromaris pos plakati 3
A cikk meghallgatása

A Cromaris, a legnagyobb horvát és a hatodik legjelentősebb mediterrán fehérhal-tenyésztő, idén 100 millió eurós bevételt tervez. Ahogy Ivan Leko, a Cromaris vezérigazgatója, a zárai (Zadar) vizeken található halgazdaságokat bemutató tanulmányút folyamán újságíróknak kifejtette, a vállalat ma 12-szer annyi halat termel, és 17-szer akkora bevételt valósít meg, mint a hőskorban, 13 évvel ezelőtt. A fehér hal éves termelése ebben a vállalatban közel 12,5 ezer tonna, aminek 89%-át külföldi piacokon értékesítik. Fő exportpiacaik Olaszország, és újabban Spanyolország.

Komoly üzlet

Leko emlékeztetett arra, hogy a Cromaris ma több mint 600 munkást foglalkoztat, főként Zárából és környékéről, akiknek több mint 20% -a a szigetekről származik.

– Hét gazdaságunk van, köztük Európa egyik legmodernebb farkassügér- és aranydurbincs tenyészete, valamint egy modern feldolgozóüzemünk. Vertikálisan integrált vállalat vagyunk “a tengertől az asztalig” alapon szerveződve, amely biztosítja a nyomon követhetőséget a termelés minden szakaszában – a saját tenyészettől, a feldolgozásig és a szállításig.

– mondta az igazgató, aki arról is beszélt, hogy milyen halakat tenyésztenek.

– A termelési portfólió friss halból áll, elsősorban aranydurbincsból, farkassügérből és sávos pillangóhalból, valamint 2021-től két új tenyészfajból, az óriási borostyán csukából és a tengeri fogasból, amely utóbbit csak mi tenyésztünk ipari módon a világon

– mondta Leko. A Cromaris az igazgató szerint versenytársaitól abban különbözik, hogy hozzáadott értéket képviselő differenciált termékekkel rendelkezik – a fogyasztóknak feldolgozott termékeket, tisztított halat, filét és halszeletet, valamint csemegeprogramot kínál. A cég legújabb halgazdasága, a Lavdara az azonos nevű zadari szigetcsoport mentén található, Pašman és Dugi Otok között.

Leko szavai szerint, a Cromaris azt tervezi, hogy már jövőre a fehér “mediterrán biohal” legnagyobb globális termelőjévé válik, és a globális piac mintegy 40 százalékát foglalja el, arra pedig igencsak büszkék, hogy ők az egyetlen cég a világon, amelynek sikerült leküzdenie a tengeri fogas tenyésztésének problémáit.

Renata Barić, a Cromaris kutatási és fejlesztési igazgatója kifejtette, hogy ebben a cégben már 1990-es években kezdtek kísérletezni a tengeri fogas tenyésztésével. A szakértelem és a technológia hiánya azonban lehetetlenné tette a feladatot, a túlélési ráta igen alacsony volt.

A kitartó munka eredményei 20 évvel később mutatkoztak meg, és 2021-től a halgazdaságaikból tengeri fogasokat is szállítanak. Hogy némi misztérium is belengje halas történetünket: fogasok termesztésének helye üzleti titok, a Cromaris csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy nem lehet olyan nyílt halgazdaságokban tenyészteni, mint amilyen a Lavdara, mert szigorúan feltétleket igényelnek.

Befektetések a járvány idején

A Covid-19 járvány időszakát a Cromarisban jelentős beruházásokra használták fel. Megnyitották a 40 millió kuna (majdnem 6 millió euró) értékű Lavdara halgazdaságot, és ezzel évente 2000 tonnával növelték a termelést.

A zárai Gaženicában 22 millió kuna (kb. 3 millió euró) értékben új késztermékraktár épült, és egy új üzem a hozzáadott értékű termékek számára, ami 19,5 millió kuna (2,5 millió euró) beruházást jelentett.

Végül október elején megkezdődött a beruházás a 700 kW teljesítményű naperőművükbe. Ez egy 5 millió kuna (kb. 7 millió euró) értékű projekt, amely a teljes villamosenergia-szükségletük 10% -át biztosítja. Ügyes emberek ezek a horvátok.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava